Gå til sidens hovedinnhold

Victoria (18) vet godt hva det vil si å være syk

Artikkelen er over 6 år gammel

Nordstrandsjenta Victoria er midt oppe i russetiden. – Slitsomt, men kjempegøy! kvitrer hun glad. For ti år siden var det en helt annen situasjon for familien Starberg.

NORDSTRAND/RIKSHOSPITALET: Tre russebusser ruller inn på plassen foran Rikshospitalet. Ut hopper maiglade russ. For Victoria Starberg er besøket på barnekreftavdelingen, der de skal dele ut russekort og spre glede, ekstra spesielt.

Sommeren for ti år siden fikk nemlig mamma og pappa Starberg en fryktelig beskjed. Jenta deres på åtte år, hadde lenge hatt vondt i magen. Det ble påvist kreft.

Derfra gikk det fort til Victoria fikk vite at smertene skyldes en svulst på størrelse med en vannmelon i den lille magen. Hun hadde fått en svært sjelden type av Lymfom, en form for blod- og lymfekreft.

Syv måneder

I syv måneder bodde Victoria på sykehuset og gjennomgikk tøffe behandlinger.

Mamma og pappa byttet på å være hos datteren på Ullevål og hos de tre eldre søsknene hjemme på Nordstrand.

– Legene sa til oss at de skulle klare dette og at om hun skulle få tilbakefall skulle vi ta det også. Verre hadde det vært om Victoria hadde fått påvist kreft ti år før, da hadde hun mest sannsynlig ikke overlevd behandlingen, har foreldrene tidligere sagt i et intervju med Nordstrands Blad.

For det vil som regel gå bra.

Prinsesse

I dag er Victoria en frisk og flott russejente, og en del av jente-russebussen Shanghaied 2015, med jenter fra Nordstrand og Oslo vest, og skolene Ullern, Blindern, Handelsgym og Persbråten.

– Kjedelig russetid? Ha, ha, nei vi har hatt det greit hittil. Slitsomt, men kjempegøy, kvitrer Victoria tilbake.

«Fremtidig prinsesse på jakt etter prins.» Det står det på russekortet.

– Med telefonnummeret til læreren min på ungdomskolen, ler Victoria.

Spesiell dag

Torsdag ettermiddag ble en spesiell dag i russetiden.

Russen fra Oslo-bussen Shanghaied og Romeriksbussene L.A.-Life Assured og Nike besøke kreftsyke barn ved Rikshospitalet.

– Det er veldig fint å kunne gi noe tilbake. Jeg har jo selv - i månedsvis - vært en av de syke barna, selv om jeg var pasient ved Ullevål. Er man syk så går man jo glipp av en del ting. Blant annet får man ikke vært ute i gatene og samlet russekort, sier Victoria.

På L.A.-Life-bussen er Benjamin Løkken, også han tidligere kreftpasient. Han ble syk som elleveåring.

Benjamin var pasient på Rikshospitalet, og å være tilbake i de samme korridorene, var følelsesladet.

– Det er rørende å være her. Og veldig koselig å møte barna. Jeg vet jo hvordan det er å ligge på sykehus og ikke få komme ut. Og jeg husker hvor stort det var med russ og å få russekort, sier han.

Det var ikke noe problem å få med resten av bussen til å besøke sykehuset.

– Det tror jeg er det letteste jeg har gjort, smiler Benjamin.

Ett av barna som gjerne ville ha russekort var seks år gamle Amalie Skare. Hun strålte ombord på Shanghaied, da jentene satte igang såpeboblemaskinen.

Og så fikk hun en stor bunke russekort.

– Nå har jeg flere rusekort enn de andre i klassen, smilte hun.

Barnekreftforeningen

Mødrene til både Victoria og Benjamin er aktive i Barnekreftforeningen.

Victoria ønsker også å bli mer aktiv i foreningen når det blir med tid og anledning.

– En ting er at barna kanskje synes det er fint å se at andre som har hatt kreft kan bli friske. Kanskje spesielt også for foreldrene til de syke barna, tror Victoria.

– Gjør noe med deg

Det er spesielt å oppleve å få kreft.

– Det gjør nok noe med deg som menneske. Jeg var jo veldig liten da jeg ble syk, og skjønte vel ikke alvoret. Jeg har i tillegg vært kjempeheldig som ikke har fått noen senskader av sykdommen og behandlingen, sier hun.

– Likevel, det ligger noe i bakhodet uansett. Jeg vet jo godt hva det er å være syk, og er nok mer opptatt av å ta vare på helsen min enn kanskje andre er. Men jeg er ikke stressa på at jeg kan bli syk igjen og sånn. I tillegg er nok lista for å klage over småting, høyere enn den kanskje er hos andre, sier Victoria.

Til høsten venter nye utfordringer.

– Jeg planlegger ett år i Berlin. Både for å jobbe, og selvsagt lære språket bedre. Det kan bli veldig spennende.

LES FLERE SAKER FRA NORDSTRANDS BLAD:

FOD-valp får en ny sjanse hos politimann

Nå kan osloelever ha mattetime i Rådhuset

Legger nye strømkabler fra Abildsø til Oppsal