Usikkerhet rundt statlig vern av Ekebergsletta

EKEBERGSLETTA: Det er fortsatt ikke avgjort om, eventuelt hvordan, Ekebergsletta skal vernes. Områdeplanen for området skulle behandles denne uken, men har blitt utsatt til neste bystyremøte. Arkivfoto: Nina S. Olsen

EKEBERGSLETTA: Det er fortsatt ikke avgjort om, eventuelt hvordan, Ekebergsletta skal vernes. Områdeplanen for området skulle behandles denne uken, men har blitt utsatt til neste bystyremøte. Arkivfoto: Nina S. Olsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Områdeplan for Ekebergsletta skulle behandles av bystyret onsdag 26. oktober, men saken ble utsatt.

DEL

EKEBERGSLETTA: Etter planen skulle områdeprogram for Ekeberg by- og idrettspark behandles av bystyret onsdag. Men spørsmål knyttet til statlig vern av Ekebergsletta gjorde at saken ble utsatt til neste bystyremøte.

Rødts Bjørnar Moxnes ba om mer tid for å sette seg grundigere inn i vernespørsmålet, noe som ble godtatt av bystyret.

LES OGSÅ:

KFUM får bygge arena, så er det stopp

Vil redde skogen rundt Ekebergsletta

Områdeplan

Byrådets forslag til områdeplan for Ekebergsletta går i korthet ut på at Byrådet vil gi området på 5,66 km2 (1400 dekar) strengt vern i kommuneplanen og foreslår i tillegg at staten skal verne området etter lov om kulturminnevern.

Forslaget gir rom for at KFUM først får bygge sin familiearena.

Det er Riksantikvaren som har myndighet til å verne etter kulturminneloven, som gir det strengeste form for vern.

Flere politikere og personer i idretts-Norge har stilt spørsmål om et statlig vern kan være til hinder for aktivitet på sletta, blant annet for avviklingen av Norway Cup.

LES OGSÅ:

Hett rundt KFUM Arena

Hundrevis marsjerte for vern av Ekebergsletta

Statlig vern

- Vi ønsker et best mulig vern av sletta. Vi har sett hvordan ulike interesser har spist av området bit for bit. Men før vi ber om statlig vern etter lov om kulturminnevern, må vi sette oss grundig inn i hva det innebærer. Derfor ba jeg om utsettelse, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt-politikeren har stilt byrådet en del spørsmål om statlig vern og svarene kom ham i hende onsdag klokken 12, tre timer før bystyremøtet.

- Det var ikke nok tid til å se grundig på svarene. Det kan godt hende at statlig vern er det riktige for sletta, men det er viktig at vi kjenner til konsekvensene av det og at vi tar beslutninger på riktig grunnlag, sier Moxnes.

I Oslo har både Birkelunden og Bygdøy en form for statlig vern, ifølge Moxnes.

- Det er jo yrende liv der, så jeg ser ikke at det nødvendigvis skal være til hinder for Norway Cup. Men nå har vi fått den informasjonen vi trenger og har et godt grunnlag for å behandle saken på neste bystyremøte, sier han og legger til at han heller ikke er interessert i å legge ut snublestener for Norway Cup og andre ktiviteter på sletta.

- Samtidig må vi se dette i sammenheng med den nye KFUM-arenaen, sier Moxnes.

Det har vært høy temperatur rundt spørsmålet om Ekebergsletta og KFUMs planlagte arena. Les alle debattinnlegg om Ekebergsletta her

Artikkeltags