Gå til sidens hovedinnhold

Ny bok: Flere fra Nordstrand mistet livet under kampene i 1940

Innsendt

NORDSTRAND/SØNDRE NORDSTRAND: Flere fra Oslos østlige bydeler omkom under kampene mot tyskerne i april og mai i 1940. Disse omtales nå i en ny bok De ga sitt liv for Norge i 1940, skrevet av historiker og kaptein i Forsvaret, Knut Flovik Thoresen. Og vi skal nevne noen av dem her.

Thoresen sier at hans bok forteller om de norske militære som falt under det tyske angrepet på Norge – i perioden mellom 9. april 1940 og kapitulasjonen 10. juni.

- Det norske forsvaret var gammelt og utdatert. Likevel kjempet norske soldater mot tyskerne lenger enn i noe annet land. Det hadde sin pris. Nesten 900 norske soldater og offiserer mistet livet i kampene i disse to månedene, sier Knut Flovik Thoresen, og fortsetter:

- De hadde imidlertid noe til felles: De ville forsvare fedrelandet sitt mot den tyske overmakten – med livet som innsats. Dødsbudskapet kom til mange hjem, også i Oslos østlige bydeler, disse ukene i 1940. Det er derfor vi, som lever i Norge nå, ikke må glemme dem – 80 år etter at den andre verdenskrig startet i Norge.

Omkom ved Narvik

Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940 ble de gamle, norske panserskipene Norge og Eidsvold et lett bytte for de tyske krigsskipenes torpedoer.

– Panserskipene som var Norges stolthet ved unionsoppløsningen i 1905, var helt utdaterte i 1940, sier Knut Flovik Thoresen.

Da disse panserskipene ble senket døde to fra Nordstrand.

Matrosen Johan Nikolai Ofstad døde da panserskipet Norge ble senket ved Narvik 9. april 1940. Han var født 24. februar 1918 i Santalistan i India og var sønn av misjonsprest Johan Ofstad og Ragna Nilsen. Maskinisten Ivar Just Pettersen fra Nordstrand omkom da det andre panserskipet, Eidsvold, ble senket på havnen i Narvik samme dag. Han var sønn av Just Pettersen og han var gift med Emma Andersen.

I kamp med tyskerne

Platearbeideren Harald Georg Halvorsen fra Søndre Nordstrand var med som frivillig i kampene i Valdres i 1940. Halvorsen ble hardt såret under bombing av Tonsåsen 25. april 1940 og døde i Vestre Slidre samme dag. Han er gravlagt på Nordstrand kirkegård.

Jernbinderen Olav Gabriel Stuen fra Nordstrand var på nøytralitetsvakt i Horten 9. april. Han ble drept av en bombe fra et tysk fly. Reidar Odd fra Nordstrand var i april 1940 på forretningsreise i Trøndelag og meldte seg som frivillig og ble sjef for en transportavdeling. Han døde 11. mai 1940 og er gravlagt ved Nordstrand kirke.

Også andre, med tilknytning til Nordstrand ble drept den første krigsvåren. Hotellmannen Kjeld Birger Haslev fra Lillehammer var gift med Gunvor Sigrid Lunde fra Nordstrand. De fikk to barn. Han ble såret ved Segalstad bru i Øvre Gausdal 28. april 1940 og døde på Oppland Fylkessykehus 28. mai 1940.

Rolf Jahnsen var lensmann på Kongsvinger. Han ble gift i 1920 på Nordstrand i Oslo med Sigrid Loss. De fikk tre barn. Jahnsen ble i Glommengata på Kongsvinger skutt av tyskerne da de rykket inn i byen 16. april 1940. På Kongsvinger er en vei oppkalt etter Jahnsen.

Løytnanten Sverre Veel fra Fredrikstad ble drept under kampene ved Fossum bru i Askim 13. april 1940. Han var gift med Alfhild Fredrikke Samuelsen fra Nordstrand. De fikk to barn.