Vil ta vare på taggene Sædfuck og Bowie

FÅR STÅ: Denne kjente taggeveggen på Bøler er preget, men får stå. Se flere bilder nederst i saken. Alle foto: Nina Schyberg Olsen

FÅR STÅ: Denne kjente taggeveggen på Bøler er preget, men får stå. Se flere bilder nederst i saken. Alle foto: Nina Schyberg Olsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bymiljøetaten har stoppet arbeidene som ville ødelagt de kjente taggene på Bølerbrua.

DEL

BØLER: I slutten av september så det svært stygt ut for de legendariske taggene Sædfuck og Bowie, som opp gjennom årene nærmest har blitt et kulturminne på Bøler.

LES OGSÅ: Er Bøler-taggene et kulturminne eller bare stygt hærverk?

Taggene ble påført av lokale gutter på 1980-tallet, og de har på mystisk vis alltid dukket opp igjen når de har bleknet eller blitt fjernet fra Bølerbrua.

LES OGSÅ: Sannheten bak Bowie-taggen på Bøler

Stoppet arbeidene

I forbindelse med rehabiliteringen av Østensjøbanen skal også Bølerbrua få en ansiktsløfting, og lokalavisen fikk mange henvendelser da arbeidere med betongbor gjøv løs på den kjente taggeveggen.

Etter artikkelen i Nordstrands Blad stoppet imidlertid arbeidene opp.

- Jeg kan bekrefte at vi stoppet arbeidene umiddelbart da jeg fikk høre om avisartikkelen, sier byggeleder Kristoffer Granberg Dahl i Bymiljøetaten til Nordstrands Blad.

- Jeg kjente faktisk til «kunstverket» fra tidligere, og i sommer ba jeg entreprenøren om å la veggen stå i fred. Tydeligvis glemte de dette, sier byggelederen.

Selv om veggen ikke er offisielt fredet, vil han gjerne bidra til at taggene bevares.

- Jeg er fra Nordstrand, men jeg har vært mye på Bøler og kjenner godt til taggene. De er større enn man kanskje skulle tro, sier Granberg Dahl.

LES OGSÅ: Bare Egil sang om grafittien på Bøler

Vil ikke male veggen

Bymiljøetaten samarbeider med Sporveien om oppussingen av Bølerbrua, ettersom det er praktisk å rehabilitere brua mens T-banen er stengt.

Hele brua skal males hvit, men nå skal den ene taggeveggen få stå som den der.

- Der det er pigga vekk betong må vi fylle på, men det meste av veggen er intakt. Vi får satse på at lokale patrioter eller kunstnere rekonstruerer der vi har rehabilitert betongen, sier Kristoffer Granberg Dahl.

Oppå brua tas hele det gamle dekket vekk, og det legges ny membran og nytt dekke. Det kommer også nytt rekkverk.

LES OGSÅ: Nesten 1000 vil bevare Sædfuck

Tar noen broderiutfordringen?

Aktiviteten på en gammel Facebook-side om taggene blomstret opp igjen da rehabiliteringen av Bølerbrua startet i høst, og ifølge innlegg her er taggene allerede frisket opp.

På siden omtales taggene blant annet som "moderne kulturhistorie" og "Bølers eneste turistattraksjon".

Sistnevnte ble et dokumentert faktum da de lokale musikerne i bandet Black Debbath for noen år siden arrangerte guidet tur fordi taggene på Bøler.

Bølerbeboer og Black Debbath-medlem Egil Hegerberg, også kjent som Bare Egil, svarte følgende da Nordstrands Blad nylig ba om en kommentar til at Sædfuck og Bowie var på vei bort:

- Så lenge taggen lever videre som broderi på Deichmans bibliotek på Bøler er jeg egentlig fornøyd.

Artikkeltags