ØSTMARKA: I tillegg til at Ljanselva gikk over sine bredder og oversvømte veier, er turveiene ved Sarabråten og Mariholtet blant de som ble kraftig rammet av de store nedbørsmengdene som kom onsdag og torsdag.
Kampesteiner har flyttet på seg
– De første ordentlige ødeleggelsene var rett etter Sarabråten. Vi trodde det var ille, helt til vi kom til krysset Nøklevann-Mariholtet. Det så ut som det hadde vært jordskjelv der, og svære kampesteiner var flyttet på, forteller Trine Dahl-Johansen til Nordstrands Blad.
Hun gikk torsdag tur fra Østmarkssetra til Sarabråten og Mariholtet.
Da var Bymiljøetatens folk allerede ute for å reparere turveiene i området.
–Jeg snakket med en fyr i gravemaskin som mente at de hadde jobb fram til jul, forteller Dahl-Johansen.
- Det hadde visst vært svært dramatisk onsdag, da vannmassene kom fossende med svære trær og steiner. Arbeiderne hadde snakket med turgåere som hadde gått der siden krigen, og de hadde aldri sett så store ødeleggelser, sier Dahl-Johansen.
Også flere andre har tipset om vannmassenes ferd gjennom distriktet.
– Veien til Mariholtet er rasert av flom i 250 meter, skriver en leser.
– Langs Nøklevann har naturen krevd sitt. Veien er delt i to på grunn av vannmasser og regnværet, skriver en annen leser.
På Facebook-siden til gruppen Østmarka er det lagt ut masse bilder av vannmassene. De viser blant annet det nye «Skullerud-tjernet» ved Skullerudstua og benker ved Nøklevann som ser ut som de står på vannet.
SE BILDESERIE FRA FLOMSKADER I ØSTMARKA HER
– Så ille har det aldri vært før
Bymiljøetaten har nå alle tilgjengelige mannskaper og maskiner på jobb for å reparere flomskader i Østmarka.
– Dette vil ta tid å få orden på, så ille har det ikke vært noengang før, sier skogfovalter Bjørn Samuelsen til Nordstrands Blad.
– Det er litt skader i Nordmarka også, men aller verst i Østmarka, sier Samuelsen. Han har jobbet i Bymiljøetaten i 28 år, og kan ikke huske lignende vannskader.
Han forteller at Bymiljøetaten opp gjennom årene blant annet har økt dimensjoner på rør under veier, for å være rustet til å ta imot store vannmasser.
– Vi trodde vi lå godt an, men dette har tatt knekken på det meste, sier Samuelsen.
SE BILDESERIE FRA LJANSELVA HER
Markabeboere kom seg ikke hjem
Nå jobber Bymiljøetaten på spreng, der det er mulig å jobbe.
– Vi prioriterer veier til boliger og sportsstuer først, de andre veiene må vi ta etterhvert, sier Samuelsen.
Skogforvalteren anslår skadene til å være verst mellom Mariholtet og Nøklevann/Rustadsaga, deretter ved Munkebekken mot Lindeberg.
Ved krysset ved Sarabråten og ved Ødegården er veien borte, og mot Elvåga er halve veien borte noen steder.
– Det er verst for dem som bor i marka. Han på Smeden kom ikke hjem, og veien til Sandbakken lappa vi sammen i går, så flyttebilen til det nye vertskapet skal komme seg opp. Ved Ødegården har vi gravd siden onsdag, han som bor der kom seg hjem med bil i dag, forteller Samuelsen.
Det kommer til å ta tid før veinettet i Østmarka er i orden igjen.
– Ljanselva er fortsatt full av vann, og noen steder får vi ikke gjort noe før vannet er borte. Hvis vi kan få vannet bort ved å grave gjør vi det, ellers må vi bare vente til det har roet seg, sier Samuelsen.
– Gå på tur, men vær forsiktig
Skogforvalteren sier at det ikke er noe problem å gå tur i Østmarka, selv om vannmassene har herjet.
– De fleste stedene er ikke vannet i veiene lenger, så hvis man bare holder seg unna løse kanter er det bare å gå på tur, sier Samuelsen.
- Man kan sykle også, men jeg ville ikke satt utfor bakkene i full fart hvis veien plutselig er borte. Det er ikke noe problem å ta seg fram, bare vær forsiktig, oppfordrer Samuelsen.
– Mesteparten av Østmarka er greit, men vannet har tatt ordentlig for seg de verste stedene. Der må vi bygge veien opp på nytt, sier Samuelsen.
– Vi gjør så godt vi kan, og sikrer fremkommeligheten først - «pynten» får vi ta ettervert.
Setter ting i perspektiv
Steinar Saghaug, styreleder i Friluftsrådets Landsforbund og ambassadør for Friluftsåret 2015, har også vært ute og sett på ødeleggelsene i Østmarka.
- Jeg hadde min første tur i Østmarka i 1967 og har aldri opplevd tilsvarende som nå. Dette er en førstegangsopplevelse som er både skremmende og uvirkelig, sier Saghaug, som også ledet foreningen Østmarkas Venner i 12 år.
- Selv om dette ikke har med klimaendringer å gjøre, er det en god illustrasjon på hva man kan ha i vente. Dette kan vi komme til å oppleve oftere, sier Saghaug.
Han var blant annet ved Lutvann på onsdag, da det var som verst.
- Da gikk alle dekkene, og veiene fløt som vestlandselver. Det var en merkelig opplevelse som har gjort inntrykk, og som jeg aldri kommer til å glemme, sier Saghaug.
Se tre av Saghaugs blinkskudd fra Østmarka i bildeserien Flomskader i Østmarka