Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen vurderer gjengforbud

Artikkelen er over 2 år gammel

OSLO: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ser på fire nye tiltak for å ta de voldelige gjengene i Oslo. Gjengforbud etter mønster fra terrorlovgivning er ett av dem.

I dag er det forbudt å delta i eller støtte en terrororganisasjon. Wara sier til VG at regjeringen vurderer å utvide dette til å gjelde kriminelle gjenger.

– Det er alltid en domstolsprosess som leder fram til hva som er å anse som en kriminell organisasjon. Hvis hovedformålet er kriminell virksomhet, vil medlemskapet i den også være det, sier Wara til VG.

– Vi ser også på inndragning, både praksis og lov. Jeg tror nok det blir litt større summer enn klokker og biler, det er mer snakk om å få tak i større omsetninger, understreker Wara.

LES OGSÅ: Nye millioner i statsbudsjettet til bekjempelse av gjengkriminalitet

Wara sier at Norge i dag mangler en mellomting mellom fengsel og ungdomsstraff.

– Fengsel er fint som er mulighet, men en erfaring er at å plassere dem i fengsel hvor de møter de andre gjengmedlemmene, kan være uheldig.

Han foreslår blant annet tiltalk som bortvisning eller forbud mot opphold i et område, eller elektronisk kontroll. Det fjerde regjeringen ser på, er å få flere til å gjennomføre ungdomsstraff.

– På de ungdomsstraffene og oppfølgingene vi har i dag, er det litt for lett å melde seg av. Vi vil se på å fjerne kravene til samtykke, sier Wara.

(©NTB)