Politikere fikk se lokal romleir

BEFARING: Torsdag var bystyrets samferdsels- og miljøkomité på befaring i Ekebergskråningen for å se på forholdene knyttet til villcamping. Her fra Ekebergskråningen. Alle foto: Rusken

BEFARING: Torsdag var bystyrets samferdsels- og miljøkomité på befaring i Ekebergskråningen for å se på forholdene knyttet til villcamping. Her fra Ekebergskråningen. Alle foto: Rusken

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

147 romleire har blitt registrert i hovedstaden i sommer. – Ikke aktuelt for Byrådet å innføre tiggerforbud, sier byrådssekretær Anja Bakken Riise.

DEL

EKEBERGSKRÅNINGEN: Bystyrets miljø- og samferdselskomité fikk nylig en omvisning ved flere av byens romleire, blant annet i Ekebergskråningen hvor såkalt villcamping har blitt et stort problem. Med på befaringen var også Bymiljøtaten og Rusken.

– Dette er fryktelige forhold for dem som lever av å tigge og samtidig må ha et sted å bo, sier Eirik Lae Solberg (H), leder av komiteen.

– Samtidig er det ikke holdbart om de som bor i området ikke kan bruke det til rekreasjon, og at barnehager både i nærheten og de som kommer på tur fra sentrum blir forhindret på grunn av forsøpling.

LES DEBATT: Hva skjer i byskogen?

Daglig rydding

– Omtrent daglig har Ruskenpatruljen vært her for å rydde, forteller Jan Hauger.

– Og de har vært på både nedsiden og oppsiden av Kongsveien. Jeg vet ikke hvor mange leire det har vært i området her i sommer. Men jobben har nesten vært resultatløs. For når vi har ryddet den ene dagen, tar det bare et par dager så er det like ille igjen. Det må finnes en permanent løsning!

Gjennom en sesong er det registrert 147 plasser i Oslo.

– Vi ryddet fredag i Ekebergskråningen etter at politikerne hadde vært der, og da var det 27 telt med 53 personer, sier Hauger.

REDEGJORDE: Før komiteen tok seg ned til leirområdene, fikk de en redegjørelse av  Wenche Asgrimplass i Rusken.  
Foto: Arne Vidar Jenssen

REDEGJORDE: Før komiteen tok seg ned til leirområdene, fikk de en redegjørelse av Wenche Asgrimplass i Rusken. Foto: Arne Vidar Jenssen

LES OGSÅ: Follobanen halvveis under Ekeberg

Flere virkemidler

Eirik Lae Solberg sier det må brukes flere virkemidler for å få varig bukt med forsøplingsproblemet.

– Det må brukes mer ressurser. Vi venter på en rapport fra Byrådet til Bystyret hvor det legges frem flere løsninger og virkemidler. Så lenge området brukes til villcamping, må det ryddes, politiet må sterkere inn i bildet, og vi må sørge for at de som skal bruke skogen, kan gjøre det uten å få lite hyggelige opplevelser. Men det er en permanent løsning vi er ute etter. Og den er kort og godt at både Ekebergskogen og andre teltplasser ikke brukes vilt, sier Lae Solberg.

ØKENDE PROBLEM: Det er registrert 147 villcampingplasser i Oslo i sommer.

ØKENDE PROBLEM: Det er registrert 147 villcampingplasser i Oslo i sommer.

LES OGSÅ: Servering på Utsikten i sommer

Tiggerforbud

Høyre og Fremskrittspartiet har gått inn for tiggerforbud.

– For når de som er her ikke har mulighet til å tigge i byen, vil de etter hvert bli borte. Selvfølgelig en vanskelig situasjon for dem, men vi kan ikke godta at det er vi som bor her som skal være lidende, sier Lae Solberg. Han håper nå å få flere partier i komiteen med seg på løsninger.

– Disse må komme frem i rapporten til bystyret. Vi får ikke løst problemene denne høsten, men må ha alt klart til neste sesong. Da kan det ikke starte opp på samme måte som vi har hatt det til nå.

LES OGSÅ: Totempælen er fortsatt et mysterium

Gjør inntrykk

Byrådssekretær for miljø og samferdsel, Anja Bakken Riise (MDG), var også på befaringen i Ekebergskråningen sist uke.

TRIST SYN: Befaringen gjorde inntrykk på politikerne. Foto: Rusken

TRIST SYN: Befaringen gjorde inntrykk på politikerne. Foto: Rusken

– Det gjør virkelig inntrykk å se disse leirene. Først og fremst fordi vi ikke ønsker at mennesker skal bo slik i Oslo i dag, sier Bakken Riise og understreker at det er politiet som har ansvar for å håndtere ulovlig aktivitet, både forsøpling og ulovlig camping.

– Kommunen har tett dialog og samarbeid med politiet om dette, og Bymiljøetaten gjør en viktig innsats for å rydde opp etter at politiet har vært inne, sier byrådssekretæren.

Hun legger til at det ikke finnes noen enkel løsning på utfordringen knyttet til tilreisende og ulovlig camping.

– Men det er ikke aktuelt for Byrådet å innføre tiggerforbud. Et tiggerforbud løser ikke de grunnleggende problemene her, og vil bare flytte utfordringene til en annen plass.

Bakken Riise sier kommunen vil fortsette det tette samarbeidet med politiet og at de er opptatt av at regjeringen sørger for tilstrekkelig med ressurser til politiet slik at de får gjort jobben sin.

LES OGSÅ: Potent mann har inntatt Ekebergparken

Les flere saker om Ekeberg på noblad.no

Artikkeltags