Gå til sidens hovedinnhold

Plastrer blodige tær og redder liv

Artikkelen er over 5 år gammel

I løpet av de siste tre ukene har livredderne meldt inn over 2600 små og store hendelser fra fire badestrender ved hovedstaden.

INGIERSTRAND: Fornøyde badegjester levner liten tvil om at det er et stort behov for de gule- og rødkledde livredderne.

Seks år gamle Hennie Rooth strekker ut beinet så livredder Jonatan Vidsjå (18) kan ta en titt på den blødende tåa hennes.

– Jeg snublet på fjellet her. Det gjorde vondt, sier Nordstrands-jenta mens Jonatan renser og plastrer kuttet.

Med et skikkelig plaster rundt tåa er den lyshårede badenymfen igjen klar for å utforske en av de mest populære badestrendene i Oslo og Follo.

Få alvorlige episoder

I sommermånedene har Norges Livredningsselskap utplassert livreddere på Huk, Sørenga, Hvervenbukta og Ingierstrand. Hver uke inn- rapporteres alle hendelser. Alt fra små kutt til alvorlige ulykker. I løpet av de siste tre ukene er det til sammen rapportert inn 2619 hendelser. De mest alvorlige på Ingierstrand, gjelder ofte drukningsfare.

Flere har hoppet fra stupetårnet og skadet seg. I forrige uke ble en 27 år gammel kvinne fraktet til legevakt etter at hun slo ryggen i et fall fra stupetårnet. Også en 15 år gammel gutt og en seks år gammel jente har fått livsviktig hjelp av livreddere som har oppfattet faren, og fått dem til land.

Ane Lillebo (18) tilbringer sin andre sommer som livredder på Ingierstrand og forteller om fine arbeidsdager. I år jobber hun sammen med Jonatan Vidsjå. Begge er fra Nesodden, og de lærer noe nytt hver dag.

– Det er mye hyggelige folk her. Det er en meningsfull sommerjobb, synes Lillebo.

– Jeg er stolt over å gjøre en forskjell i folks hverdag, legger Vidsjå til.

Teller badegjestene

De føler seg godt rustet til å håndtere de daglige hendelsene, som for eksempel å plastre blodige tær eller lindre brannskader fra brennmaneter. Med sommerens ustabile vær, følger også en del bølger. Da skjerpes falkeblikket hos livredderne for å ha så god oversikt over badegjestene som mulig.

– Det blir straks litt mer spennende når det er mye bølger for da blir det mer krevende å svømme. Folks svømmeferdigheter varierer veldig, så vi teller hvor mange som er i vannet. Det kan fort bli hektisk, medgir Vidsjå.

Deler erfaringer

Ut ifra rapportene å dømme har det vært noen skumle hendelser hittil i år. Fall og svømmeturer som kunne endt fatalt. Livredderne har vært raskt på plass og fått folk opp på land, og videre til legevakt.

– Blir dere redde?

– Jeg kan bli litt stresset over at folk har store forventninger til oss, at vi skal «kunne alt», innrømmer Lillebo.

Å bli hentet fra livredderplassen når noen har skadet seg, skaper ofte høyere stressfaktor for begge enn å reagere umiddelbart på en potensielt farlig situasjon de har fulgt med på.

– Har dere samlinger eller debriefing?

– Ja, vi får hjelp og oppfølging av selskapet om det skjer alvorlige hendelser, bekrefter Ane Lillebo.

Jonatan Vidsjå synes sosiale samlinger som kurs og grillkvelder er svært nyttige, og sier at det blir mye jobbprat, historier og deling av erfaringer.

De to er veldig klare på at flere bør benytte seg av at det faktisk er livreddere på strendene.

– Vi er her for dere. Bruk oss. Skal du svømme, så kjenn litt på dine egne begrensninger og si ifra til oss når du går uti vannet. Noen tar litt lett på ting, som for eksempel barns svømmeferdigheter. Mange blir fort slitne og klarer ikke å svømme videre. Ta heller kontakt med oss i stedet for å pushe slitne barn, er de engasjerte livredderne enige om.

Føles trygt og godt

Tilbake på teppet hos familien Rooth, koser Hennie seg i sommervarmen mens storebror Edwin (8) gomler i seg en kroneis.

Mamma Camilla Rooth roser livredderne og skryter av Ingierstrand. Hun synes toalettene er fine, det er godt med en kiosk og det er ikke alt for fullt på stranda og svabergene.

– Vi har vært her mye i sommer. Det er topp her. Jeg synes det er svært trygt og godt med livreddere på plass, særlig fordi det er høyt stupetårn her. Jeg følger jo alltid med ungene, men den ekstra tryggheten gjør at foreldre kan lene seg litt mer tilbake, sier hun.

Les også:

Opplever Europa på sykkel.

Skolekrise i Østensjø neste høst.

Oslo-gutter med bloggsuksess om New York.

Les mer på noblad.no