Tilskudd til bønder i byen

HØNSEHOLD: Frister det med ferske, kortreise egg til frokost? Hønsehold i byen er noe du kan søke tilskudd for. Arkivfoto

HØNSEHOLD: Frister det med ferske, kortreise egg til frokost? Hønsehold i byen er noe du kan søke tilskudd for. Arkivfoto

Artikkelen er over 2 år gammel

Vil du bidra til å øke bibestanden? Drømmer du om ferske egg fra egne høns? Vil du være selvforsynt med frukt og grønt? Da kan du søke om tilskudd fra Oslo kommune.

DEL

OSLO: Også i hovedstaden oppdager stadig flere gleden ved å produsere egen mat. Noe som er bra for deg og godt for miljøet.

Urbant landbruk kan være så mangt – en hageparsell, en skolehage, du kan dyrke på tak og på vegger. Hønsehold og bikuber er også eksempler på urbant landbruk. Og dette er noe Oslo kommune ønsker å oppmuntre til. Derfor bruker kommunen også i 2018 to millioner kroner på en tilskuddsordning.

Populært

I 2017 kom det inn 192 søknader, til sammen ble det søkt om nesten 12 millioner kroner. Også i fjor var potten på to millioner kroner.

– Ved å oppmuntre til å starte egne dyrkingsprosjekter, ha høns, bikuber, eller teste ut nye innovative dyrkingsmetoder ønsker kommunen å bidra til kunnskapsutvikling om urban økologisk landbruk, skriver byrådsavdeling for miljø og samferdsel i en pressemelding.

I fjor ga kommunen støtte til blant annet drivhus, hønsehus, dyrkekasser og kompostbinger, i tillegg til noen mer utradisjonelle prosjekt med grønne vegger, hydroponisk dyrkingssystem og regnvannssamler.

Hvem kan søke?

Borettslag, sameier, kommunale virksomheter, næringsvirksomheter, frivillige aktører, organisasjoner, foreninger, grønne og sosiale entreprenører og personer med privat bostedsadresse i Oslo, kan søke om tilskudd fra den totale potten.

Borettslag og sameier med fire boenheter eller flere prioriteres i behandlingen av søknadene.

Frist for å søke er 15. februar. Mer informasjon finner du på Oslo kommunes hjemmesider.

LES OGSÅ:

Hva har du på fuglebrettet?

Nå er det ekstraordinær båndtvang i Oslo

Rekreasjon og sosialt

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg, sier hun vil at flere skal ha tilgang til gode grøntarealer og rekreasjonsområder der de bor.

– Å drive med egen dyrking er rekreasjon for mange og det er stor interesse for dette i Oslo. Det å dyrke i fellesskap skaper arenaer for dialog, integrering og trivsel i byen vår. I tillegg bidrar det til et grønnere miljø og at folk kommer nærmere naturen og lærer mer om hvor maten kommer fra, sier byråden i en pressemelding.

Av fjorårets 192 søknader, var det 65 som fikk tilskudd. Byråden sier at den store interessen for tilskuddsordningen er veldig positivt.

– De som fikk innvilget tilskudd i fjor har nå prosjekter der dyrking bidrar til å skape sosiale og bærekraftige møteplasser i nærmiljøet, sier hun.

Nå har du altså en ny mulighet til å søke om midler til ditt urbane landsbrukdsprosjekt.

– Vi vet det er mange med gode ideer til ulike prosjekter der ute og at mange ikke fikk penger fra kommunen i fjor, sier Lan Marie Berg.

LES OGSÅ: Hedret for fine uteområder

Informasjonsmøte

Om du lurer på om ditt prosjekt kan få støtte, eller du har andre spørsmål om urbant landbruk, kan du bli med på et informasjonsmøte om Oslo kommunes tilskuddsordning.

Møtet finner sted førstkommende torsdag 1. februar klokken 16. 30, i Bymiljøetatens lokaler på Hasle.

LES OGSÅ: Junkfood kan gi landfaste fugler

Artikkeltags