Denne dagen i jula er mest brannfarlig

HEKTISK: Brannvesenet har travle dager i desember. Frem til september hadde brannvesenet rykket ut på 170 brannhendelser i Oslo. Her fra en utrykning tidligere i år

HEKTISK: Brannvesenet har travle dager i desember. Frem til september hadde brannvesenet rykket ut på 170 brannhendelser i Oslo. Her fra en utrykning tidligere i år Foto:

Det brenner mest i desember, og den brannfarligste dagen av alle er lille julaften. Det kommer frem i en pressemelding fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB)

DEL

OSLO: Desembertallene for 2018 viser at det var 359 branner og branntilløp i løpet av året. Åtte personer omkom. Flest branntilfeller var på lille julaften med 23 hendelser, skriver DSB.

– Lille julaften er en dag preget av forberedelser, og mye bruk av levende lys og åpen ild. De fleste branntilløp starter ved komfyren på kjøkkenet, og dagen før dagen tilberedes det gjerne mye fet julemat i grytene. Mange får besøk, og det er fort gjort å glemme komfyren noen sekunder. For de som blir rammet av brann i jula er det ekstra tragisk. Det kan sikkert være flott å feire jul på hotell, men neppe hvis det er på grunn av at huset ditt har brent ned, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

31 omkommet hittil i år

I fjor registrerte forsikringsbransjen rundt 30.000 skader etter brann, til en estimert skadekostnad på 6 milliarder kroner, i følge tall fra DSB. I fjor omkom 39 mennesker i brann, mens tallet på omkomne hittil i år er 31. Av disse er 26 menn og 5 kvinner.

– Menn er overrepresentert blant omkomne og skadde i branner og branntilløp, og en av årsakene kan være at de generelt er dårligere til å tenke brannsikkerhet. Så hører det med at tre av fire som omkommer i brann er personer med nedsatt funksjonsevne eller rusavhengige, samt at eldre over 70 år har opptil fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier han.

Oslo topper

Nær halvparten av alle branner og branntilløp i fjor startet på komfyren, og Oslo er fylket med klart flest slike hendelser.

– Dette er som regel tørrkokinger, man glemmer av kokeplaten og i verste fall tar det fyr. I adventstiden lager vi mye mat hjemme. Glemte gryter med olje, smult eller ribbefett som tar fyr er en av gjengangerne til alvorlige branntilløp, hvor de aller fleste skjer på ettermiddagen, sier Setnes

LES OGSÅ:

Artikkeltags