NORDSTRAND: – Tusen takk. Dette er utrolig stort. Vi er stolte, ydmyke og glade. Prisen beviser at man ikke må være en stor redaksjon med mange ressurser, for å kunne levere på samfunnsoppdraget i krevende tider, sier redaktør og daglig leder Kristin Stoltenberg.
Nordstrands Blad vant med prosjektet: Da Norge stengte – rapport fra et hardt prøvet sykehjem.
– Dette er en lagseier
– Da koronaen inntraff, delte vi redaksjonen i to. I de første månedene jobbet alle alene på hjemmekontor. Tre av oss jobbet med korona-saker. Selv om det står tre navn på vinnerbidraget, er dette en lagseier for hele vår lille redaksjon. Uten det gode og tette samarbeidet, ville ikke en slik dekning vært mulig, sier Stoltenberg.
Hun benytter også anledningen til å takke alle som stilte opp for avisen i disse månedene.
– En stor takk til pårørende, ansatte og beboere på Nordseterhjemmet som slapp oss innpå livet. Takk også til Sykehjemsetaten, for ryddig dialog i en krevende tid, sier Stoltenberg.
Les juryens begrunnelse her:
Juryens begrunnelse
Beste journalistikk 2020 - Martin Thorland Jutkvam, Øystein Eian og redaktør Kristin Stoltenberg, Nordstrands Blad
Dette året er vi alle blitt berørt av en pandemi. Noen er blitt mer berørt enn andre. Noen fikk pandemien tettere på seg enn andre. Nordstrands Blad satt 1.500 meter fra Nordseterhjemmet, og besluttet allerede da den første nyheten kom om at fire av beboerne der var smittet, at de måtte finne svar på de sentrale klassiske spørsmålene: “Hva skjer på Nordseterhjemmet?, Hvorfor skjer det? Hvem berøres? Hvilke konsekvenser har det?” 62 dager og 20 artikler senere har 11 pasienter dødd av korona, og Nordseterhjemmet er blitt det hardest rammede sykehjemmet i Oslo.
Nordstrands Blad ved journalistene Martin Thorlund Jutkvam, Øystein Eian og redaktør Kristin Stoltenberg får prisen for beste journalistikk for serien “Da Norge stengte - rapport fra et hardt rammet sykehjem.”
Med sitt arbeid har Nordstrands Blad gjort pandemiene levende for oss, gitt ansikt til ofrene, de pårørende, pleierne og hjelpeapparatet. Avisen har beskrevet den kampen som ble ført mot koronaen fra innsiden av et hermetisk lukket sykehjem, der pårørende i beste fall kunne se sine nærmeste gjennom vinduene til de 7,5 kvadratmeter store rommene der pasientene satt syke og innelåst. Nordstrands Blad beskrev og formidlet fortvilelse og sinne, kritikk og frustrasjon, oppmuntring og håp og heiet på dem som uselvisk sto i første linje i arbeidet med å friskmelde sykehjemmet, slik det ble 25. mai. Men avisen gjorde noe mer; den forlangte svar fra de ansvarlige på sykehjemmet, i kommunens sykehjemsetat, fra politikere. Avisen gjorde den jobben politikerne skulle ha gjort, men som de hadde lagt til side. Det gjorde de gjennom å kreve innsyn i og få utlevert alle avviksmeldinger som var innrapportert fra Nordseterhjemmet og andre sykehjem i bydelen. Disse ble lest, analysert og presentert for leserne. De kunne fortelle om til sammen 780 alvorlige avvik.
Med sin serie har Nordstrands Blad skrevet en viktig samtidshistorie med hjertet, med hodet - og med gode penner. Med “Rapport fra et hardt rammet sykehjem” har Nordstrands Blad ivaretatt kjernen i sitt samfunnsoppdrag, gitt oss innsikt, ny forståelse og svar på spørsmål hele lokalsamfunnet trengte å få svar på. Imponerende journalistikk fra en av våre minste redaksjoner!
Stig Finslo (juryens leder), Elin Floberghagen, Eivor Jerpåsen, Eivind Fjellstad og Hallgeir Westrum
Parallelt med den løpende dekning av koronasituasjonen og egne undersøkelser, gikk redaksjonen gjennom 2146 uønskede hendelser ved Nordseterhjemmet og tre andre institusjoner i bydelen.
– Vi valgte å publisere artikkelen som et ledd i vår dekning av Nordseterhjemmet. Vi mener det gir viktig informasjon om utfordringer generelt, også når det ikke er krise, sier Stoltenberg.
Beste journalistikk i Amedia
Prisen for beste journalistikk er regnet som den store journalistprisen i Amedia, som uavhengig av sjanger deles ut for et arbeid som utmerker seg som fremragende journalistikk. Amedia eier 79 lokalaviser, Nettavisen og syv lokale nettsteder.
Juryen har vurdert innsendte bidra fra siste halvår 2019 og første halvår 2020. Den har bestått av Elin Floberghagen, Eivind Fjellstad, Eivor Jerpåsen, Hallgeir Westrum og Stig Finslo.
Nordstrands Blad var også nominert i kategorien Årets mediehus.
I tillegg har juryen delt ut priser i følgende kategorier:
- Årets mediehus 2020 er Romerikes Blad.
- Årets relasjonsbygger 2020 er Gjesdalbuen
- Nettavisen og journalist Kjersti Westeng vant prisen for Beste featurejournalistikk med reportasjene i «Ekteskapsserien»
- Prisen for beste undersøkende journalistikk gikk til Nordlys og journalistene Silje Charlotte Solstad og Øystein Barth-Heyerdahl for «Underslag i Tromsø kommune»
Les flere av artiklene her
