Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan Ekebergs nye storstue bli

Artikkelen er over 4 år gammel

Bystyrets vedtak om en områdeplan for Ekebergsletta gir grønt lys for utbygging og rehabilitering av Ekeberghallen samt utbygging av KFUM Arena.

EKEBERG: - Det er bare ett ord som kan beskrive dette her, og det er fantastisk, sier generalsekretær i Norway Cup, Tony Isaksen.

Her er det mange vinnere, men Isaksen er klar på hvem som har dratt det lengste strået.

- De store vinnerne er barna. Både dagens barn, og fremtidens barn, sier Isaksen.

Og vedtaket har selvfølgelig mye å si for Norway Cup også.

- For Norway Cups del er det veldig viktig å bevare sletta. Samtidig kan vi legge til rette for mange flere aktiviteter slik at sletta kan brukes hele året, sier Isaksen.

LES OGSÅ:

Ekebergsletta utsatt i bystyret

- Store deler av sletta allerede fredet

Usikkerhet rundt statlig vern av Ekebergsletta

Politisk drakamp

Vedtaket i bystyret satt imidlertid langt inne, og det har vært noen runder i alle retninger.

Byrådet med Ap i spissen ville godta KFUM/Oslos planer om utbygging på KFUM Arena, og utarbeidet så - i samarbeid med MDG - en egen variant for Ekeberghallen uten å rådføre seg med verken Oslo Idrettskrets eller BSK.

Den falt ikke i smak hos de som skulle bruke anlegget.

- Vi - Høyre og Frp - satte hardt mot hardt, for å skape flertall for saken som helhet, sier Pia Farstad von Hall, som er fraksjonsleder for Høyre i byutviklingskomiteen.

Det lykkes de med, og plutselig ble det vedtatt en områdeplan for både KFUM/Oslo og Ekeberghallen til stor glede for alle som elsker idrett.

- Dette er jo en gledens dag for idretten. Ikke bare her oppe på Ekeberg, men for hele Oslo, sier Camilla Wilhelmsen (Frp) som er nestleder i byutviklingskomiteén.

Og for kommunen blir det en billig affære.

- Hele prosjektet er egenfinansiert, så det er jo en fantastisk mulighet for kommunen å få rehabilitert anlegget sitt, sier Farstad von Hall.

LES OGSÅ:

Hett rundt KFUM arena

KFUM får bygge arena, så er det stopp

Ikke alle jubler

Bystyrerepresentant Espen Ophaug fra Venstre sier han er veldig skuffet over at SV og MDG tillot Ap å danne flertall med H og F.

- Ekebergsletta er etter Venstres syn ferdig utbygd. Den må vernes slik den er nå, ikke etter bygging av ny KFUM Arena. Et enstemmig bystyre stemte for vern, det er vi glade for, men her burde SV og MDG brukt makten som kommer med å sitte i byråd for å sørge for at sletta ikke bygges ned ytterligere. Det gikk de til valg på, og det løftet burde de holdt, sier Ophaug.

Einy Langmoen fra MDG Nordstrand er en av dem som har jobbet hardt for vern av sletta. Hun er også svært skuffet over bystyrevedtaket.

- Jeg er glad for at Ekebergområdene nå får det sterkeste kommunale vernet, og forhåpentligvis statlig vern på sikt, sier hun og legger til:

- Men jeg mener at MDG burde ha gått for sitt primærstandpunkt fullt og helt, og stemt mot KFUM-utbygginga sammen med Rødt og Venstre. Storesøster Ap brøt ut av byrådsfelleskapet og det møysommelig fremforhandlede felles forslaget. Ap fant sammen med de to andre fossilpartiene Høyre og Frp for å tilfredsstille den organiserte idrettens alle krav og våte drømmer.

