Gå til sidens hovedinnhold

Krever Café Utsikten gjenåpnet i sommer

Artikkelen er over 5 år gammel

Byrådet sier det er et budsjettspørsmål, Christian Ringnes er ikke lenger interessert, mens Arve Edvardsen vil ha perlen i Ekebergåsen gjenåpnet allerede til sommeren.

EKEBERG: Høsten 2009 ble det satt en foreløpig slutt for Café Utsikten. Anett Mathisen orket ikke flere uoverensstemmelser med Mattilsynet, og stengte døren til familiens «hjertebarn» gjennom de siste tretti årene.

Mattilsynet mente at «lokalet var generelt dårlig vedlikeholdt og ikke egnet for produksjon eller tilberedning av mat».

Da Mathisen fikk varsel om tvangsmulkt på 30.000 kroner og dagbøter på 1000 kroner dersom hun ikke holdt seg til Mattilsynets krav, så hun ingen annen mulighet enn å stenge.

LES OGSÅ: Café Utsikten er historie

Beholdt stedets sjel

– Jeg har løpt rundt på Utsikten fra jeg var liten, jeg har hjertet mitt her, og jeg har med vilje beholdt stedets sjel. Det er jo det som gjør plassen så spesiell, sa hun til Nordstrands Blad da hun stengte kafeen. (Se bilde under artikkelen)

– Faren min, Kåre (som også drev Ekebergrestauranten), sa alltid: la stedet være i fred, ikke ta bort sjelen! Det straffes jeg for nå, sa hun med tårer i øynene.

Nå er det syv år siden Café Utsikten stengte. Både kafébygningen, utedoen og utemøblene, som alle står på Byantikvarens gule liste, er fullstendig nedtagget og et trist syn.

Så langt er det ingen konkrete planer om en eventuell gjenåpning. Kafeen ligger i Ekebergskråningen naturreservat som ble vernet med egen forvaltningsplan i 2008. I 2009 ble en rehabilitering estimert til rundt to millioner kroner. I tillegg kommer utgifter til vann- og kloakk.

LES OGSÅ: Grønt lys for Café Utsikten

Utredes før gjenåpning

Presseansvarlig i Bymiljøetaten, Monica T. Olsen, sier det fremdeles er usikkert når man eventuelt kan gjenåpne kafeen, og at det er flere utfordringer knyttet til dette.

– Per i dag kan det ikke drives kafé slik som tidligere, i og med at den ikke har vann- og kloakktilknytning. Det er tidligere søkt om dispensasjon til å legge en vann- og avløpsløsning gjennom reservatet, men søknaden ble avvist av Fylkesmannen. En eventuell rørtrasé må utredes nøye med tanke på naturmangfold, sier Olsen.

Utredning på gang

Hun sier Bymiljøetaten nå er i gang med en konseptvalgutredning for å se på ulike alternativer for videre bruk.

– Det er dessverre for tidlig å si når denne vil være ferdig. Det må tas hensyn til at kafeen ligger i et terreng som gjør den dårlig tilgjengelig for større biler til varelevering og arbeid. Byantikvaren skal også si sitt i forbindelse med en rehabilitering, sier Monica T. Olsen.

På spørsmål om noen har meldt sin interesse for å overta Café Utsikten, svarer hun:

– Det har vært noen interessenter som ønsker å drifte den, men vi vil avvente konseptvalgutredningen før vi tar stilling til hva som skal skje videre.

LES OGSÅ: Her blir det ingen vafler i sommer

Nå sier Ringnes nei

Christian Ringnes sa høsten 2011 at han var villig til å gjenåpne Café Utsikten.

– Jeg synes det er trist å se forfallet. Jeg har derfor sagt meg villig til å bekoste en oppgradering mot en langsiktig bruksrett dersom det er mulig å etablere vann og avløp på en økonomisk forsvarlig måte, og Oslo kommune er interessert i en slik avtale, sa han til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Christian Ringnes vil kjøpe Utsikten

I dag sier Ringnes dette:

– Café Utsikten er et fantastisk sted, men etter noe startentusiasme fra kommunen med befaring og møter, har jeg ikke senere fått noen som helst indikasjon på at kommunen ønsker å etablere et offentlig/privat prosjekt for å få gjenetablert dette stedet.

– Det er jo en grense for hvor meget jeg som byborger mener det er riktig å fortsette å mase i en sak som i utgangspunktet var ment å være positiv og gledesfylt, så for min del er saken skrinlagt, sier Ringnes. (Se bilde under artikkelen)

Mister tålmodigheten

For Arve Edvardsen (Høyre), leder av Nordstrand bydelsutvalg, er den derimot høyst levende.

– Jeg har arbeidet med å få gjenåpnet Café Utsikten siden den ble stengt. Nå mister jeg snart tålmodigheten. Jeg vil derfor få med meg bydelsutvalget på en henvendelse til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) med anmodning om å få satt i gang dette arbeidet.

– Målet bør være gjenåpning allerede i sommer, sier Edvardsen.

– Etter det jeg er informert om, mangler Bymiljøetaten bare instruks fra byråd for å sette i gang. Det dreier seg om fem millioner til vann og avløp. Deretter kan driften settes ut på anbud.

LES OGSÅ: Får mye kjeft, tar gjenvalg, Café Utsikten er min fanesak

Byråd ber om tid

Disse opplysningene er forelagt miljø- og samferdselsbyråden, og hun svarer følgende:

– Det frister vel for alle og enhver med en vaffel fra en av Oslos fineste utsikter, så jeg forstår engasjementet rundt Café Utsikten.

– Etter byrådsskiftet i høst har ikke denne saken vært oppe til vurdering, og i bunn og grunn er dette et budsjettspørsmål. Så her må jeg be om litt tid slik at vi kan vurdere saken grundig, sier Lan Marie Nguyen Berg til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Byråd Jøran Kallmyr vil gjenåpne Utsikten

Ordfører tar opp saken

Arve Edvardsen minner også ordfører Marianne Borgen (SV) om hva hun sa til media før valget sist høst.

– Da stod hun ved Café Utsikten og sa «det er kommunen som eier hele området, og det er kommunen som eier bygningene. Nå er det på tide at vi får gjenåpnet Utsikten for byens befolkning». Jeg har sendt ordføreren en påminnelse om hva hun sa i valgkampen, sier han.

Til Nordstrands Blad sier ordføreren denne uken:

– Jeg har tatt saken opp flere ganger tidligere. Café Utsikten er en perle. Et fantastisk område som brukes av mange og som jeg håper Oslo nå kan finne en løsning på, slik at kafeen kan gjenåpnes. Dette er et av de vakreste utsiktspunktene i Oslo, med fantastisk utsikt over fjorden.

– En enkel kafé her, slik det var for en del år siden, hadde vært flott å få til. Jeg har tatt saken opp med byrådet i første omgang, sier Marianne Borgen.

LES OGSÅ: Borgen vil ha Utsikten gjenåpnet raskt