- Bli med på spleiselag

OPTIMISTER: Sist uke var Eivind Astrup (t.v.) sammen med Tor Øvrebø på Sæter for å se på området som skal bli Nordstrand aktivitetspark. I bakgrunnen tidligere Rødstua barnehage. FOTO: Aina Moberg

OPTIMISTER: Sist uke var Eivind Astrup (t.v.) sammen med Tor Øvrebø på Sæter for å se på området som skal bli Nordstrand aktivitetspark. I bakgrunnen tidligere Rødstua barnehage. FOTO: Aina Moberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Eivind Astrup vil gi Nordstrand aktivitetspark 300.000 kroner. Men, han stiller én betingelse.

DEL

SÆTER: I januar oppfordret Tor Øvrebø, parkens leder, hele Nordstrands befolkning til å bli med på et spleiselag for å få på plass de siste pengene til realisering av prosjektet.

LES OGSÅ: Aktivitetsparken snart i mål

Det dreier seg om 600.000 kroner, og nå får han uventet hjelp utenfra.

Via «Eivind Astrups Allmennyttige Stiftelse» er forretningsmannen villig til å gi halvparten av beløpet, dersom bydelens innbyggere selv gir 300.000 kroner.

– Stiftelsen ønsker å bidra krone for krone parallelt med lokale bidrag. Jeg er opptatt av at vårt bidrag skal utløse andre bidrag, sier Eivind Astrup.

– Men, det må være helt klart at det ikke kommer en eneste krone fra oss før de 300.000 kronene lokalt er i mål. Da kommer imidlertid alt på en gang. Jeg håper dette skjer før sommeren, sier Eivind Astrup.

Parken må ha stor bredde

Sist uke var han sammen med Tor Øvrebø på området bak bydelshuset på Sæter, hvor det snart skal bli streetbasketbane, slakkline, parkour/Tuftepark, skatebane, plass til BMX og sparkesykler, en buldeklatre-sten og en boulebane. Se kart over parken under teksten.

Tanken er at nærmiljøparken mellom trikkelinjen og kirkegården skal bli et tilholdssted for ungdom, og en god møteplass mellom generasjonene.

Boulebanen bygges nettopp for den eldre garde, til glede ikke minst for brukerne av Nordstrand seniorsenter, parkens nærmeste nabo.

– En park må ha bredde for å trekke til seg ungdom. Den må ha mye å velge imellom, ellers kommer ikke ungdommen dit. Jeg er derfor helt klar på at stiftelsen ikke bare vil putte penger i en klubbkasse hvor det ikke er bestemt hva pengene skal brukes til.

– Vi må vite at det samles inn nok penger til å realisere alt det Tor Øvrebø ønsker seg i aktivitetsparken, sier Eivind Astrup.

LES OGSÅ: Lambertseter natur- og aktivitetspark innvies i mai

Et bra konsept

Det er ikke første gang hans stiftelse, som ble etablert i november 2014, deler ut penger. Formålet er å støtte humanitær, sosial, kulturell og annen veldedighet eller allmennyttig virksomhet.

Både Den Norske Turistforening/Oslo og omegn turistforening prosjekt Sørenga, FRIGO/friluftssenteret i Gamle Oslo, Kirkens Bymisjon og Sollerudstranda skole har så langt nytt godt av Astrups sjenerøsitet.

På spørsmålet om hvorfor han vil støtte Nordstrand aktivitetspark, svarer Astrup:

– Jeg har fire (nå voksne) sønner, og er opptatt av at ungdom ikke skal falle utenfor. Det var en slektning, bosatt i nærmiljøet, som tipset meg om parken.

– Jeg synes det er et bra konsept, og det bor mange ressurssterke mennesker her som kan være med og bidra økonomisk. I tillegg bør det lokale næringslivet stille opp.

Mange har bidratt så langt

Hele parken er kostnadsberegnet til 3,5 millioner kroner.

– 2,9 millioner er på plass etter at en håndfull ildsjeler har lagt seg i selen for å samle inn midler over lang tid, sier Øvrebø, som startet arbeidet med aktivitetsparken i 2011.

– Betydelige samfunnsaktører som Obos med 400.000 kroner, og Sparebankstiftelsen DnB med 600.000 kroner, er med og støtter oss. Nordstrand Vel var tidlig på banen med 250.000 kroner til bydelens ungdomsmiljø, og kommunen har gitt 800.000 kroner. Nå i april håper vi på å bli tildelt 900.000 kroner i tippemidler, sier Tor Øvrebø.

LES OGSÅ: Byråden gav penger til Sæter-park og "Reveskogen"

Ber beboere om støtte

Han er takknemlig over Astrups initiativ, og tror fortsatt det er mulig med innvielsesfest for Nordstrand aktivitetspark allerede til høsten i år.

– Akkurat nå er jeg veldig optimistisk. Denne uken skal vi ha en forhåndskonferanse med Plan- og bygningsetaten (avholdes alltid før detaljregulering varsles red.merk) og vi har også fått tildelt saksbehandler, sier Tor Øvrebø.

Hans tanke bak parken er å lage et godt tilbud til bydelens unge som ikke har begynt, eller som har falt ut av organiserte fritidsaktiviteter. Slik mange gjør i 12–14 årsalderen.

– I Bydel Nordstrand er 17 prosent (8500) i aldersgruppen 6–19 år. Mange av disse er lite fysisk aktive. Dataspilling har overtatt i takt med at mulighetene for egenorganisert lek og ballspill har forsvunnet eller blitt bygget ned, sier Øvrebø.

Enkelt regnestykke for å skaffe 300.000

Hans oppfordring til bydelens beboere for å få realisert parken, er derfor krystallklar:

– Mener dere det er viktig med et slikt tiltak i bydelen, må dere være villige til å støtte tiltaket konkret. Det holder ikke med verbal støtte. Da blir det bare nok en gang historien om «alle, noen og ingen», det vil si at alle mente det var viktig at noen legger til rette for urbant friluftsliv og trygge sosiale møteplasser for ungdom. Men, ingen gjorde noe, sier Øvrebø.

Nå presenterer han et enkelt regnestykke for hvordan de 300.000 kronene skal komme inn til aktivitetsparken.

– Vi når målet hvis for eksempel 100 nordstrandsbeboere er villige til å bidra med en tusenlapp hver, fire beboere satser 25.000 kroner, og to beboere eller firmaer satser 50.000 kroner hver.

Utfordrer utbyggerne på Sæter

– Spesielt utfordrer jeg Sæters tre eiendomsutviklere som foreløpig ikke har hatt en krone å avse til aktivitetsparken. Det kan dere gjøre noe med nå, sier Tor Øvrebø optimistisk.

LES OGSÅ: Det nye Sæter skal bli hjertet av Nordstrand

– Jeg håper også andre lokale utbyggere, næringslivet og beboere ser viktigheten av tilrettelegging for ungdom i en tid hvor strøket fortettes, og stadig flere skal dele på mindre plass.

– Bydel Nordstrand har mange velstående innbyggere. La oss sammen ta opp hansken fra Eivind Astrup og sørge for at denne parken blir realisert, sier han.

LES FLERE SAKER FRA NORDSTRANDS BLAD

Artikkeltags