OSLO/NORDSTRAND: Ifølge nettavisen Vårt Oslo er et samboerpar fra Nordstrand og deres barn nå i karantene hjemme etter å ha feriert i Milano.

Paret forteller til avisen at de ble syke et par dager etter at de kom hjem, og nå sjekkes ut for om de kan ha blitt smittet av koronaviruset. Paret skal nå være friske, men familien må holde seg innendørs inntil videre.

Ifølge Vårt Oslo skal de få svar på prøvene før helgen.

– Vi er ikke så redde for oss selv, siden vi er friske mennesker. Vi er mer bekymret for er alle de vi møtte i forrige uke, alle de vi har omgåttes med på buss eller på skole som kan bli alvorlig syke, sier kvinnen som bare omtales som Anette til Vårt Oslo.

Ifølge NTB er rundt 50 personer i Oslo bedt om å holde seg i karantene fram til prøvene for det nye viruset er analysert. Ifølge VG dreier det seg om personer det er tatt prøver av de siste par døgnene.

Helseetaten i Oslo kommune ber om at alle de 50 holder seg i karantene til de får svar påfølgende dag, opplyser kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen.

Råd for å forebygge virussmitte

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset:

* Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.

* God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

* Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

* Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: Ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117.

(NTB)