Simon Malkenes får Fritt Ords Honnør

FÅR HONNØR: Ulsrud-lektor og bølerbeboer Simon Malkenes tildeles Fritt Ords Honnør. Pressefoto: Siri Vaggen Olsen

FÅR HONNØR: Ulsrud-lektor og bølerbeboer Simon Malkenes tildeles Fritt Ords Honnør. Pressefoto: Siri Vaggen Olsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ulsrud-lektor og Bøler-beboer Simon Malkenes får Fritt Ords Honnør og 100.000 kroner for å ha satt kritisk søkelys på "manglende ytringskultur i Oslo-skolen".

DEL

ULSRUD: – Gjennom aktiv deltakelse i offentligheten de siste årene fremstår han som en av de tydeligste og skarpeste stemmene i debatter om utviklingstrekk i norsk skole. Malkenes har flere ganger tematisert vilkårene for kritiske ytringer og debatter i skolen, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Simon Malkenes (44) er lektor ved Ulsrud videregående skole i Oslo, og har i år rettet søkelyset mot "hvor vanskelig det er å ytre seg fritt og kritisk om problematiske sider ved skolepolitikk og skoleledelse", heter det i meldingen fra Fritt Ord.

Organisasjonen skriver i begrunnelsen at "Malkenes’ systemkritiske anslag" har ført til at det i politiske miljøer og i skolesektoren diskuteres "som aldri før hvordan både formelle lov- og regelverk og uformelle ledelses- og ytringskulturer hindrer fri og kritisk diskusjon i norsk skole".

Fritt Ord viser også til et opprop i Dagsavisen 11. mai, der 363 lærere i Oslo-skolen skriver at lærere må kunne peke på negative sider ved skolesystemet uten frykt for represalier.
 
Malkenes-saken har også ført til at byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, i dag mandag 14. mai arrangerer en konferanse om ytringskultur i Oslo-skolen, med alle sider i debatten representert.

– Gjentatte beskrivelser av en «fryktkultur» der ansatte ikke tør å ytre seg fordi de er redde for å skade skolens omdømme, blir etter dette vanskeligere å avfeie som noe man «ikke kjenner seg igjen i», skriver Fritt Ord.

Fritt Ords Honnør består av 100.000 kroner og en krystallvase, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

Arrangementet med tildelingen til Simon Malkenes vil finne sted fredag 1. juni.

Simon Malkenes er opprinnelig fra Florø, men bor nå på Bøler. Han har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap og har siden 2005 jobbet som lektor ved Ulsrud videregående skole.

Malkenes har utgitt tre debattbøker og én lærebok: Apokalypse nå igjen? (2008) om språk og retorikk i forestillingene om verdens undergang, Apokalypse Oslo (2012) om høyreekstrem retorikk før og etter terroren 22.7.11, Ta grep! Klasseleiing i praksis (2012) og Bak fasaden i Osloskolen (2014).

LES OGSÅ:

Ulsrud-lektor får varslerpris

Ulsrud-lektor får advarsel av rektor

Ikke personalsak mot frittalende Ulsrud-lektor

Artikkeltags