Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper om å bli byens fineste nybygg

Artikkelen er over 3 år gammel

Kandidatene til Oslo bys arkitekturpris 2018 er nå klare, deriblant et leilighetsbygg på Nordstrand.

OSLO: Mandag 3. september offentliggjorde Oslo kommune de 19 kandidatene som skal kjempe om Oslo bys arkitekturpris 2018.

Fristen for å nominere kandidater var 23. februar i år.

I år er det én lokal kandidat med i arkitekturkonkurransen.

Finalist i internasjonal kåring

Årets lokale kandidat er Sæter Terrasse, et boligprosjekt i Ekebergveien 226 med 33 leiligheter, i tillegg til parkeringskjeller og et næringsareale med bank i underetasjen.

Nybygget med den iøyenfallende fasaden sto ferdig på nyåret i 2017, og har allerede utmerket seg internasjonalt. Under World Architecture Festival var Sæter Terrasse nemlig en av finalistene i en kåring av verdens beste boligprosjekter i 2017.

Sæter Terrasse er tegnet av A-lab for Solon Eiendom.

LES OGSÅ: Sæter Terrasse nominert i internasjonal arkitekturkonkurranse

Skole og vei, park og tårn

Blant de 18 andre kandidatene finner vi alt fra nye Brynseng skole, Stovnertårnet og Teglverksdammen til veiprosjektet Prindsens gate, Kulturhuset i Youngs gate og diverse bolig- og kontorbygg rundt omkring i Oslo.

- Alle årets nominerte er omsorgsfulle tilskudd til Oslos arkitektur. Prosjektene viser på ulikt vis spennende svar på mange av Oslos utfordringer, og er gode resultater av en kombinasjon av ambisiøse byggherrer og dyktige formgivere, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur, i en artikkel på Oslo kommunes informasjonsside Byplan Oslo.

Rådet for byarkitektur er rådgivende organ for prisen. De vurderer alle innkomne forslag, med Plan- og bygningsetaten som sekretariat. De nominerer deretter sine kandidater til utstilling, pris og hedrende omtale for byutviklingskomiteen i Oslo bystyre, som igjen avgir sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune.

Bildeserie

Oslo bys arkitekturpris 2018

 

19 kandidater skal bli til 10

Tradisjonen tro blir det utstilling på Rådhusplassen i forkant av at vinneren av Oslo bys arkitekturpris skal offentliggjøres. I år er det imidlertid en endring, kun ti av kandidatene stilles ut i modellvariant.

- I år har vi valgt å gjøre prisen enda litt mer spennende. Vi siler ut de 10 beste forslagene og nominerer dem til prisen, og det er kun de nominerte som blir utstilt på Rådhusplassen i år. Ønsket er å heve statusen på prisen enda litt mer, forklarer Ellen Hellsten i Rådet for byarkitektur.

Utstillingen åpner 27. september. Da avsløres det også hvilke tre prosjekter som er årets finalister.

LES OGSÅ: Gårdsidyll til salgs i Oslo

Vinneren offentliggjøres 18. oktober

Utstillingen på Rådhusplassen varer til og med 18. oktober, da offentliggjøres vinneren.

Ordfører Marianne Borgen deler ut Oslo bys arkitekturpris 2018, som består av en plakett som skal festes på byggverket. Prisvinnerne får også diplomer og 50.000 kroner.

Det kan også gis hedrende omtale til inntil to nominerte prosjekter.

LES OGSÅ: Fisker, bader og driter i drikkevannet ditt

Vil inspirere og motivere

Victoria Marie Evensen (Ap), leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre, sier til Byplan Oslo at at det å fremheve god arkitektur er viktig i en by i vekst.

- De gode prosjektene inspirerer og motiverer, og bidrar til en enda bedre og vakrere by. Også i år har vi hatt mange flotte prosjekter å velge mellom: Gode bygrep, tiltak som øker tilgjengelighet og bidrar til byliv, byreparasjon og nybygg av høy kvalitet. Jeg gleder meg til å kunne avsløre hvilke kandidater som har nådd helt til topps!

Se bildeserie med alle de 19 kandidatene til Oslo bys arkitekturpris 2018 her!

LES OGSÅ:

Nytt legetilbud på Sæter

Endelig er Symra Terrasse på Lambertseter ferdig

Endelig ny kunst på skoleveggen

Knallrød nisse i rundkjøringen

Er det ingen flotte nybygg i Oslo sørøst?

Bildeserie: Kandidatene til Oslo bys arkitekturpris 2017