- Store deler av sletta allerede fredet

SPILLER OPPÅ KULTURMINNER: Store deler av sletteområdet på Ekeberg har automatisk fredning etter kulturminneloven. Det har aldri vært til hinder for Norway Cup, opplyser Riksantikvaren.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/ NTB scanpix

SPILLER OPPÅ KULTURMINNER: Store deler av sletteområdet på Ekeberg har automatisk fredning etter kulturminneloven. Det har aldri vært til hinder for Norway Cup, opplyser Riksantikvaren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/ NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det sier Riksantikvaren og legger til at det aldri har vært til hinder for avviklingen av Norway Cup.

DEL

EKEBERGSLETTA: Torsdag 27. oktober skrev Nordstrands Blad at behandlingen av områdeplanen for Ekeberg by- og idrettspark ble utsatt i bystyret, fordi det knytter seg usikkerhet rundt konsekvensene av et statlig vern av området.

Dette fordi byrådet i sitt forslag vil gi området strengt vern i kommuneplanen og foreslår i tillegg at staten skal verne området etter lov om kulturminnevern.

LES OGSÅ: Usikkerhet rundt statlig vern av Ekebergsletta

Ikke noe nytt

Bjørn-Håkon Eketuft Rygh hos Riksantikvaren kan fortelle at statlig vern av Ekebergsletta ikke er noe nytt.

- Store deler av Ekebergsletta er allerede automatisk fredet etter kulturminneloven, det har aldri vært til noe hinder for avviklingen av Norway Cup, sier Rygh.

Kulturminner fra tiden før 1537 er automatisk fredet etter kulturminneloven. På Ekebergsletta finnes det spor etter aktivitet og strukturer i bakken fra Jernalder (i Norge regnes det som perioden mellom cirka 500 f.Kr. og 1030 e.Kr.). Disse er dermed automatisk fredet.

- Store deler av sletteområdet er fredet, men ved Ekeberghallen og KFUM sitt anlegg har det ikke blitt funnet slike kulturminner, så det er avklart, sier Rygh.

LES OGSÅ: KFUM får bygge arena, så er det stopp

Sjelden med fredning av hele områder

Områdene Birkelunden og Bygdøy hadde ikke en slik automatisk fredning, opplyser han.

- Her har Riksantikvaren vurdert at områdene i sin helhet har så stor kulturhistorisk verdi at de har blitt fredet. Det er svært sjelden, sier Rygh.

LES OGSÅ:

Vil redde skogen rundt Ekebergsletta

Hett rundt KFUM Arena

Hundrevis marsjerte for vern av Ekebergsletta

Artikkeltags