Gå til sidens hovedinnhold

Fire lokale kandidater til Oslo bys arkitekturpris 2016

Artikkelen er over 5 år gammel

Et helsebygg, en utvidet kirke, en enebolig og et garderobeanlegg er de lokale kandidatene til Oslo bys arkitekturpris 2016.

OSLO: I mars oppfordret Oslo kommune innbyggerne til å foreslå kandidater til Oslo bys arkitekturpris 2016.

Arkitekturprisen kan gis til alle typer byggverk og landskapsanlegg innenfor bygrensen, som er ferdigstilt foregående år, eventuelt siste fem år hvis det dreier seg om uterom/parker.

LES OGSÅ: Hvor er byens fineste nybygg?

Oslo kommune ønsker med prisen å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling, samt vise frem den nyeste og beste arkitekturen i hovedstaden.

Nå er de 25 kandidatene klare, og blant dem finner vi flere lokale nybygg.

Se bildeserie av alle kandidatene til Oslo bys arkitekturpris 2016 her

Kirke, helse, bolig og garderobe

Nordstrand kirke gjenåpnet i august i fjor etter en omfattende rehabiliterings- og påbyggingsperiode. Nå krones den etterlengtede kirkeutvidelsen med å være en av de 25 kandidatene som kan vinne hovedstadens gjeve arkitekturpris.

LES OGSÅ: Nye Nordstrand kirke er som en åpenbaring

Det nye helsebygget i Helga Vaneks vei på Mortensrud er den andre lokale kandidaten. OUS Mortensrud åpnet mai i fjor, er en del av Oslo Universitetssykehus og gir nå innbyggerne i bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø et samlet behandlingstilbud innen psykisk helse og avhengighetsbehandling.

 

LES OGSÅ: Nytt behandlingsbygg for psykisk helse og rus på Mortensrud

Det tredje lokale nybygget som er kandidat til arkitekturprisen er det nye garderobeanlegget ved Solvik badeplass på Malmøya. Det åpnet i juni i fjor, og har gjort hverdagen enklere for de mange funksjonshemmede brukerne av stedet.

 

LES OGSÅ: - Nå tør alle medlemmene våre å gå i dusjen

Villa Trikkestien i Pareliusveien på Holtet er det fjerde lokale kandidaten til Oslo bys arkitekturpris 2016.

 

Dette er ifølge organisasjonen Oslo Åpne Hus (ekstern lenke) en enebolig som er oppført i en gammel eplehage, og som ved å være brutt opp i mindre volumer har tilpasset seg den trange tomten og omkringliggende bebyggelse. Store vindusflater skaper en tett forbindelse til hagen, og interiøret er gjennomført i furu og betong.

Oslo Åpne Hus har som formål å vise innbyggere i Oslo arkitektoniske mesterverk som vanligvis er stengt for publikum, og Villa Trikkestien er på deres liste over bygg som skal vises frem til høsten.

Se bildeserie av alle kandidatene til Oslo bys arkitekturpris 2016 her

Utstilling i september

I tillegg til de fire lokale kandidatene, er det 21 andre kandidater. Alt fra boliger til parker, gjenvinningsbygg, kontorbygg og skoler.

– Årets kandidater viser et godt utvalg av byggeprosjekter både i offentlig og privat regi, sier Ellen Hellsten, leder for Rådet for byarkitektur.

Alle de 25 kandidatene presenteres i en utstilling på Rådhusplassen til høsten. Denne varer fra 27. september til 30. oktober.

– I år er det mange gode og varierte byrom blant kandidatene, og dette er spennende. De blir til nye møtesteder og gir oss et rikere byliv. Vi gleder oss til å vise frem både byrom og bygg i utstillingen, det ferskeste og beste som er bygget i Oslo, sier Ellen S. de Vibe, etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten.

LES OGSÅ: I 2014 var fire lokale bygg og en park nominert til Oslo bys arkitekturpris

Vinneren kåres i oktober

Oslo bys arkitekturpris består av en plakett, som gis til byggherren og skal festes på byggverket. Det deles også ut diplomer, samt 50.000 kroner til arkitekten.

I tillegg til at det skal kåres en vinner, kan inntil to nominerte prosjekter gis hedrende omtale.

LES OGSÅ: I 2015 var det tre lokale kandidater til Oslo bys arkitekturpris

Vinneren kåres i Oslo rådhus den 13. oktober, mens de tre finalistene kunngjøres på utstillingsåpningen 27. september klokken 16.

Artkitekturutstillingen og prisutdelingen er en del av programmet til Oslo arkitekturtriennale (ekstern lenke).