Gå til sidens hovedinnhold

Silje Nergaard: – Vi må slåss for naturen

Inviterer til Ekebergmarsjen

Artikkelen er over 5 år gammel

Søndag 12. juni skal det marsjeres for varig vern av Ekebergsletta.

EKEBERGSLETTA: Marsjen skal være en tverrpolitisk markering til støtte for vern av Ekebergsletta. Bak initiativet står Oslo Venstre sammen med Nordstrand MDG, Oslo Senterparti, Rødt Oslo Sør og Ekebergsletta for alle.

Ildsjelene bak Ekebergmarsjen mener Ekebergsletta bør vernes på linje med Marka og Bygdøyskogen.

Bakteppet er at byrådet har som mål å avgi områdeprogram for Ekebergsletta før sommerferien. Den går da til behandling og vedtak i bystyret.

– På samme måte som Markagrensen i sin tid ble gått opp av Erik Sture Larre, går vi rundt hele Ekebergsletta for å markere den ønskede vernegrensen, forteller leder av Nordstrand Venstre, Catrine Vold.

Etter marsjen vil det bli holdt flere appeller og det blir også underholdning med Silje Nergaard og Ole Paus.

LES OGSÅ: Ekebergsletta engasjerer flest

Alle er invitert

– Hensikten med Ekebergmarsjen er å kunne vise engasjement for å ta vare på Ekebergsletta sitt unike, åpne og vakre slettepreg, omkranset av skog og vegetasjon. Ekebergsletta er en unik perle i Oslo, sier Catrine Vold.

– Stadig nye og endrede utbyggingsplaner truer nå med å ødelegge Ekebergslettas unike særpreg. Vi mener at bevaring av Ekebergsletta ikke bare er begrenset til gressplenene. Vegetasjonen og skogen i randsonene er også viktige for helheten, sier lederen for Nordstrand Venstre. Hun understreker at alle er velkomne til å delta i marsjen, også de som ønsker KFUM sine arenaplaner velkommen.

– Dette er jo en fin anledning til å komme sammen og diskutere. Så er vi kanskje uenige i hvor vernegrensen burde gå, men vi har jo ikke noe imot folk fra KFUM. Kanskje kan vi komme nærmere enighet, sier Vold.

LES OGSÅ: KFUM vil ikke flytte fra Ekeberg

– Et tidløst pusterom

Silje Nergaard, som har bodd i området i 16 år, er en av dem som går i bresjen for vern av sletta.

 

– Marsjen er en fin måte å markere hvor viktig dette området er for Oslo, sier Nergaard og legger til at det er mange som er bekymret for alle de nye byggeplanene.

– For en mannsalder siden var Ekeberg bondelandet, nesten uten bygninger. De siste 50 år er det tatt en liten bit her og en liten bit der av Ekebergsletta: Brannfjell Skole, KFUM-hallen, alle eneboligene i Høgdefaret, Ekeberghallen, Ekeberg skole, flerbrukshallen, ridehus, tennisbaner, kunstgressbaner og så videre. Ekebergsletta skal vare i hundrevis av år og vi har en plikt til å ta vare på den for fremtidige generasjoner, sier den kjente sangerinnen.

Hun forteller at artistkollega Lars Lillo Stenberg, som nylig var på Ekebergsletta under Nordstrandskonserten, sa at det å komme opp til Ekebergsletta gav en følelse av oppdrift. Han beskrev sletta som et tidløst pusterom.

LES OGSÅ: Vil grave nytt KFUM-bygg fem meter ned i bakken

Modige politikere

Hun mener politikerne må ta ansvar og ikke legge til rette for kommersialisering og eliteidrett på sletta selv om svømmebasseng virker forlokkende.

– Det høres jo fint ut, men Ekebergsletta er ikke stedet for å drive toppidrett. Det er et sted hvor barn, unge, voksne og eldre kan bruke kroppen sin og nyte vakker skog og natur. Politikerne må vise at de har visjoner og prinsipper og passe på at hele Ekebergsletta er tilgjengelig for alle, sier artisten.

Nergaard drar paralleller til New York og Central Park.

– Der hadde man politikere som var modige nok til å sette en grense og si nok er nok. De beskyttet det grønne området en gang for alle og så at dette ville gi stor verdi for byen også på lang sikt. Det er så altfor lett å ta litt her og der i randsonen, sier hun og legger til:

– Men hvis vi tar en liten bit her og en liten bit der så blir det fort veldig mye.

– Det har alltid vært slik at man må slåss for naturen. De brukte åtte år på å få vernet av Bygdøy. Oslo går fra by til storby og aldri har grønne friområder vært viktigere. Og det er nå vi kan sikre disse viktige verdiene.

LES OGSÅ: Flere tusen vil verne Ekebergsletta

En avslappet markering

Silje Nergaard støtter lederen av Nordstrand Venstre i at marsjen skal være et avslappet og hyggelig arrangement.

– Det er en politisk uavhengig markering, og jeg håper folk kommer for å ha en hyggelig dag på sletta. Kanskje kan de grille litt i forkant og så får de seg en fin søndagstur i samme slengen. Det er noe symbolsk i dette med at vi skal være i bevegelse, sier hun.

Ekebergmarsjen går av stabelen søndag 12. juni klokken 16.00.

Det blir oppmøte ved frivillighetssentralen på Rødstua. Det er også her arrangementet etter marsjen vil bli avholdt.

På debattsidene til noblad.no finner du mange innlegg om Ekebergsletta. Debattsidene finner du her