Norsk forfatter møter Obama

 Mahmona Khan, forfatter og journalist, er plukket ut til å møte president Barack Obama i april. Arkivfoto: Kristin Trosvik

Mahmona Khan, forfatter og journalist, er plukket ut til å møte president Barack Obama i april. Arkivfoto: Kristin Trosvik

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Mahmona Khan, bosatt på Nordstrand, skal delta på et møte med Barack Obama 26. og 27. april.

DEL

NORDSTRAND: Norsk-pakistanske Mahmona Khan er en av to delegater som skal delta i Presidential Summit on Entrepreneurship. Den andre delegaten er norsk-tyrkiske Dilek Ayhan. Det er den amerikanske presidenten selv som har tatt initiativ til møtet som han omtalte i sin Kairotale. I talen uttrykte han et ønske om å styrke forholdet mellom den muslimske verden, vesten og USA.

150 delegater fra 40 ulike nasjoner er invitert til møtet, primært ledere for ulike entreprenørnettverk, akademikere, gründere og ledere av frivillige organisasjoner. Kjente personer som skal delta er blant andre dronning Rania av Jordan og Hillary Clinton.

Aktiv borger

Khans foreldre innvandret fra Pakistan på begynnelsen av 1970-tallet. Selv er hun født i Norge i 1973. Hun var initiativtakeren bak det første trykte ungdomsbladet for unge med minoritetsbakgrunn i 1995. I 1998 jobbet hun som reporter i Dagbladets politiske avdeling. Khan var også med på å grunnlegge Norges største minoritetsorienterte nettmagasin X-plosiv.no.

Siden 2000 har hun vært ansatt som journalist i LO-Aktuelt. I fjor høst bokdebuterte hun med "Tilbakeblikk – da pakistanerne kom til Norge" og har siden holdt en rekke foredrag over temaet.

Dilek Ayhan er ingeniør og daglig leder av den ideelle interesseorganisasjonen Alarga. Hun har mottatt en rekke priser for sitt aktive engasjement for ungdommer med minoritetsbakgrunn.

Lykkelig og nervøs

Mahmona Khan visste ingenting om at hun var nominert til å være med på møtet.

– Det kom som lyn fra klar himmel, sier hun og forklarer at mange følelser ble satt i sving da hun mottok invitasjonen.

– Jeg er overlykkelig over å ha blitt plukket ut. Samtidig er jeg smånervøs - det er så stort og man føler seg liten. Men jeg er veldig stolt over å representere Norge. Da Obama var i Norge satt jeg limt foran TV-en og var litt irritert over at jeg ikke tok turen til byen for å vinke til ham. Så kommer denne invitasjonen, sier hun.

Hva vil du si til presidenten hvis du får sjansen?

– Det er ikke enkelt. Det dreier seg om verdens mektigste mann som i det daglige prøver å løse verdensproblemer. Men hvis jeg skulle få muligheten, vil jeg spørre ham om USAs utenrikspolitikk. Er det den beste løsningen å gå inn med militære styrker i land som Afghanistan og Irak? Det er fattigdom som gir grobunn for terrorisme. Pakistanere er det folket som er mest berørt av terrorkrigen. Man må spørre seg hvorfor noen lar seg utnytte til å tjene terror? sier Khan og legger til at Obama nok har snakket mye om dette temaet siden han inntok Det hvite hus for over et år siden.

– Folk har så høye forventninger til ham, det er ikke rimelig at Obama skal fikse alt i et USA som er så skakkjørt. Jeg ville ikke vært i hans sko. Men dette møtet viser at han innser at det er et veldig stort gap mellom den muslimske verden og vesten. Det han nå gjør er brobyggingsarbeid, sier Mahmona Khan.

Artikkeltags