NORGE/OSLO: I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge.
Forbudt i all utmark
Reglene for bålbrenning ble endret i fjor, der forbudet ble utvidet til å gjelde all utmark.
- Forbudet omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – en fellesorganisasjon for 16 norske friluftsorganisasjoner.
Men naturen er ulik, og våren kommer på ulike tider i Norge.
Nytt fra i fjor var også at den nye forskriften åpner for at man kan bruke hodet og likevel kan tenne bål – om det ikke åpenbart kan medføre brannfare, som etter mye nedbør, og på snø. Man kan også grille på stranden, i god avstand fra skog og vegetasjon.
- Mange kommuner har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet. Men ved høy skogbrannfare kan hver enkelt kommune legge ned forbud mot å gjøre opp ild utendørs, forteller Heimdal.
LES OGSÅ:
Åpnet Nordens største klatresenter
- Bruk hodet
- Vi oppfordrer alle til å nyte våren og sommeren med mye friluftsliv – men ønsker du å tenne bål er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Respekter bålreglene, bruk hodet og vis aktsomhet, og sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.
Mange glemmer også at engangsgriller kan svi bakken under og skape glør som kan ligge å ulme.
Grundig slukking er viktig etter all grilling og bålbrenning.
Yr.no har også en indeks for skogbrannfare som kan være nyttig å følge med på.
LES OGSÅ: Til sommeren kommer det fellesgriller i Hvervenbukta
Sporløs ferdsel
Det å tenne opp bål og være mye ute i naturen er gamle tradisjoner i Norge. Selv om man ikke har lov til å tenne opp bål, finnes det andre alternativer for å få laget seg varm mat på tur, slik som primus og stormkjøkken.
Hvis det ikke medfører fare, og man likevel tenner opp bål, så anbefaler Norsk Friluftsliv å gjøre det på en sporløs måte.
- Skal du tenne bål, er det bedre at du bruker en bålplass som allerede eksisterer, i stedet for å lage en ny. Bygger du opp et nytt bål med steiner, så legg steinene på plass igjen etter at du er ferdig med bålet, og husk å slukke godt, oppfordrer Lasse Heimdal.
Les tips til trygg bålbrenning fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) nederst i saken.
Les nyhetssaker fra Nordstrands Blad her
Ikke i parker og friområder i Oslo
Bymiljøetaten i Oslo varsler nå også om reglene for bruk av engangsgriller og bålbrenning.
- Forbudet mot å gjøre opp ild i eller nær skog er nå utvidet til å gjelde i alle friområder og utmark. Det å gjøre opp ild omfatter mer enn bålbrenning, også bruk av engangsgriller og andre bål- og peisinnretninger, skriver Bymiljøetaten på sine facebooksider.
- Bålforbudet gjelder i og nær skogen, ikke i parker og friområder i byen, så fremt det ikke er skiltet spesielt, slik som det f.eks er på Sørenga bad der hele anlegget er bygget av tre. Vi oppfordrer likevel til å utvise stor forsiktighet ved bruk av engangsgriller i parkene også, og sørge for at det det ikke tar fyr i avfallsbeholderne etterpå, skriver Bymiljøetaten.
De gjør oppmerksom på at det ikke skal så mange dager til med tørt og varmt vær før faren for gress- og lyngbranner vil øke betydelig.
- Når gammelt gress og kvist som ligger på bakken tørker opp, kan selv en liten glo starte en brann, advarer Bymiljøetaten.
I Oslo har Bymiljøetaten tilrettelagt med godkjente ildsteder og fastgriller flere steder, se dette kart over bål- og grillplasser i Oslo for oversikt.