Advarer mot halloween-linser - feilbruk kan gi øyeskader

BLIKKFANG: Hvis du bruker linser for å få spesielle øyne er det viktig at de er av god kvalitet og at du er nøye med hygienen, anbefaler optikerkjeden Specsavers. Pressefoto

BLIKKFANG: Hvis du bruker linser for å få spesielle øyne er det viktig at de er av god kvalitet og at du er nøye med hygienen, anbefaler optikerkjeden Specsavers. Pressefoto

Morolinser til øynene har blitt vanligere. Nå advarer optikerkjeden Specsavers mot feilbruk som kan gi øyeskader.

DEL

Halloween-feiringen har etablert seg i Norge, og på mørke oktoberkvelder er sjansen stor for å treffe på smådjevler, skjeletter, hekser og andre skumle skapninger i nærmiljøet vårt.

De siste årene har morolinser som gir deg ny øyenfarge eller spesielle øyeeffekter blitt vanligere, også i forbindelse med halloween-kostymer. Ifølge optikerkjeden Specsavers er det veldig viktig å bruke slike linser riktig. Bruken av linsene kan være farlig om man ikke er påpasselig, skriver de i en pressemelding.

- Det finnes flere risikoer ved bruk av morolinser. Det er nemlig ikke alle som har friske øyne eller kan bruke linser, noe man ikke nødvendigvis er klar over selv. Det bør man sjekke hos en optiker. I tillegg bør man være svært nøye på selve bruken av linsene. Gjør man det feil, risikerer man permanent øyeskade, forteller optiker og linseekspert Kristyane Rokling.

- Man risikerer å få sår og rifter på hornhinnen som igjen kan gi arrdannelse på vev. I tillegg kan bakterier gi infeksjon som både er smertefullt og kan gi permanente skader på hornhinnen. Linsene skal ut om man opplever ubehag, ruskfornemmelse, smerter, puss eller at øynene renner mye, forteller hun.

En av de viktigste tingene å passe på ved bruk av morolinser er god hygiene.

- Det er svært kritisk at man vasker hendene med såpe før linsene skal tas inn og ut. Mange slurver med dette, noe som kan føre til infeksjon og i verste fall permanente skader på øynene. Det kan også være lurt å ha med seg øyedråper for kontaktlinser, i tilfelle man blir tørr på øynene i løpet av kvelden. Sist, men ikke minst, er det ekstremt viktig at man tar dem ut før man legger seg, forteller Rokling.

Optikeren anbefaler ikke folk å kjøpe morolinser på nett.

- Skal man kjøpe morolinser med god samvittighet må de være laget av riktig materiale og komme fra en seriøs leverandør, i tillegg til at de må passe nettopp dine øyne. Det er også viktig at man ikke gjenbruker linsene eller deler de med andre, konstaterer Rokling.

Artikkeltags