Rødt Bjørnar Moxnes har følgende å si om vedtaket:

- Ekeberg er det største og viktigste friluftsområdet i vår del av Oslo, men er under kontinuerlig press for nedbygging. Rødt stemte for å verne Ekebergsletta mot utbygging, men nå får vi dessverre både en stor arena med 150 kontorarbeidsplasser og en større utbygging av Ekeberghallen. Jeg skjønner at velgere som stemte på SV og MDG nå føler seg sviktet av disse partiene. De gikk til valg på å stanse KFUM Arena, men stemte for utbygginga. Det er bare Rødt og Venstre som har holdt våre valgløfter i denne saken og vist oss som ekte miljøpartier.

Nødvendig for å sikre vedtak

Arbeiderpartiets Frode Jacobsen, som er leder for bystyrets finanskomité, forteller at som mindretallsbyråd er de nødt til å forhandle seg frem til løsninger.

- Vi er fornøyd med at vi fikk gjennomslag for nesten alt i byrådets forslag med unntak av den justeringen i forhold til Ekeberghallen. Hadde ikke Arbeiderpartiet gjort den justeringen så hadde det ikke blitt flertall for noe som helst, sier Jacobsen og legger til:

- Det beste hadde selvsagt vært om byrådets forslag hadde blitt vedtatt i sin helhet, men hvis vi ikke hadde kommet til en løsning hadde det verken blitt vern, hall eller KFUM Arena. Og det hadde vært den absolutt dårligste løsningen for bydelen.

Nordstrands Blad har bedt om kommentar fra Ekebergsletta for Alle. Saken blir oppdatert.

Svømming og skøyter

Rammene for hva som er lov er nå i boks, men hva konkret de nye idrettsflatene skal brukes til er mer usikkert.

- Målet er å spre aktivitetene våre, og utnytte flatene maksimalt. Så vi håper blant annet å få til både et 50 meters svømmebasseng, og en ishockeybane på taket, sier Isaksen.

BSK kaller sin del av prosjektet for "Ekeberget", og det skal bli en multiarena for idretten.

Hvor mye det vil koste kan ikke Isaksen si noe om, foreløpig.

- Vi jobber med å skaffe finansiering for vårt prosjekt, ellers er neste steg å få til en reguleringsplan, sier Tony Isaksen.

- Når kan dette stå ferdig?

- Hvis alt går på skinner uten en eneste dump, så er det mulig at alt er ferdig innen utgangen av 2019, sier Isaksen.

LES OGSÅ:

KFUM vil ikke flytte fra Ekebergsletta

Vil grave nytt KFUM-bygg fem meter ned i bakken

Oslos nye storstue

Hos Oslo Idrettskrets var det bare smil og glede.

- Dette var et lettelsens sukk for alle oss som jobber med idrett, sier generalsekretær Magne Brekke.

Med politikerne i ryggen er det bare å begynne å planlegge.

- Dette vil bli et kompetansesenter med to store idrettslag og Oslo Idrettskrets i ryggen. Dette vil bli Oslos nye storstue, som ungdom fra hele byen kommer til å bruke, sier Brekke.

LES OGSÅ:

Ekebergsletta engasjerer flest

Vil redde skogen på Ekebergsletta

KFUM/Oslo fornøyde

Etter år med jobbing og naboprotester, så var det godt å få på plass en områdeplan for KFUM/Oslo.

- Dette er en milepæl. Vi har jobbet med KFUM Arena-prosjektet siden 2007, og nå er vi bare veldig glade for at politikerne støtter idretten, sier daglig leder, Thor-Erik Stenberg.

Nå skal det jobbes med finansiering og videre planer.

- Vi har en grunnfinansiering fra eiendommen vår i Grubbegata, og så kommer vi til å søke alle de midler det er mulig å søke, sier Stenberg.

Han tror på et år til med planlegging.

- Men vi vet at det blir bygd noe innenfor de rammene som er vedtatt, sier Thor-Erik Stenberg.

Les flere saker og debattinnlegg om Ekebergsletta og KFUM-hallen på noblad.no