Gå til sidens hovedinnhold

Brannfjell skole skal kameraovervåkes

Artikkelen er over 3 år gammel

I løpet av kort tid blir det satt opp kameraer på Brannfjell skole som et sikkerhetstiltak etter tre påsatte branner den siste tiden.

BRANNFJELL: Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Dag Hovdhaugen, opplyser til Nordstrands Blad fredag 10. november at det er besluttet at det skal komme kameraer på Brannfjell skole.

- Vi har vært i dialog med politiet og har, med forankring hos skolen, besluttet å sette opp kameraer midlertidig, sier Hovdhaugen. Kameraene skal settes opp på strategiske steder på skolen, også innendørs.

- Avgjørelsen ble tatt i forbindelse med usikkerheten i kjølvannet av flere branntilløp den siste tiden. Det viktigste nå er å ta vare på både elever og ansatte og sikre at de har et godt apparat rundt seg. Målet er å avdekke hva som har skjedd, sier Hovdhaugen.

LES OGSÅ: Kameraer vurderes for å stoppe brannstifter

Midlertidig

Tillatelsen til å bruke kameraovervåking på Brannfjell skole blir gitt for inntil seks måneder.

- Kameraene blir ikke satt opp inne i klasserommene, men i korridorer og ved inngangspartier. Det vil gi mulighet til å få kontroll med bevegelser inne i bygget slik at man raskt kan avdekke det hvis noe skulle skje, sier han.

Hovdhaugen understreker at retningslinjene sier at man kun skal bruke kameraer når andre virkemidler er prøvd.

- I dag bruker vi kameraer ved noen skoler, for eksempel for å få bukt med hærverk. Utgangspunktet er at disse settes opp utenfor skolebygget og at de er på utenfor skoletiden. Men ved spesielle situasjoner, der sikkerheten til elever og ansatte kommer inn, er det åpning for utvidelse av kamerabruken midlertidig, sier han.

LES OGSÅ: Brann på Brannfjell skole for fjerde gang på to uker

Vaktene blir foreløpig

Kamerabruken må selvsagt likevel følge datatilsynets retningslinjer.

- Det er ikke hvem som helst som får tilgang til kameraene. Men det er Undervisningsbygg som setter opp og drifter denne tjenesten, sier Hovdhaugen.

Det er allerede satt inn sikkerhetsvakter etter de siste ukers påsatte branner og skolen har nå vakthold hele døgnet.

- Vi kommer til å vurdere skolens behov fortløpende. Vakter og kameraer fyller to litt ulike funksjoner. Pt vil det fortsatt være vakter på skolen, så tar vi en løpende vurdering på hva behovet er, sier han.

Bestillingen på kameraer ble sendt Undervisningsbygg fredag 10. november.

Hyrer inn ekstern kompetanse

Undervisningsbygg skal besørge kameraovervåking på Brannfjell skole på vegne av skolen.

- Vi kan ikke svare eksakt ennå når kameraene skal monteres, hvor lang tid det vil ta og hvor mange kameraer det blir. Men det vil bli montert kameraer både innvendig og utvendig, sier Marit Thorsen, kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg.

Hun opplyser om at de må finne en profesjonell leverandør som kan løse oppgaven så raskt som mulig, både når det gjelder montering og håndtering av kameraene samt den daglige driften.  

- Hvordan kameraene skal fungere er heller ikke avklart per i dag, men det finnes retningslinjer for dette som må følges, blant annet lover og regler fra Datatilsynet. Det er viktig at Oslo kommune følger gjeldende regler for blant annet hvor lenge kameraene skal gå, hvem som skal følge med og hvordan opptak skal håndteres, sier Thorsen.

LES OGSÅ: Brann på Brannfjell skole