BJØRNDAL: – Vi mener den siktede kjørte fast bilen ved noen garasjer på Bjørndal. Tre beboere, sannsynligvis på vei til jobb, kom forbi og hjalp til med å få den løs, sier politiadvokat Christian Hatlo til NTB.

Det skal så ha oppstått en krangel som endte med at siktede, en norsk-pakistansk 32-åring, skjøt fornærmede, en polsk mann. Verken den polske mannen eller de to øvrige som kom og hjalp til, har noen relasjon til siktede.

Hendelsen skjedde rundt klokken 6 på morgenen mandag 12. mars. Mannen som ble skutt, ble kritisk skadd og døde av skadene dagen etter.

Etter å ha avfyrt skuddene tok siktede deretter fornærmedes bil og kjørte vekk. De to bodde i det samme nabolaget på Bjørndal, ifølge Aftenposten.

32-åringen kjørte bilen forbi sitt eget hus og parkerte få hundre meter hjemmefra. Politiet fulgte spor fra den parkerte bilen og hjem til den siktedes familie.

Kvelden før var den drapssiktede innblandet i en skyteepisode på Lambertseter, bekrefter politiinspektør Grete Lien Metlid. 32-åringen er en kjenning av politiet, og Metlid bekrefter at han har vært involvert i flere mindre forhold de siste årene.

LES OGSÅ: Bjørndal-siktet fengslet i fire uker

Nekter straffskyld

Den siktede mannen ble avhørt mandag, og politiet sier at avhørene fortsetter. På en pressekonferanse tirsdag formiddag sa Hatlo at mannen innrømmer å ha skutt, men erkjenner ikke straffskyld.

– Han har en forklaring som kan tyde på at han mener det var et uhell, sa Hatlo ifølge NRK.

Politiet har bekreftet at det er en sammenheng mellom den drapssiktede og skyteepisoden som fant sted på åpen gate på Lambertseter tidligere på natten. Tre menn er varetektsfengslet etter denne hendelsen, mens to andre ble onsdag løslatt etter avhør.

– Vi ser på dette samlet, både skytingen og drapet. Vi mener vi har kommet langt med drapsetterforskningen, men lurer jo på hva konflikten er, som gjør at noen blir skutt i Oslos gater. Vi lurer også på hvorfor den siktede var i garasjeanlegget, sier Hatlo til NTB.

Mulig narkotika

Politiet jobber med å undersøke en rekke teorier, både om drapet på mannen og skyteepisoden på Lambertseter.

– Vi har noen teorier. En teori er at konflikten har bakgrunn i narkotika, men vi har flere teorier. Vi har noen enorme beslag som vi må gå igjennom.

Det har de siste årene vært flere skyteepisoder mellom rivaliserende gjenger, spesielt på Oslo øst.

– Det er svært alvorlig at vi har oppgjør mellom folk som begår kriminelle handlinger på offentlig sted, og når man kommer så langt at uskyldige blir drept, har man gått altfor langt, sier Hatlo til Aftenposten.

Hatlo sier at de åtte siktede i varierende grad har vært innblandet i de tre skyteepisodene forut for drapet.

LES OGSÅ:

Drept mann kan ha vært tilfeldig offer

Undersøker overvåkningskameraer etter drap

Løslatt etter Lambertseter-skyting

Mannen som ble skutt på Bjørndal er død

Flere pågrepet etter skytingen på Lambertseter

Tre personer fengslet etter Lambertseter-skyting

Politiet med mobil politipost på Lambertseter og Bjørndal

Tror organiserte kriminelle står bak skytingen

Kritisk skadd etter skyting på Bjørndal