Satser på revy og læringsglede

 Jan Ljøner gleder seg til å ta fatt på utfordringene i ny jobb som rektor ved Nordstrand videregående skole.

Jan Ljøner gleder seg til å ta fatt på utfordringene i ny jobb som rektor ved Nordstrand videregående skole. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Nordstrand videregående skoles nye rektor har klare mål for hvordan skolen skal bli enda bedre.

DEL

NORDSTRAND: – Jeg synes det er veldig hyggelig å være tilbake, sier Jan Ljøner (55) som tiltrådte jobben som rektor ved Nordstrand videregående i august. Ljøner jobbet nemlig som assisterende rektor ved skolen fra 1997 til 2005. De siste fem årene har han jobbet som rektor ved Hellerud vgs.

– Jeg ville ikke vært uten årene på Hellerud. Det har vært spennende og jeg har lært mye. Særlig i forhold til håndtering av mennesker. På Hellerud er det så mange forskjellige elever, skolen har flere utdanningstilbud som byggfag, sier Ljøner som nå gleder seg til å gyve løs på nye utfordringer.

Lokal rektor

Da Jan Ljøner er oppvokst på Lambertseter og har vært bosatt på Sæter i en årrekke er han godt kjent med området han jobber i. Han brenner for at Nordstrand vgs skal være en god lokalskole.

Han har to klare mål for Nordstrand vgs: økt lærelyst og økt søkning.


Ljøner viser til en elevundersøkelse fra i fjor som konkluderte med at elevene på Nordstrand ikke nødvendigvis er på skolen for å lære. Andre faktorer, som det sosiale, var viktigere.

– Det sosiale er viktig, men vi ønsker jo elever som synes det er gøy å lære. Dette ser jeg på som en utfordring, sier Ljøner og legger til:

– Samtidig ser jeg at vi har masse flinke elever her. Dere intervjuet jo Iselin Dahl som gikk ut med nesten bare seksere. Når vi har slike elever så skal det være god grobunn for læring her. Og vi har fantastisk dyktige lærere.

Flere søkere

Ljøners andre mål for Nordstrand vgs er å få søketallet opp igjen.

– Jeg spør meg selv hvorfor søketallet har gått ned, sier han. For å komme til bunns i dette vil han snakke med elever og foresatte og finne ut av de forventninger de har til skolen og om disse blir innfridd.

– Klarer vi å levere? spør han. På Nordstrand vgs er det cirka 360 elever per i dag. Skolen kan ta imot inntil 450.

– Vi har et ubenyttet potensial på 90 elever, men tar vi imot 450 så er det veldig trangt her. Uansett er dette ikke en stor skole, og det synes jeg er en av skolens styrker. Da blir vi godt kjent med de elevene som går her, sier han.

En skole i endring

Mye har skjedd på de fem årene siden Ljøner var assisterende rektor på Nordstrand.

– Ikke minst har det skjedd mye med bygningen. Med nytt ventilasjonsanlegg har inneklimaet blitt mye bedre, vi har fått en flott kantine og nytt bibliotek. Og ny samlingssal og aula. Det er ikke så lett å se forandringene utenpå, men innmaten har blitt helt forskjellig, sier Ljøner.

Jan Ljøner ønsker at Nordstrand vgs skal gjenvinne sin posisjon i lokalsamfunnet.

– Vi har blitt litt usynlige. Revyen er enormt viktig her, som skolens ansikt utad, sier rektoren og lover at han vil gi elevene tid og rom til å jobbe hardt for at den tradisjonelle Nordstrandrevyen skal bestå.

– Nordstrand skal være en solid og god lokalskole - en skole de lokale skoleelevene ønsker å gå på.

Forsøkte fleksibel skole

Da Jan Ljøner var rektor på Hellerud skole innførte han fleksibel undervisning slik at elevene kunne legge opp undervisningen selv i større grad.

– Det fungerte dårlig på Hellerud. Ikke mange klarte å ta det ansvaret, sier han. Dermed kuttet de ut denne prøveordningen på Hellerud.

– Kan hende hadde det fungert på Nordstrand, men jeg har ingen planer om å innføre fleksibel undervisning her. Man skal ikke være redd for å prøve nye ting, men man skal heller ikke være redd for å innrømme at noe ikke fungerer, sier han.

Undervisningen på Nordstrand blir dermed lagt opp på tradisjonelt vis.

– Men vi har noe fleksibilitet i forhold til timeplan og fagplan. Innimellom har vi en hel dag til disposisjon til et fag. Jeg tror at variasjon gir elevene motivasjon. Det bør skje noe annerledes innimellom, sier rektoren og legger til:

– Jeg gleder meg til å møte elevene denne uken. Det er tross alt elevene vi er her for.

Artikkeltags