Gå til sidens hovedinnhold

Designheder til lokale talenter

Artikkelen er over 3 år gammel

Anders Haagaas Grinde fra Nordstrand og Nebil Zaman fra Søndre Nordstrand mottok nylig hedersmerket «Nykommer 2017» fra Design og arkitektur Norge (DOGA).

OSLO: DOGA-merket skal synliggjøre og løfte fram studenter og nyetablerte innen design- og arkitekturfeltene, og ble delt ut 15. november.

LES OGSÅ: Nordstrandsfotograf til VM

Kortreist laks i storbyen

Arkitekten Anders Haagaas Grinde fra Nordstrand har laget konseptet «Fish», et landbasert anlegg for bærekraftig lakseoppdrett på Grønlikaia i Oslo.

Anlegget inneholder ifølge en pressemelding fra DOGA alle produksjonsfaser, fra klekkeri til slakteri, og er skalert for å kunne tilfredsstille byens årlige konsum av laks.

I sin vurdering skriver juryen at de virkelig håper prosjektet til Grinde kommer til å lykkes:

- Her er det mange gode ting å trekke frem; besøkssenteret, som vil være med på å gjøre lakseproduksjon transparent og spennende, arkitekturen, som overbeviser i sin ambisjon om å bli en egen attraksjon, og den miljømessige dimensjonen med kortreist mat og smittefri produksjon. Dette er rett og slett overbevisende og veldig spennende, står det å lese i juryens uttalelse.

LES OGSÅ: Har laget eget Bølermonopol

Justerbar benk

Nebil Zaman fra Søndre Nordstrand har laget en benk kalt "Personal Space", der setene kan justeres.

I pressemeldingen fra DOGA beskrives den som "et møbel som man ikke bare kan sitte i, men som også utfordrer hvordan vi tenker på møbler".

Benken er 180 centimeter lang, og har to seter som kan skyves mot hverandre eller fra hverandre - alt ettersom hvor mye nærkontakt man ønsker.

Juryen er svært imponert over benken:

- Dette er en veldig fin benk! Pent dimensjonert og teknisk interessant, med en innovativ vri på 70-tallsestetikk inviterer den til refleksjon rundt hvordan vi forholder oss til hverandre. At dette er et bachelorprosjekt og det første møbelet til denne studenten, avslører et talent det skal bli spennende å følge fremover, uttaler juryen i pressemeldingen fra DOGA.

LES OGSÅ: Sjekk hvem som får penger i vårt distrikt