Fritt frem for høyere og tettere utbygging i villastrøk

SMÅHUSPLANEN: Her står byråd Bård Folke Fredriksen på taket av rådhuset med utsikt til Bydel Nordstrand, hvor småhusplanen fra 2013 nå er opphevet. Arkivfoto: Vidar Bakken

SMÅHUSPLANEN: Her står byråd Bård Folke Fredriksen på taket av rådhuset med utsikt til Bydel Nordstrand, hvor småhusplanen fra 2013 nå er opphevet. Arkivfoto: Vidar Bakken

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

8350 boliger på Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand berøres av at Fylkesmannen nå opphever småhusplanen som ble vedtatt i 2013.

DEL

OSLO: Tett bebyggelse og småhus som ble erstattet med blokker, var vanlig utbygging i Oslos villaområder før den første småhusplanen kom i 2006.

– Småhusplanen begrenset utbyggingen, men i 2013 mente bystyrets flertall at det var nødvendig med tydeligere regler for å hindre større terrenginngrep, forringelse av uteareal og vegetasjon, sier byutvilkingsbyråd Bård Folke Fredriksen (Høyre).

Les også: Skolekrise i Østensjø neste høst

Fortetting med kvalitet

Men nå har altså Fylkesmannen opphevet planen som skulle ta vare på og forhindre forringelse av villaområdene i hovedstaden. I Bydel Nordstrand berøres 4900 tomter av dette, i Østensjø 2600 tomter og i Søndre Nordstrand 4900 tomter.

– Dette er leit. Tomtene vil nå ha svakere beskyttelse mot tunge inngrep, sier byråden.

Han sier byrådet er opptatt av raskest mulig å få en klarhet i hva Fylkesmannens avgjørelse innebærer.

– Vi ønsker fortsatt bestemmelser som sikrer at fortetting i småhusområdene skjer med kvalitet og er tilpasset dagens bebyggelse, samt forhindrer store terrenginngrep, sier Bård Folke Fredriksen.

Les også: Med medaljedrøm til yrkes-VM i Brasil

Kollektivknutepunkter

Han er derfor glad for at Plan- og bygningsetaten har bedt Fylkesmannen og departementet vurdere omgjøring av vedtaket. Samtidig minner han om at småhuplanen ikke er en plan for å hindre fortetting i hovedstadens villastrøk.

– Det handler ikke bare om at det bygges, men hvor det bygges. Fortetting må skje med kvalitet. Byrådet mener tung fortetting ikke må skje tilfeldig i villaområdene, men der infrastrukturen tåler det i kollektivknutepunkter, sier Bård Folke Fredriksen til Nordstrands Blad.

Les også: Ønsker å huse flyktninger i private Nordstrand-hjem

Artikkeltags