NORGE/OSLO: I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge.

Forbudt i all utmark

Reglene for bålbrenning ble endret i fjor, der forbudet ble utvidet til å gjelde all utmark.

- Forbudet omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – en fellesorganisasjon for 16 norske friluftsorganisasjoner.

Men naturen er ulik, og våren kommer på ulike tider i Norge.

Nytt fra i fjor var også at den nye forskriften åpner for at man kan bruke hodet og likevel kan tenne bål – om det ikke åpenbart kan medføre brannfare, som etter mye nedbør, og på snø. Man kan også grille på stranden, i god avstand fra skog og vegetasjon. 

- Mange kommuner har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet. Men ved høy skogbrannfare kan hver enkelt kommune legge ned forbud mot å gjøre opp ild utendørs, forteller Heimdal.

LES OGSÅ:

Snart gjenåpner Brynstunnelen

Åpnet Nordens største klatresenter

- Bruk hodet

- Vi oppfordrer alle til å nyte våren og sommeren med mye friluftsliv – men ønsker du å tenne bål er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Respekter bålreglene, bruk hodet og vis aktsomhet, og sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Mange glemmer også at engangsgriller kan svi bakken under og skape glør som kan ligge å ulme.

Grundig slukking er viktig etter all grilling og bålbrenning.

Yr.no har også en indeks for skogbrannfare som kan være nyttig å følge med på.

LES OGSÅ: Til sommeren kommer det fellesgriller i Hvervenbukta

Sporløs ferdsel

Det å tenne opp bål og være mye ute i naturen er gamle tradisjoner i Norge. Selv om man ikke har lov til å tenne opp bål, finnes det andre alternativer for å få laget seg varm mat på tur, slik som primus og stormkjøkken.

Hvis det ikke medfører fare, og man likevel tenner opp bål, så anbefaler Norsk Friluftsliv å gjøre det på en sporløs måte.

- Skal du tenne bål, er det bedre at du bruker en bålplass som allerede eksisterer, i stedet for å lage en ny. Bygger du opp et nytt bål med steiner, så legg steinene på plass igjen etter at du er ferdig med bålet, og husk å slukke godt, oppfordrer Lasse Heimdal.

Les tips til trygg bålbrenning fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) nederst i saken.

Les nyhetssaker fra Nordstrands Blad her

Ikke i parker og friområder i Oslo

Bymiljøetaten i Oslo varsler nå også om reglene for bruk av engangsgriller og bålbrenning.

- Forbudet mot å gjøre opp ild i eller nær skog er nå utvidet til å gjelde i alle friområder og utmark. Det å gjøre opp ild omfatter mer enn bålbrenning, også bruk av engangsgriller og andre bål- og peisinnretninger, skriver Bymiljøetaten på sine facebooksider.

- Bålforbudet gjelder i og nær skogen, ikke i parker og friområder i byen, så fremt det ikke er skiltet spesielt, slik som det f.eks er på Sørenga bad der hele anlegget er bygget av tre. Vi oppfordrer likevel til å utvise stor forsiktighet ved bruk av engangsgriller i parkene også, og sørge for at det det ikke tar fyr i avfallsbeholderne etterpå, skriver Bymiljøetaten.

De gjør oppmerksom på at det ikke skal så mange dager til med tørt og varmt vær før faren for gress- og lyngbranner vil øke betydelig.

- Når gammelt gress og kvist som ligger på bakken tørker opp, kan selv en liten glo starte en brann, advarer Bymiljøetaten.

I Oslo har Bymiljøetaten tilrettelagt med godkjente ildsteder og fastgriller flere steder, se dette kart over bål- og grillplasser i Oslo for oversikt.

Tips til trygg bålbrenning:

Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.

Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.

Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.

Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.

Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.

Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.

Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.

Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.

Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.
(Kilde: DSB)