Gå til sidens hovedinnhold

Fargerikt i havna

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er blitt riktig så fargerikt i havneområdet i det siste, med et digert konteinerkunstverk og enda større, nye havnekraner.

KONGSHAVN/SJURSØYA: I rundkjøringen på det nye lokket over Mosseveien ble det nylig avduket et digert kunstverk, bestående av alt fra trafikkskilt til bildeler og fargerike konteinere.

LES OGSÅ: Byrådet foreslår asylmottak i Ormsundveien

By- og havneportal

Kunstverket er laget av svenske Michael Johansson, og er et spleiselag mellom Oslo Havn og Statens vegvesen.

– Dette fargerike kunstverket synes vi gir en flott markering av inngangen til havna og byen, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran i en pressemelding.

LES OGSÅ: Borrer seg gjennom Ekebergåsen

Kraner til 140 millioner

På Sjursøya, der Norges største konteinerterminal nå bygges, er to nye havnekraner på plass.

Kranene koster 70 millioner kroner hver og ankom sjøveien fra Finland. Ifølge Oslo Havn er de blant verdens mest moderne elektriske, stillegående nullutslippskraner.

I samarbeid med arkitekt og kunstner Mette L'Orange er de nye kranene malt i en blåturkis farge for å tilpasse seg omkringliggende natur, himmel og bygninger. For å visuelt minske størrelsen, men samtidig gi et spennende uttrykk, er det flere overganger i de malte flatene, står det i beskrivelsen på Oslo Havns nettsider.

Kranene er cirka 45 meter høye, men blir cirka 90 meter med løftet arm. De kan løfte to 20 fots konteinere samtidig, har løftekapasitet på 64 tonn og en bom på 40 meter som kan håndtere fartøy med 14 konteinere i bredden.

Den nye terminalen skal ha totalt fire konteinerkraner og 12 stablekraner, inklusiv åtte nyinnkjøpte elektriske stablekraner på stillegående gummihjul.

LES OGSÅ: Renseanlegg-naboer får mindre støv og støy