Bursdagsfeiring er et tema som debatteres fra barna våre går i barnehage til de slutter på barneskolen. Det diskuteres i foreldregrupper og på foreldremøter, og for noen griper det dypt inn i både lommebok og følelsen av å komme til kort.

Barnebursdager kan virke som en ubetydelig utfordring. Det er det ikke. For noen barn, og foreldre, er det blodig alvor. I snitt er det to til tre barn i hver klasse i Norge som ikke har råd til å kjøpe bursdagsgave til vennene sine. Undersøkelser viser at hvert barn går i 17 bursdager i året. Det utgjør fort flere tusen kroner.

I tillegg kommer feiringen av eget barn. En feiring som gjerne skal feires i et lekeland, eller et annet spennende sted, også der fyker tusenlappene. Har du ikke penger til å gi barnas klassekamerater denne opplevelsen, eller plass til å invitere mange, kan det lett føles både vondt og flaut.

Det er gjerne en forutsetning at alle skal bli invitert på fest, i hvert fall alle barn av samme kjønn i klassen. Det er bra. Å ikke bli invitert i en bursdag er vondt, og det er et viktig prinsipp at alle skal med. Samtidig øker det prislappen og rammen på arrangementet.

Bursdager skal være stas. Det er en dag barna gleder seg til i lang tid. Den gleden og forventningen skal vi ta vare på. Samtidig krever måten vi feirer på klokskap, ikke minst i en bydel som Nordstrand – hvor inntektsnivået er høyt og det er lett å glemme at ikke alle har de samme ressursene. Undersøkelser viser at følelsen av fattigdom forsterkes i nettopp bydeler som vår.

Seks mødre i Bydel Østensjø har tatt utfordringen på alvor. «Hjerte for Østensjø» er et nystartet prosjekt bestående av mammaer som har gått og tenkt på samme problematikk hver for seg. Ideen går ut på å kunne tilby gaver som barn kan gi bort i bursdag – når foreldre ikke har råd til å kjøpe en.

Det er et tiltak vi applauderer. Samtidig er initiativet med på å åpne øynene våre og minne oss på vårt ansvar som voksne. Vårt ansvar til å se alle barna i klassen og fange opp hvis noen faller utenfor, også av økonomiske grunner. Det bør bli helt greit å kunne gi bort fine brukte gaver. Kall det vintage, så er det trendy i tillegg.

Vi sier så fint at alle i klassen skal inviteres. Da er det vårt ansvar å ikke legge lista for høyt.