Gå til sidens hovedinnhold

Ber folk ta selvstendige piggdekk-vurderinger

Artikkelen er over 3 år gammel

NORGE: Ifølge Statens vegvesen sier regelverket at det ikke er tillatt med piggdekk fra og med første mandag etter 2. påskedag, som i år er 9. april. Unntaket er Nordland, Troms og Finnmark hvor fristen er 1. mai. Det betyr ikke at man må legge om fra piggdekk til sommerdekk riktig enda.

– Tidlig påske og en snørik vinter gjør at flere enn vanlig må vurdere om det er forsvarlig å skifte ut piggdekkene med sommerdekk nå, skriver veivesenet i en pressemelding.

Bilfører er ansvarlig

Leder av trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen, Region øst, Kjell Seim, ber bilførerne om å gjøre en selvstendig vurdering.

– Den enkelte bilfører er selv ansvarlig for at bilen til enhver tid har riktig veggrep. Følg med på værmeldingene. Med kuldegrader om natta kan smeltevann som fryser til is på vegene skape farlige situasjoner, sier Seim.

Han mener samtidig at det bør gå greit å skifte i lavlandet Østafjells. Av miljøhensyn er det absolutt ønskelig at piggdekkene tas av så snart som mulig. Blir det plutselig kaldt og glatt en dag i april, få heller bilen stå, mener han.

– Men skal du kjøre bil i indre deler av Østlandet, og særlig opp i høyden, bør du vurdere å beholde vinterdekkene noen dager ekstra, sier Seim.

Det er for øvrig tillatt å bruke piggfrie dekk utover våren, men han advarer mot å bruke disse for lenge.

– Piggfrie vinterdekk har dårligere grep på våt asfalt enn sommerdekk og blir for myke på varme dager sier Seim.

Tilpasset årstiden

Også Forsikringsselskapet If ber folk om å tenke seg om før de legger om.

– Vær- og føreforhold trumfer alt, så dersom det ikke er forsvarlig; utsett hjulskiftet, oppfordrer selskapet.

– Godt veigrep og sikkerhet kommer før alt annet. Selv om det kanskje ikke ligger snø og is på veien på dagtid der du bor og kjører, kan det være en nærmest usynlig isfilm og underkjølt veibane. Derfor er det viktig å følge med på vær og føreforhold framover. Hvis du legger om dekkene i helgen, vær oppmerksom og la bilen stå dersom det ikke er forsvarlig å kjøre. Du som sjåfør er den nærmeste til å vurdere dette, og kjøretøyforskriften slår dessuten fast at det er ditt ansvar, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.

Det står i kjøretøyforskriften at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.»

– Det lureste nå er å følge godt med på hvordan været utvikler seg framover. Dersom varmen kommer for fullt, er det viktig å få av vinterdekkene. Grunnen er at gummiblandingen i vinterdekk er laget for kaldt vær, og blir for myk når det er godt og varmt. Vinterdekk og sommerdekk har dessuten ulik konstruksjon av mønstre for å sikre veigrep og motvirke vannplaning. Feil dekk på bilen kan være fatalt ved en oppbremsing. Kjøreegenskapene til dekkene må være tilpasset årstiden, sier Sigmund Clementz i If.

NAF ber deg se an forholdene

Også NAF oppfordrer folk til å vurdere om det er riktig å ta av piggdekkene eller ikke nå.

– Det er fortsatt vinter i store deler av landet, så vurder å la piggdekkene være på bilen inntil våren har tatt skikkelig grep, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Det er viktig å huske på at selv om hovedveiene i lavlandet er bare for snø, så er det mange småveier og ikke minst veier til fjells der det fortsatt er mye snø.

– Planlegger du en tur til fjells i april, så er det lurt å vente med hjulskiftet. Det er ikke forsvarlig å kjøre med sommerdekk til fjells nå, mener Nils Sødal.

Selv om våren har begynt å gjøre seg gjeldende i lavlandet, må man følge med hvis man velger å legge om til sommerdekk. Nattefrost kan gi glatte veier når vannet fryser på bakken, og vinteren kan fortsatt gjøre sin inntreden med snøfall.

– Legger du om til sommerdekk på hjulskiftdatoen, er det viktig å følge med på vær og føreforhold, sier Sødal.

– Fryser det på bakken i løpet av natten eller det begynner å snø, må bilen stå, avslutter han.

Fakta: Fra vinterdekk til sommerdekk

·         Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.

·         Dekk på bil, motorsykkel, moped, traktor, motorredskap, tilhenger eller tilhengerredskap skal ha mønsterdybde minst 1,6 mm.

·         Dekk på kjøretøy som nevnt i første ledd skal likevel ha mønsterdybde minst 3 mm i tiden fra og med 1. november til og med mandag etter 2. påskedag.

·         I tilsvarende periode skal dekk på kjøretøy med tillatt totalvekt over 3 500 kg ha mønsterdybde minst 5 mm.

·         I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravene til mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.

·         Dette gjelder likevel ikke bobil med tillatt totalvekt mellom 3 500 kg og 7 500 kg.

·         Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Vegdirektoratet kan gjøre unntak fra dette forbudet.

Kilde: Kjøretøyforskriften