OSLO/SKI: Tidligere i høst startet to tunnelboremaskiner (TBM) boringen fra Åsland i retning Oslo S.

LES OGSÅ: Gigantmaskinene til Follobanen har startet boringen

Tirsdag startet den første av to maskiner boringen i retning Ski. Til sammen skal de bore 18,5 av Follobanetunnelens 20 kilometer. De siste blir gjort ved sprening.

De to TBM-ene som skal til Ski er døpt «Anna fra Kloppa», og «Magda fra Flåtestad».

De er oppkalt etter to lokale skikkelser: Anna var en lokal handelskvinne og velkjent skikkelse i Kolbotn på 50-tallet, mens Magda fraktet reisende over Gjersjøen i robåt.

Sprudlende dåp

Tirsdag fikk prosjektleder Anne-Kathrine Kalager æren av å døpe Anna fra Kloppa.

– Takket være godt samarbeid, god planlegging og betydelig innsats fra AGJV er prosjektet i rute og tunnelboringen i retning Ski starter som planlagt. Nå ser vi frem til å få alle de fire TBMene i produksjon, sier Kalager i en pressemelding fra Jernbaneverket.

Tunnelboremaskinene i retning Oslo har boret henholdsvis 600 meter og 300 meter. Prosjektdirektør Fernando Vara i AGJV, en sammenslutning av spanske Acciona og italienske Ghella, er fornøyd med boringen så langt.

– Så langt ligger boringen foran tidsplanen og produktiviteten er som forventet, så vi er godt fornøyd med fremdriften. Hovedfokus er alltid sikkerhet først. Så er viktige faktorer å opprettholde produktiviteten og å optimalisere logistikk, vedlikeholdsrutiner og produktivitet, sier han i pressemeldingen.

TBM-ene borer mellom 12 og 15 meter i døgnet.

Les flere saker om Follobanen her!