Gå til sidens hovedinnhold

Follobanen nærmer seg Nordstrand

Artikkelen er over 4 år gammel

To tunnelboremaskiner fra Åsland nærmer seg snart Nordstrandsplatået. På et nytt informasjonssenter kan du få vite alt om tunnelarbeidet som pågår under bakken mellom Oslo og Ski.

SKI/OSLO: Arbeidet med Follobanen er delt opp i flere strekninger, og ifølge det siste nabovarselet fra Bane Nor nærmer de to tunnelboremaskinene som kommer fra Åsland seg nå snart Kantarellen og Ljabru.

LES OGSÅ: Dette skal den nye togtunnelen hete

Ved Nordstrand kirke til høsten

Den første tunnelboremaskinen vil etter planen passere under Kantarellen Terrasse i begynnelsen av juni, mens den andre ligger noen uker bak.

Etter at de har passert Kantarellen Terrasse fortsetter de nordover under Ljanselva og mot Munkerudåsen i midten av juli og tidlig august. Forventet passering ved Nordstrand kirke er september/oktober 2017.

Tunnelboremaskinene har hver en fremdrift på om lag 100 meter i uka.

Ifølge det siste nabovarselet regner man med at hver husstand nær tunneltraseen vil merke en svak eller høyere during i mellom to-tre uker for hver av de to tunnelboremaskinene. Lyden vil stort sett være lik i den perioden tunnelboremaskinene er i drift, avhengig av fjellkvalitet og avstand fra tunnel til bolig.

Boringen vil pågå store deler av døgnet, med enkelte pauser for vedlikehold. Det blir ikke drift fra søndager klokken 09 til mandager klokken 06. Sprengningsarbeid knyttet til tverrforbindelsene gjøres på hverdager mellom klokken 07-19.

LES OGSÅ:

To tunnelbor på vei fra Åsland mot Ski

Nå har tunnelboringen mot Ski startet

Informasjonssenter i Bjørvika

Bane Nor sender jevnlig ut informasjon til berørte innbyggere, og hadde nylig et informasjonsmøte på Hauketo. Gikk du glipp av dette vil de også ha en stand på Sæter 22. juni. Du finner dessuten mye informasjon om Follobaneprosjektet på nettsiden til Bane Nor og på facebooksiden til Follobanen.

Det er dessuten brukt én million kroner på et nytt informasjonssenter i Oslo. Senteret er bygd opp ved prosjektets riggområde i Bjørvika. Der kan man blant annet se filmer, illustrasjoner, tekster, VR-film og 360-graders visning av tunnelbygging. Alle delprosjektene er representert i senteret.

I utgangspunktet var informasjonssenteret tenkt lagt til Åsland, men på grunn av sikkerhet og transport ble dette alternativet skrinlagt.

– Bakgrunnen for at senteret er plassert i Oslo og ikke Ski, er både et kostnadsspørsmål og et praktisk spørsmål, forteller kommunikasjonssjef Kathrine Kjelland for Follobaneprosjektet.

Hun legger til at det vil komme et besøksrom på Ski.

 

Informasjonssenteret er bygget opp av Follobaneprosjektets kommunikasjonsteam i samarbeid med et firma for utstillingsdesign. Åpningstiden på senteret er tilpasset medarbeidernes arbeidstid.

Senteret er åpent alle hverdager fra klokken 11. Mandager og tirsdager til klokken 15 og andre ukedager til klokken 18.

LES OGSÅ: Statsministeren døpte tunnelbor

Inviterer naboene

– Alle naboer langs jernbanetraseen er invitert til Follobaneprosjektets informasjonssenter. Det blir åpne møter og visninger for naboer, for vertskapskommunene, for lokaler skoler og andre samfunnskontakter. Prosjektet samarbeider med andre deler av Bane Nor som kan bruke senteret i sitt arbeid, sier Kjelland.

 

Det nye senteret består av moduler som enkelt skal oppdateres frem til Follobaneprosjektet står ferdig. Skjermer og utstillingsutstyr for øvrig kan gjenbrukes av andre utbyggingsprosjekter.

LES OGSÅ: Nå kan du sjekke Follobanens trasé på nett

Møter begeistring

Da lokalavisen er innom senteret kom det innom en gruppe på 40 personer fra jusstudiet som har bygg og anbud som valgfag. De lar seg begeistre av det nye senteret.

 

– Det er spennende. Her er masse info man kan sette seg inn i og man får et godt innblikk i hvor stort prosjektet egentlig er, sier Ivar Hegre, som frem til nå bare har lest om Follobanen i avisen.

Senteret åpnet offisielt dørene rett over påsken i år. Prosjektet har i 2016 og så langt i år hatt besøk av drøyt 50 små og store grupper fra inn- og utland.

LES OGSÅ: Follobanen halvveis under Ekeberg

Over tre etasjer

Prosjektets forbilder har blant annet vært informasjonssentre for Koralm-prosjektet i Østerrike, en 127 km lang dobbeltsporet jernbane som etter planen skal være ferdig i 2023.

 

– De aller fleste store europeiske utbyggingsprosjekter som gir ulemper for publikum mens arbeidet pågår, tilbyr opplevelsesbaserte informasjonssentre, poengterer Kjelland.

Infosenteret går over tre etasjer. I den første etasjen får du generell informasjon om prosjektet, tar du trappa opp til neste etasje, finner du info om de to dagsonene, Ski og Oslo. I toppetasjen får du et innblikk inn i tunnelene, og hvordan de er gravd ut med ulike tekniker. Høydepunktet for den yngre garde, er nok når du får på VR-brillene og virtuelt kan se deg om i prosjektet.

Les flere saker om Follobanen her!

Ferdig i 2021

Follobaneprosjektet skal etter planen stå ferdig i desember 2021. Prosjektet er under full utbygging fra fem anleggsområder, to ved Oslo sentrum, et stort anleggsområde på Åsland og to anleggsområder i Ski.

Follobaneprosjektet er det største samferdselsprosjekt i Norge og får landets hittil lengste jernbanetunnel.

FLERE SAKER FRA NORDSTRANDS BLAD:

Don Quijote hjemme på Bøler igjen

Megazone - i verdensklasse på Ulsrud

Lars har solgt over 6000 liter øl på en måned

Åpnet nordens største klatresenter