Det er én god grunn til at kaoset uteble

Ikke større forsinkelser enn på en vanlig mandag, meldte Statens Vegvesen etter første ukedag trafikk gjennom kun ett løp i Brynstunnelen.

Ikke større forsinkelser enn på en vanlig mandag, meldte Statens Vegvesen etter første ukedag trafikk gjennom kun ett løp i Brynstunnelen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Stengingen av Brynstunnelen førte til store trafikale problemer i Oslo søndag. Under morgenrushet mandag kunne verken Statens Vegvesen eller Ruter registrere nevneverdige forsinkelser.

DEL

RING 3/BRYN: – Det er vinterferie. Den virkelige testen blir mandag 29. februar.

Kommunikasjonsleder i Statens Vegvesen, Rikke Brouer-Wangen, og pressekontakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, kunne knapt understreke tydelig nok at situasjonen mandag 22. februar var utenom det vanlige.

LES OGSÅ: Vær forberedt på kø og kaos

Fasit klokken åtte var nemlig jevn trafikkflyt i hovedåren på Ring 3, ingen unormale stans eller blokkeringer.

– Det er som forventet. Det er cirka ti minutter ekstra reisetid fra Klemetsrud og inn. Trafikken flyter altså som en vanlig mandag morgen, sa Brouer-Wangen til Nordstrands Blad klokken kvart på åtte.

Det er imidlertid registrert noe økt trafikk på lokalveiene i området.

­– Oppfordringen er å holde seg på hovedveien, for trafikken flyter jevnt, sier hun.

Heller ikke Ruter hadde noen nevneverdige forsinkelser eller avvik å melde om mandag.

–  Trafikken er i rute, og det er god plass ombord, rapporterte Dahl Johansen.

LES OGSÅ: Nå stenger Brynstunnelen

Reis alternativt

Noen friskmelding av morgenrushet på Ring 3, er det imidlertid ikke. Arbeidene med Brynstunnelen vil pågå i halvannet år, og i perioden vil kun et av de to løpene være åpne for trafikk i begge retninger. Vegvesenet vil ha biltrafikken ned.

– Vi oppfordrer alle til å ta en vurdering av om de må kjøre, eller om de heller kan velge å reise kollektivt eller gå. Vi er klar over at mange ikke har mulighet til å la bilen stå, men kanskje kan man organisere samkjøring; Kjør flere kollegaer sammen, samkjøring fra barnehagen, også videre. Uansett; beregn god tid! oppfordrer Brouer-Wangen.

LES OGSÅ:

Vil utsette tunnelstenging på Bryn

- Uaktuelt å utsette tunnelrehabilitering på Bryn

Nye rushtidsavganger

Ruter har så langt ikke økt kapasiteten ombord, men vil følge nøye med og gjøre grep om det blir nødvendig, opplyser Dahl Johansen.

– Det er i utgangspunktet kapasitet i kollektivsystemet, men kan bli fullt på enkelte avganger, spesielt i rushtiden. De som har mulighet til det oppfordres til å reise utenom rushtiden, sier Dahl Johansen.

Fremkommelighet for buss prioriteres, blant annet med nye kollektivfelt og begrensninger for el-bilene i kollektivfeltet på Mosseveien og i Bjørvika.  Det er også satt inn ekstrabusser fra innfartsparkeringer ved Tusenfryd, Vinterbro og Olavsgaard.

I tillegg er det opprettet to nye busslinjer for dem som skal inn til byen. 423 mellom Olavsgaard og Helsfyr, samt rushtidslinjen 590E mellom Vestby og Ryen via Vinterbro. I tillegg forsterkes buss 500 med flere avganger.

LES OGSÅ:

Nå blir det vanskeligere å kjøre bil i Oslo

Uenige om ny bensinstasjon på Bryn

Sakte på Østensjøveien

Mange lokalt vil nok oppdage at det ikke bare er selve Brynstunnelen som har blitt en flaskehals. Også på brua over tunnelløpet er veien snevret inn til ett kjørefelt i Østensjøveien, i forbindelse med gravearbeider på tunneltaket.

– I denne perioden på åtte uker vil trafikken gå i ett felt, og det vil store deler av døgnet være manuell dirigering av trafikken. Gående og syklister henvises til ett fellesfelt, som er godt skjermet. Vi er klar over at den ikke holder standardbredde, men dette er altså kun midlertidig, sier Brouer-Wangen.

LES OGSÅ:

Frykter konsekvensene når tunnelen på Bryn stenger

Vil ha trafikktiltak på Bryn

Kaos på søndag

Brynstunnelen ble stengt allerede lørdag kveld, for oppmerking av nytt kjøremønster i det ene løpet. Etter planene skulle ikke tunnelløpet åpnes igjen før mandag morgen.

Det skapte imidlertid kaos og lange køer på Østensjøveien, E6 og Ring 3 søndag formiddag.

– Denne oppmerkingen var helt nødvendig for at vi skulle kunne ha toveistrafikk i ett løp. Men så raskt dette var ferdig fikk vi gjenåpnet tunnelen i 14-tiden for trafikk sydfra, og trafikken løsnet opp, sier Brouer-Wangen.

Om trafikantene følger rådene fra Statens Vegvesen og Ruter, og at trafikkavviklingen fortsetter like greit som mandag morgen, får vi vite først neste mandag, 29. februar, når vinterferien er over.

– Det blir den store realitetssjekken, sier Brouer-Wangen.

LES OGSÅ:

Fødende kvinne satt fast i Brynstunnelen

Skal gjøre Abildsøkrysset tryggere

FAKTA: Alternative reiseforslag:

  • Mellom Mortensrud og sentrum: Buss 71E til Ryen og T-bane 4. Eventuelt buss 76 til Hauketo og tog L2.
  • Mellom Skullerud og sentrum: Buss 3B til Bøler og T-bane 3.
  • Mellom Bøler-Godlia og sentrum: T-bane 3.
  • Mellom Abildsø og sentrum: Buss 70.
  • Mellom Ryen/Manglerud/Høyenhall og sentrum: T-bane 4.
  • Mellom Teisen/Ulven og Østensjø/Lambertseter: Buss 23 og 24 til Brynseng og T-bane 3 og 4. Eventuelt buss 66, 76 og 401 til Helsfyr og T-bane 3 og 4.
  • Mellom Bergkrystallen/Lambertseter og sentrum: T-bane 4.
  • Mellom Holmlia/Hauketo/Lambertseter og Østensjø: Buss 79.
  • Mellom Vinterbro/Tusenfryd og sentrum: Buss 500, eller buss 590E til Ryen og T-bane 4.
  • Mellom Olavsgaard og sentrum: Buss 423 (NY) Olavsgaard – Helsfyr og deretter alle T-banelinjer derfra.

Merk: For deg som vanligvis bruker 23-bussen, kan det lønne seg å reise med T-banen mellom Ryen og Brynseng.

Artikkeltags