Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skader trærne i Ekebergskråningen?

Artikkelen er over 5 år gammel

«Kunsten» på trærne i Ekebergskråningen naturreservat er hærverk, opplyser Fylkesmannen. De vurderer nå å anmelde forholdet.

EKEBERGSKRÅNINGEN: Det har den senere tid kommet inn flere tips om at det bedrives hærverk på trær i Ekebergskråningen naturreservat.

Tidligere har Nordstrands Blad skrevet om en mystisk totempæl som ble satt opp i samme område. Totempælen hadde form som et ørnehode som våket over området med skarpt blikk.

Den gangen kom det ikke inn noen tips om hvem som stod bak «kunstverket», men Bymiljøetaten så seg nødt til å fjerne den da den befant seg i et område med strengt vern – Ekebergskråningen naturreservat.

LES OGSÅ: Politikere fikk se lokal romleir

Illuminati

I samme område har nå flere observert flere utskjæringer i trær. På ett tre er det hugget inn «Illuminati» med store bokstaver (fra latin og betyr «opplyst», red.anm.) På et annet tre er det hugget inn et pyramide og et øye. På et tredje er setningen «Wake up» risset inn.

Det er Fylkesmannen som forvalter Ekebergskråningen naturreservat.

Seniorrådgiver Øystein Røsok hos Fylkesmannens miljøvernavdeling forteller at de kjenner til saken og at de mistenker at det er samme personer som stod bak en leir i området.

– Vi og en representant fra Statens Naturoppsyn påtraff to personer i leiren der i våres, vi tok dem på fersken så å si, forteller Røsok og forklarer at de hadde bygget en leir i reservatet av stammer og steiner. Leiren brøt med flere lover og regler som gjelder for reservatet.

Saken fortsetter under bildet

LES OGSÅ: Totempæl er fortsatt et mysterium

Ble bedt om å rydde

Personene fikk beskjed om å rydde opp og fjerne leiren. De fikk en frist på 14 dager og denne fristen ble også forlenget. Men ingenting skjedde.

– Vi opplevde at de ble veldig provosert over at de ba dem å fjerne leiren, forteller Røsok.

Det endte med at Statens Naturoppsyn ryddet opp sommeren 2016.

– Planen var å anmelde forholdet, men Statens Naturoppsyn gjorde en så god jobb at alle spor ble fjernet. Vi ser i ettertid at vi burde ha avventet ryddingen av leiren til politiet hadde vært og sett, sier Røsok.

– Nå må vi vurdere på nytt om vi skal anmelde. Det er ikke utenkelig at det er de samme som står bak hærverket på trærne og at dette er en reaksjon på at vi fjernet leiren.

Saken fortsetter under bildet

LES OGSÅ: Mystisk ørn ved Utsikten

Hærverk

Han er ikke i tvil om at treskjæringene er hærverk.

– Trærne kan få infeksjoner eller sopp og de kan dø eller få kortere levetid, så dette er absolutt hærverk. Det verste er hvis de skjærer hele veien rundt, men uansett kan fjerning av bark føre til at treet blir sykt, sier Røsok.

Området har lovens strengeste vern som naturreservat (ved siden av nasjonalpark, noe man foreløpig ikke har i Oslo og Akershus).

Røsok oppfordrer turgåere til å melde ifra til politiet, Statens Naturoppsyn eller Fylkesmannen hvis de observerer noen som er i ferd med å utføre hærverk i reservatet.

LES OGSÅ:

Ekebergskråningen vernet

DEBATT: Hvem er det som skader trærne?