Gå til sidens hovedinnhold

Brukte plastposer gir nytt liv til gamle bøker

Artikkelen er over 2 år gammel

Gjennom ungdomsbedriften Smelt har fem jenter på Lambertseter videregående skole funnet en måte å forlenge livet til gamle og slitte lærebøker.

LAMBERTSETER: På Lambertseter videregående har det blitt etablerte flere ungdomsbedrifter gjennom valgfaget entreprenørskap. Nå kombinerer Kristine P. Riis,  Julie Egedius, Tilla Brekke, Kristine Walbye og Eirin Strømme sin interesse for å kjempe mot plastkasting ved å bruke gamle handleposer til å gi sine lærebøker et lengre liv.

Enkel metode

Litt research på Internett ga dem hjelp i starten. Her fant de nemlig oppskriften på hvordan man får plastposer harde slik at de kan brukes som hjørnedeksler. Svaret var strykejern.

Jentene samlet sammen brukte plastposer, fant frem strykejern, mellomleggspapir og  en tapetkniv, og etter litt trening kom de frem til hvordan deres gamle og slitte bøker kan få et lengre liv. I stedet for å sette dekslene sammen med tape, ble strykejernet brukt til å sette hjørnene sammen.

Miljøbevisste

Ruskengeneral Jan Hauger besøkte nylig ungdomsbedriften på Lambertseter, og han var både imponert og begeistret. Å kunne nyttiggjøre en del av plasten som kanskje ellers ville havne i naturen er som nydelig musikk i hans ører, får lokalavisen opplyst.

Lærer for valgfaget entreprenørskap ved skolen, Per Wennemo, er enig. Han synes jentene har vært kreative og at de har fått frem et nyttig produkt samtidig som de tar tak i  et viktig samfunnsproblem som plastsøppelet jo er.

Nå er det ikke bare plastposebruk-ideen som er positiv. Med ungdomsbedriften tar de også et skritt ut i arbeidslivet. Og nå er ideen altså lansert, og nå håper de fem Lambertseter-jentene at en større bedrift fatter interesse for den.