Statsministerens tale - oppfordrer neste generasjon til å være historiebevisste og kildekritiske

Artikkelen er over 1 år gammel

I dag er det åtte år siden Norge ble rammet av terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya.

DEL

22 JULI: I sin tale tok statsministeren et oppgjør med ekstremt tankegods og konspirasjonsteorier, skriver NTB.

– Tankegodset som motiverte terroren her og på Utøya, må fortsatt bekjempes. Hatet var ikke blindt og umotivert. I terroristens ekstreme tankeunivers var regjeringskvartalet et legitimt mål, sa Solberg.

– AUF-ungdommenes engasjement, tankegods og fellesskap var en trussel mot hans verdensbilde og hans idé om hva Norge skulle være, fortsatte hun.

Solberg understreket at polarisering og falske nyheter er en del av medievirkeligheten og oppfordret neste generasjon til å være historiebevisste og kildekritiske.

Hun viste også til angrepet på to moskeer på New Zealand og angrepet mot kirkene på Sri Lanka tidligere i år. De er ifølge Solberg fryktelige påminnelser om at terroristenes ideologi og forestillingen om et «oss og dem» deles av mange.

Leste opp navn

Etter Solbergs tale ble navnene på alle ofrene lest opp. 77 mennesker ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011, åtte av dem befant seg i regjeringskvartalet, mens 69 ble drept på Utøya, der AUF hadde sommerleir.

Blant de drepte var Synne Røyneland (18) fra Nordstrand, Mona Abdinur (18) fra Bjørndal og Carina Borgund (18) fra Oppsal.

Etter minnemarkeringen i regjeringskvartalet ble det holdt høymesse i Oslo domkirke.

(©NTB)


Artikkeltags