Slår ring rundt Holmlia

Mange hundre beboere møtte opp til antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld.

Mange hundre beboere møtte opp til antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Flere hundre Holmlia-beboere samlet seg fredag kveld for å ta avstand fra både vold og negativ omtale av nabolaget sitt. 

DEL

HOLMLIA: – Vi har ingen Holmlia-ungdommer å miste, erklærte Amanda Anvar under antivoldsmarkeringen på Holmlia.

16-åringen var selv på vei hjem fra fritidsaktivitet da en mann i 20-årene ble skutt på Holmlia i Oslo forrige uke, og tilfeldigheter gjorde at hun ikke befant seg på stedet.

Fredag sto Anvar på en provisorisk snødekket scene og snakket varmt om hjemstedet sitt.

– Vi skal ikke godta at noen tar fra oss tryggheten. Vi skal ikke godta at barn villedes inn i kriminelle miljøer, tordnet hun, og ble møtt applaus fra den langt fra blendahvite forsamlingen på Holmlia torg.

Anvar tordnet mot «feige voksne» som bruker barn som løpegutter og «gir blaffen i Holmlia». Hun etterlyser bedre fritidstilbud og synlig politi for å få bukt med gjengproblemene.

Amanda Anvar i Unge Holmlianere holdt en sterk appell under antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld.

Amanda Anvar i Unge Holmlianere holdt en sterk appell under antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld. Foto:

LES OGSÅ: Holmliafolk krever tiltak nå

– Nok er nok!

Fredagens markering kom i stand etter flere voldsepisoder det siste halvåret. Det er et oppgjør med volden, men også oppfatningen av Holmlia som et dårlig sted å bo, forklarer Johan Hake, en av de tre som står bak.

– Vi vil egentlig ikke oppnå annet enn å si til de som vil lytte og til oss selv at nok er nok. Vi godtar ikke beskrivelsen av Holmlia utenfra. Vi godtar ikke at folk skyter på hverandre på åpen gate. Vi må finne en vei ut av uføret, sammen med politikerne og politiet, sier Hake til NTB.

Hake forklarer at lokale krefter har mobilisert for å «løfte» Holmlia etter NRK-reporter Anders Magnus' reportasje om gjengkriminalitet i Oslo øst i fjor vår. Samtidig har det vært flere alvorlige voldsepisoder i området det siste halvåret. Onsdag i forrige uke ble en mann truffet av flere skudd.

– Det skjer rett utenfor i vår egen gate. Vi må snakke med våre barn om hva de skal gjøre hvis de hører skyting. Det er uakseptabelt, sier Hake.

Johan Hake, Natteravn og initiativtaker, under antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld.

Johan Hake, Natteravn og initiativtaker, under antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld. Foto:

LES OGSÅ: Engasjementet blomstrer på Holmlia

Dyrket fellesskapet

På et folkemøte på Holmlia tirsdag denne uken kom både justisminister Sylvi Listhaug, byrådsleder Raymond Johansen og polititopper til bydelen. Et skarpt ordskifte mellom Listhaug og meningsmotstandere stjal mye av oppmerksomheten.

Fredag var det godfølelse og fellesskap som ble dyrket. Et barnekor sang «vi er na-na-na-naboer». Fredagens markering er mer «indremedisin» for folk som bor på Holmlia, forklarer Hake.

Men noen besøkende utenfra var likevel invitert. Blant dem var stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV).

– Holmlia må prioriteres også de dagene det ikke er skyting og bilbranner. Det er behov for langsiktig oppmerksomhet fra politikere, sier hun til NTB.

Det såkalte Tøyen-løftet ble kritisert for ikke å ha nådd ungdom og familier som faktisk trenger et løft. Kaski har følgende oppskrift på hvordan man skal unngå det samme når Holmlia skal løftes:

– Man må involvere lokalbefolkningen. Det er få lokalsamfunn der det er så stort engasjement for stedet de bor på og ønske om å bidra er enormt sterkt. Vi klarer ikke å løfte området uten at de som bor her setter premisser og peker på hva slags behov det er.

Stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski (t.v.), var tilstede under antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld. Til høyre Dara Goldar fra Unge Holmlianere.

Stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski (t.v.), var tilstede under antivoldsmarkeringen på Holmlia fredag kveld. Til høyre Dara Goldar fra Unge Holmlianere. Foto:

(©NTB)

LES OGSÅ DISSE DEBATTINNLEGGENE:

- Holmliabeboernes tillit til storsamfunnet er tynnslitt

- La oss gå mer tur i nærområdet!

Fokus på Søndre Nordstrand

Åpent brev til politileder Øst og byrådsleder!

Artikkeltags