Gå til sidens hovedinnhold

Øker støtten til Benjaminprisen

Artikkelen er over 3 år gammel

Statsministeren mener Benjaminprisen er en viktig del av arbeidet mot rasisme og diskriminering. Nå blir prispengene mer enn doblet.

OSLO: Torsdag 15. mars møtte statsministeren og kunnskaps- og integreringsministeren tidligere vinnere av Benjaminprisen på et seminar om arbeid mot rasisme og diskriminering. Samtidig lanserte statsministeren en dobling av prispengene fra neste år, opplyser regjeringen på sine nettsider.

Seminaret var i regi av Kunnskapsdepartementet og Senter for studier av Holocaust- og livssynsminoriteter (HL-senteret), med 14 av de 16 prisvinnerne tilstede. Erna Solberg og Jan Tore Sanner deltok for å lære av skolenes erfaringer.

Drept i 2001

Benjaminprisen ble opprettet etter at holmliagutten Benjamin Hermansen ble drept av nynazister 26. januar 2001, bare 15 år gammel. Prisen er blitt delt ut hvert år siden 2002, til skoler på barne- ungdoms- eller videregåendetrinnet som har utmerket seg med sitt arbeid mot rasisme og diskriminering.

Benjamin Hermansens mor, som også er lærer, sitter i juryen sammen med HL-senteret, Likestillings og diskimineringsombudet, Antirasistisk senter, Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnskolen, Elevorganisasjonen og Sametinget.

250.000 kroner i prispenger

Statsministeren mener Benjaminprisen er minst like viktig i dag som da den ble etablert.

- Å arbeide mot rasisme og diskriminering, er en veldig god investering i et rausere og varmere samfunn basert på toleranse og likeverd. Benjaminprisen er en viktig del av dette arbeidet, sier statsminister Erna Solberg i en uttalelse.

- Vi ønsker å løfte frem de gode eksemplene for at andre kan lære. Regjeringen har derfor besluttet å øke prispengene fra 100.000 til 250.000 kroner fra neste år, sier Solberg.

- Mye har skjedd siden Benjaminprisen ble delt ut for første gang. Skolene har blitt anerkjent for sitt viktige arbeid mot rasisme og diskriminering. Det er viktig at vi i regjeringen drar nytte av erfaringene de har gjort seg – slik at vi kan forsterke dette arbeidet, sier Solberg.

Både hun og Sanner hadde en lærerik dag.

- Vi har møtt bevisste og reflekterte elever og skoleansatte. Regjeringen jobber kontinuerlig mot rasisme og diskriminering, og innspillene vi har fått fra Benjamin-skolene er viktig for det arbeidet vi skal gjøre fremover, sier Jan Tore Sanner i en uttalelse på regjeringens nettsider.

Skolene er viktige arenaer

Både statsministeren og kunnskaps- og integreringsministeren trekker frem skolene som en av de viktigste arenaene for arbeid mot rasisme og diskriminering.

- Regjeringen har satt i gang flere tiltak i arbeidet mot rasisme og diskriminering. Å heve prispengene er et av tiltakene. Det vil gi vinnerskolene enda større spillerom til å tenke langsiktig – og kanskje motivere flere skoler til å legge inn en ekstra innsats i det viktige arbeidet som i bunn og grunn handler om hvilke holdninger og verdier vi bygger samfunnet vårt på, sier Sanner på regjeringen.no

LES OGSÅ:

Benjamin-drapsmann ba om unnskyldning

15 år siden Benjamin Hermansen ble drept

Tente lys for Benjamin