OSLO/ULSRUD: Peter Esekon (38) kommer fra Kenya og studerer i Tyskland. For sjuende eller åttende gang (han er litt usikker) har han sommerjobb i Norge.

Denne gang har han fått et lite innsmett i Ulsrud kirke, og bor der de fire månedene han skal reise rundt i Oslo og omegn for å selge bøker for Norsk bokforlag.

Betalingsautomaten Peter har med seg, tilhører forlaget og han har tillatelse fra politiet til å drive med dørsalg. Halvparten av det han selger for, får han beholde selv.

Sikrer studier og hjelper foreldreløse barn

– Jeg bruker pengene på studiene i Tyskland, på familien min, på barna på Jopeva barnehjem i Turkana i Kenya, og på brødre og søstre til meg og til kona mi. Pengene går også til å dekke utgiftene mine i Norge, til bil og norsk mat, forteller Peter.
 

For ham er det viktig å få ut budskapet om at han ikke tigger; han jobber, og jobben hans er å selge bøker. Noen er skeptiske når han dukker uanmeldt opp hjemme hos dem, og Peter har opplevd at folk har ringt politiet eller gått fysisk løs på ham.

Derfor vil han gjerne at lokalavisen skriver litt om ham slik innbyggerne forhåpentligvis er forberedt på at det kan komme en bokselger fra Kenya.

– Hvordan gikk det da du var i Norge i fjor sommer?

– Fantastisk! Jeg ble tatt imot uten vold, og ble invitert på kaffe og te, og snakket med mange. Jeg fikk venner som sponset tre av barna, to gutter og en jente, i barnehjemmet Jopeva. Og ingen ringte politiet, fordi de hadde lest om meg i avisen, sier Peter.

På barnehjemmet i landsbyen hans er det 15 barn. Selv studerer han i Saxon-Hannalt i Øst-Tyskland, der han tar to mastergrader, en i «social science» (journalisten tar ikke sjanse på å oversette det) og i misjonsstudier.

Salget av bøker, det være seg barnebøker, kokebøker, naturbøker om dyr og nasjonalparker, helsebøker og motivasjonsbøker for unge jenter og gutter, sikrer altså studier og hjelper ham å forsørge foreldreløse barn.

– Ta vel imot meg! Jeg arbeider ikke bare for meg selv; jeg forsørger tredve mennesker i Kenya. Så støtter du meg, støtter du mange mennesker og hjelper meg til å fullføre mine studier, understreker Peter Esekon.