Kameraer vurderes for å stoppe brannstifter

PÅKJENNNG FOR SKOLEN: Rektor ved Brannfjell skole, Anne-Karin Bjerkebro, sier hun er åpen for kameraovervåking på skolen av sikkerhetsmessige hensyn. Begge foto: Arne Vidar Jenssen

PÅKJENNNG FOR SKOLEN: Rektor ved Brannfjell skole, Anne-Karin Bjerkebro, sier hun er åpen for kameraovervåking på skolen av sikkerhetsmessige hensyn. Begge foto: Arne Vidar Jenssen

Artikkelen er over 3 år gammel

De siste ukene har det vært fire branner på Brannfjell skole, tre er påtent. Nå undersøker Utdanningsetaten muligheten for å bruke kameraovervåking for å sikre elever og ansatte.

DEL

BRANNFJELL: Saken er oppdatert.

Situasjonen er fortvilet på Brannfjell skole. Vektere er satt inn for å gi trygghet til elever og ansatte, men ildspåsetteren(e) har ennå ikke blitt tatt.

Utdanningsetaten undersøker nå om kameraovervåking kan brukes for å hindre at flere branner rammer skolen.

LES OGSÅ: Brann på Brannfjell skole for fjerde gang på to uker

Dette har skjedd

Tirsdag 31. oktober måtte brannvesenet rykke ut og slukke nok en brann på Brannfjell skole. Dette er den fjerde brannen på skolen siden 18. oktober.

Den første brannen 18. oktober skyldtes overoppheting i det tekniske rommet, så denne brannen var ikke påsatt. Men de tre siste brannene, 19., 23. og 31. oktober, har politi og brannvesen konkludert med er påtent og forholdene er anmeldt.

Brannene har oppstått på tre ulike rom i samme etasje.

Skolen har som følge av ildspåsettelsene fått vakthold.

LES OGSÅ: Brann på Brannfjell skole

- Åpen for alt

Rektor ved Brannfjell skole, Anne-Karin Bjerkebro, sier hun nå er åpen for alle tiltak for å få bukt med problemet.

- Jeg tenker at vi må gjøre hva vi kan med tanke på sikkerheten til elevene og til de ansatte, sier hun.

Tre vektere patruljerer hver sin etasje på dagtid og på natten er det også to vektere på skolen. Men foreløpig har de ikke tatt ildspåsetteren på fersken og situasjonen er fortvilet.

- Er det utrygghet nå blant barn og voksne?

- Vi har hatt møter, også med fagfolk, om hvordan vi skal snakke med barna og hvordan vi skal ta vare på de voksne. Vi vet jo ikke hvordan alle har det på innsiden, men tilsynelatende går det bra, sier rektoren.

LES OGSÅ: Skolebrannen på Toppåsen etterforskes fortsatt

Brannrutiner på plass

Rektoren roser ansatte og elever for hvordan de har håndtert situasjonen.

- Vi har hatt fire hundre prosent vellykkede evakueringer. Alle har forholdt seg rolig og gjort det de skal gjøre. Vi har fått mye ros for det, sier hun.

Alle brannene har blitt raskt slukket og skolen bærer ikke preg av brannskader. Det var kun etter den første og den siste brannen, at elever ble sendt hjem. Ikke fordi det var farlig å oppholde seg i bygget, men på grunn av røyklukt.

- Min vurdering er at røyklukten kunne sette seg i klærne og skape utrygghet, sier hun.

Men Bjerkebro legger ikke skjul på at situasjonen er meget alvorlig.

- Tre påsatte branner, her er det ikke snakk om ungdomsstreker for å få fri fra skolen. Slik kan vi ikke ha det, dette må vi løse, sier rektoren.

LES OGSÅ: Radio startet brann på Bøler

Kameraovervåking

Bystyret vedtok 25. oktober i år bruk av kameraovervåking i spesielle tilfeller i skoletiden:

«Kameraovervåking av elever eller ansatte i skolebygg eller skolegård i skoletiden skal ikke kunne tillates annet enn i spesielle tilfeller for å sikre enkeltpersoner mot alvorlige kriminelle handlinger. Dersom kameraovervåking må benyttes for å ivareta elevers og ansattes sikkerhet, skal dette være tidsbegrenset og etter en risikovurdering i samråd med politiet»

- Jeg har bedt om en vurdering av om dette er et egnet virkemiddel for å få kontroll over situasjonen på Brannfjell skole, sier bystyrepolitiker og leder for Nordstrand Høyre, Pia Farstad von Hall og legger til:

- Nordstrand Høyre er svært bekymret over situasjonen og for sikkerheten til elvene. Skolen må få nødvendige ressurser og virkemidler til ta kontroll over situasjonen.

Farstad von Hall har sendt spørsmålet til byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl.

LES OGSÅ: Bjørnholt skole innfører adgangskontroll

- Viktig at alle tiltak vurderes

Tellevik Dahl sier til Nordstrands Blad at hun har stor forståelse for at elever, foreldre og lærere opplever ildspåsetting og branntilløp på skolen som skremmende.

- Dette tar Oslo kommune på største alvor. Skolen får derfor tett oppfølging fra Utdanningsetaten, og det er satt inn vektere både dag og natt. Det er en åpning for bruk av kameraovervåkning i spesielle tilfeller. Det er etaten som sammen med skolen og politiet må gjøre en vurdering av om dette er en god og riktig løsning for skolen. Det er viktig at alle mulige tiltak for en trygg skolehverdag nå vurderes, sier byråden.

Rektor Anne-Karin Bjerkebro sier at hun også er åpen for kameraer på skolen.

- Jeg er ikke motstander av kameraer i dette tilfellet, men det er ikke snakk om å spionere på ungene, her er det snakk om sikkerhet. Å hindre nok en brann, sier hun.

LES OGSÅ: Vil ikke fortelle hvilke skoler som bruker vektere

Vil sette opp kameraer

Utdanningsetaten vurderer at kameraovervåkning kan være et aktuelt tryggingstiltak for en kortere periode, opplyser Hild Lamvik som er kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten.

- Etaten har derfor bedt byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap om samtykke til dette i tråd med bystyrets nylige vedtak om kameraovervåkning ved skolen, sier Lamvik.

Hvis byrådsavdelingen samtykker, vil Undervisningsbygg sette opp kameraer så raskt som mulig.

- Vi understreker at kameraovervåking kun er aktuelt som ett av flere tiltak, blant annet er det allerede etablert utvidet tilsyn, sier Lamvik til Nordstrands Blad før helgen.

Ikke avklart ennå

Tirsdag 7. november opplyser Utdanningsetaten om at beslutning om kameraovervåking på Brannfjell skole ennå ikke er avklart.

- Det er dermed uklart når det eventuelt kommer kameraer, hvis det skulle bli besluttet, sier Hild Lamvik.

Rektor Anne-Karin Bjerkebro opplyser til Nordstrands Blad at skolen avholder foreldremøte denne uken med brannsituasjonen som tema.

Nordstrands Blad følger opp saken.

LES OGSÅ:

- Fallitterklæring med adgangskontroll på skoler

Vil rehabilitere brannstasjonen på Kastellet

Artikkeltags