NORDSTRAND: – De vil ødelegge et ekteskap og det er uforståelig. Vi er to personer som er glade i hverandre, men som ikke får lov til å være sammen, fortviler Espen Fjerdingstad.

LES OGSÅ: UDI: Mener avslaget er riktig

Nordstrands Blad møter paret i en leilighet i Bydel Nordstrand hvor de bor sammen med datteren som går på skole i bydelen.

Avslag på asylsøknad

Espens onkel er gift med Parastoos mor og de to traff hverandre i et familieselskap i 2008 etter at Parastoo kom til Norge fra Iran og søkte asyl. De flyttet sammen i en leilighet i Bydel Nordstrand i august 2009 og giftet seg på tinghuset i Trondheim 11. desember 2009.

– Jeg har kjent familien hennes lenge og likte dem godt. Da vi møttes ble vi forelsket og ville starte et liv sammen, forteller Espen.

Parastoo fikk avslag på midlertidig opphold i oktober 2010, og myndighetene vil at hun skal forlate landet innen 2. mars. Saken er påklagd og paret og deres advokat (se egen sak) håper hun kan bli i landet mens klagen behandles.

Parastoo har en datter i tenårene som går på en skole i bydelen. Også hun er truet med utsendelse 2. mars.

Kryssforhør

I april i fjor ble Espen og Parastoo innkalt til UDI for avhør.

– Vi fikk én sjanse og misforsto hele situasjonen. Vi trodde vi skulle få hjelp til å komme videre med livet vårt etter at vi gifta oss, sier Espen som kom rett til avhøret etter å ha gått med avisa på natta.

I avhøret svarte de ulikt på en del spørsmål, og dette er bakgrunnen for at UDI mener ekteskapet er pro forma.

Espen og Parastoo mener dette skyldes språkproblemer og misforståelser.

– Vi hadde en del språkproblemer i starten og det har ikke vært lett å skjønne hverandre. Vi flyttet sammen og jeg jobbet to jobber for å forsørge familien. Parastoo trodde for eksempel at jeg kjørte pizza, mens jeg jobbet med å bake pizza. Det er mye å lære seg når man må lære språket og bli kjent med hverandres rutiner og vaner, sier Espen.

UDI har ikke vært på hjemmebesøk.

– Vi ber om at de kommer til oss for å se at vi er en familie og ikke bare viser til et intervju hvor de var forberedt og vi ikke var det, sier de.

Kristne

Parastoo har konvertert fra islam til kristendom og paret har begynt å gå i Nordstrand kirke.

– Vi vil være en del av samfunnet på Nordstrand og bidra til fellesskapet her.

– Det er godt å ha noen å snakke med i kirken. Vi er kristne. Parastoo har konvertert fra islam noe som gjør det umulig for henne å reise tilbake til Iran, sier Espen.


Såkalt gudsfrafall straffes med døden i Iran, men det er usikkert i hvilken grad dette praktiseres.

LES OGSÅ: Advokaten: – Kan bli utsatt for alvorlige overgrep

– Hele familien min bor i Norge, jeg har ingen steder å reise, fortviler Parastoo.

– Holder på å knekke oss

Under intervjuet gråter både Parastoo og Espen i fortvilelse over situasjonen.

– Vi skjønner ikke hvorfor de vil sende oss ut. Vi bor sammen og har det helt normalt, det går ikke an at de skal sende oss ut på grunn av at vi svarer ulikt på spørsmål om Espen liker pølse eller hva favorittfargen hans er, sier Parastoo.

– Denne situasjonen holder på å knekke oss helt, sier de.