Satte fokus på sikker skolevei

DROPP-SONE: Det er viktig å ha sikre dropp-soner for de foresatte som velger å kjøre sine barn til skolen. Her Agnes Minda Andreassen, Axel  Andreassen,  Felix Thilesen og Bendik Stene ved skiltet utenfor Østensjø skole.

DROPP-SONE: Det er viktig å ha sikre dropp-soner for de foresatte som velger å kjøre sine barn til skolen. Her Agnes Minda Andreassen, Axel Andreassen, Felix Thilesen og Bendik Stene ved skiltet utenfor Østensjø skole. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag morgen var både finansminister Siv Jensen og skolebyråd Tone Tellevik Dahl på Østensjø skole for å fronte Aksjon Hjertesone - en nasjonal dugnad for tryggere skolevei.

DEL

ØSTENSJØ: Elevene på Østensjø skole har Østensjøveien på en side og Haakon Tveters vei på en annen – begge med stor trafikk.

Drøyt 530 elever skal hver dag ta seg til skolen, og forhåpentligvis uten ulykker og skader. Men det kan gjøres grep for å gjøre skoleveien tryggere, og det er nettopp det mange nå går sammen om å få til i hele landet gjennom Aksjon Hjertesone.

Hjertesone er en bilfri sone rundt skolene. Barn bør slippes av på markerte stopp- og hentesteder utenfor denne sonen, og fartsgrensen bør være 30 kilometer i timen.

LES OGSÅ: Aksjon skolestart; nå må du trå varsomt på gasspedalen

Samarbeid for mindre trafikk

Tanken bak prosjektet er å få mindre trafikk, mindre bilkjøring til skolene, mer sykling og gåing og tryggere dropp-soner der foresatte som ønsker å bruke bilen kan slippe av sine håpefulle.

Statens vegvesen, Syklistenes landsforbund, politiet, Trygg Trafikk, Foreldreutvalget for grunnskolen, Helsedirektoratet og Miljøagentene er samarbeidspartnere i Hjertesone-aksjonen.

– Vi har i mange år sammen med skoleledelsen arbeidet aktivt for å sikre barna våre på skoleveien, fortalte FAU-leder Hanne Huitfeldt til finansminister Siv Jensen (Frp) og skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) da de besøkte skolen.

– Det har blant annet resultert i at vi har fått lysregulering ved fotgjengerovergangen i Haakon Tveters vei, sa Huitfeldt til politikerne.

– Vi har kontinuerlig hatt klare signaler til foresatte og beboere rundt skolen. Bevisstheten rundt det å dele veien mellom biler og syklister og små skolebarn er viktig. Enda mer arbeid blir det for oss når skolen får mye anleggstrafikk i forbindelse med utbygging og det skal reises høye hus på Skøyenåsen.

LES OGSÅ:

Østensjø skal få 200 nye skoleplasser

Store vyer for fremtidens utbygging av Skøyenåsen

Trygge barn gir trygge voksne

– Jeg har i flere år vært med på å fronte skoleveisikkerhet. Barna våre trenger trygge skoleveier, og trygge barn gir trygge voksne, sa Siv Jensen til Nordstrands Blad.

Og at Østensjø skole trenger fokuset ble hun og skolebyråden fortalt av både rektor og elever under besøket.

– Jeg sykler en del, men tar det ganske pent, og er i alle fall forsiktig når det er barn på veien, forsikret byråd Tone Tellevik Dahl.

Det er mange som må jobbe sammen for skoleveisikkerheten – foresatte, bilister, syklister, skolene, skolepatruljene og bydelene.

Det offentlige kan gi økonomiske bidrag til kostnadskrevende tiltak, men FAU-lederen på Østensjø skole setter bevisstheten øverst.

– Vi må hele tiden ha fokus på sikkerheten – ikke bare akkurat under Aksjon skolestart på høsten, men gjennom hele året, påpekte Hanne Huitfeldt.

LES OGSÅ:

Eline er sjette generasjon førsteklassing på samme skole

Se hvor det blir stjålet flest sykler

Prøv Velgerhjelpen for å finne ditt politiske parti!

Artikkeltags