Gå til sidens hovedinnhold

Skal sikre eldre mot brann

Artikkelen er over 4 år gammel

Bydel Nordstrand er nå med i prosjektet «Trygg hjemme» som skal forhindre at eldre omkommer i brann i eget hjem.

NORDSTRAND: Avtalen mellom bydelen og Brann- og redningsetaten ble sist uke undertegnet hjemme i stuen hos Kari Bondevik på Ljabru.

80-åringen er en av de rundt ett tusen brukerne i Bydel Nordstrand som nå får nyte godt av intensjonsavtalen om felles brannverntiltak for hjemmeboende risikoutsatte grupper.

«Trygg hjemme» skal kartlegge de brukerne av bydelens hjemmebaserte tjenester som ikke klarer å ivareta egen brannsikkerhet, eller som har en atferd som medfører risiko for brann.

LES OGSÅ: Ryen helsehus klart i 2020

Omfatter flere grupper

Prosjektet omfatter hjemmeboende eldre, men også mennesker med fysisk- eller psykisk utviklingshemming og de med rusproblemer.

– Noen trenger komfyrvakt, noen tidsur på kaffetrakteren, noen røyketeppe i fanget og rundt godstolen, noen må instrueres i hvor stearinlys kan stå trygt, og noen må vi hjelpe med å fjerne gardiner som henger over panelovner, sier assisterende bydelsdirektør Vildgun Steinhaugen.

– Vi skal også bistå de som ikke selv når opp til røykvarsleren for å skifte batteri, sier hun.

LES OGSÅ: De eldre fortjener litt mer enn vanlig institusjonsmat

Ansatte får opplæring

Den enkelte brukers behov kartlegges nå ved hjelp av en årlig sikkerhetssjekk foretatt av bydelens ansatte. Bydelens ledere har ansvaret for at sjekklisten følges opp.

– Bydelen og Brann- og redningsetaten arbeider sammen. De ansatte får tilstrekkelig opplæring slik at de nødvendige brannforebyggende tiltak på den enkelte brukers premisser blir iverksatt. Vi skal dessuten ha en felles innsats opp mot de brukerne vi er bekymret for, sier hun.

– Vi er veldig glade for at bydelen nå er en del av dette prosjektet, legger Steinhaugen til.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Føler seg trygg

Det er også Kari Bondevik. Hun har installert røykvarsler som går rett til et vaktselskap, og hun har også komfyrvakt i sin leilighet.

– Jeg føler meg allerede trygg, men med bydelens sikkerhetssjekk føler jeg meg enda tryggere. Nå trenger ikke jeg alene ha ansvaret for å sørge for at det er brannsikkert hjemme hos meg, sier hun. (Etter artikkelen kan du se bildet av brannsjefen og Kari Bondevik som fyrer opp i peisen).

Nordstrand er den sjette av hovedstadens femten bydeler som har inngått en «Trygg hjemme avtale». Bydel Østensjø, Søndre Nordstrand og de øvrige bydelene kommer etter i løpet av 2017.

Avtalen inneholder, som allerede nevnt, et mer formalisert samarbeid og tettere koordinering mellom relevante kommunale tjenester.

LES OGSÅ: Fikk eldre i aktivitet

Nabokjerringa er viktig

– Det er de som er hjemme hos brukerne som vet hva som er viktig å passe på slik at det ikke oppstår brann. Sammen skal vi redusere sannsynligheten for, og konsekvensen av brann for utsatte grupper, sier Oslos brannsjef, Jon Myroldhaug.

– Avtalen er den hittil største nasjonale satsingen i brannsikkerhetsarbeidet, og den er et godt virkemiddel for å nå ambisjonen om at Oslo skal være Norges mest brannsikre by, sier brannsjefen.

– Men, det er ikke bare Brann- og redningsetaten som skal påta seg ansvaret for at personer i utsatte grupper ikke omkommer i brann. Både familie, venner og ikke minst den gode gamle nabokjerringa er viktige faktorer i arbeidet med brannsikkerhet, sier brannsjef Jon Myroldhaug til Nordstrands Blad.

LES FLERE SAKER OM ELDRE HER

Fem omkommet i år

Brannstatistikken viser, ifølge Brann- og redningsetaten, at majoriteten av alle som dør i brann i Oslo mottar omsorgstjenester. Alle som omkom i brann siste tre år tilhørte en risikoutsatt gruppe; ni av tolv omkom i egen bolig, to omkom i omsorgsbolig.

Hittil i år har fem personer mistet livet i brann i Oslo, blant disse er en 63 år gammel kvinne på Midtåsen i september, og en 58 år gammel mann på Bogerud i oktober.

Brannvesenets viktigste tips mot brann:

  • Røykvarslere: Ha minst én røykvarsler i hver etasje. Bytt batteri én gang i året, men test dem oftere. Det beste er å ha seriekoblede røykvarslere.
  • Komfyrvakt: Svært mange branner starter på komfyren. Derfor er det best å installere komfyrvakt. Aldri lag mat når du er trøtt eller ruspåvirket.
  • Livsfarlig brannrøyk: Hvis det er røyk i oppgangen må du IKKE gå gjennom den. Snu, gå til et røykfritt sted og ring brannvesenets nødnummer 110.
  • Brannøvelse: Tenk gjennom hva du skal gjøre når det brenner. Hvor er nødutgangene og slukkeutstyret? Ha brannøvelse i hjemmet!
  • Bry deg: De aller fleste som dør i brann, er eldre og utsatte grupper. Har du noen du er glad i, hjelp dem å få på plass røykvarsler og komfyrvakt.
  • Oslo brann- og redningsetat har en egen facebookside med mange tips om hvordan du kan forebygge brann.
  • En ekstra side med sikkerhetstips finner du på www.sikkerhverdag.no/brann
  • HUSK: Ved brannalarm/når det brenner skal du varsle (ring 110), redde, slukke.

LES OGSÅ:

Rekkehus totalskadet i brann

Buss i brann på Sæter

Barn innrømmer å ha tent på Abildsøbrann

Brann i enebolig på Ljan

En person omkom i brann på St. Elisabeth-hjemmet

Ildspåsetter pågrepet på Mortensrud

Brann i terrassebolig på Nordstrand