Gå til sidens hovedinnhold

Yvan utgjør en forskjell

Artikkelen er over 3 år gammel

Yvan Bayisabe fra Holmlia ble nylig hedret med årets Vær Stolt-pris.

HOLMLIA: Under Vær Stolt-festivalen nylig mottok Yvan Bayisabe fra Holmlia årets Vær Stolt-pris.

Positiv rollemodell

Prisen deles ut av Vær Stolt-stiftelsen under den årlige Vær stolt-festivalen. Prisen går til personer som er bosatt i, eller har vokst opp i Bydel Søndre Nordstrand, og som har utmerket seg på en unik måte. Prisen skal gå til personer som fortjener en påskjønnelse, som bruker egen fritid og eget liv til å endre andres liv og som gjør en forskjell.

- Vi syntes det er fint at rollemodeller, de ungdommene som strekker seg litt langt og gjør en forskjell, også synliggjøres, særlig i disse tider med mye negativ omtale av unge i vårt nærmiljø, sier Inger Aguilar i Oslo Sør-satsingen til Nordstrands Blad.

I kriteriene heter det blant annet at prisen kan gå til personer som:

  • har gjort en særlig innsats overfor andre
  • har gjort en særlig innsats overfor seg selv og oppnådd store resultater
  • opptrer som en særlig god rollemodell
  • setter lokalmiljøet i et positivt lys
  • er med på å gjøre en forskjell
  • lokalmiljøet med rette kan være stolte av

Yvan Bayisabe fikk prisen fordi stiftelsen har fulgt med på arbeidet han gjør for å styrke og synliggjøre unges deltakelse i samfunnet. I begrunnelsen får han ros for den gode rollemodellen han er, og stiftelsen mener han er en person lokalmiljøet med rette kan være stolt av.

LES OGSÅ: Stolt festivalstemning på Holmlia

Til Holmlia som 13-åring

Stiftelsen opplyser at Yvan Bayisabe kom til Holmlia fra Burundi som 13-åring. Han kunne ikke norsk og forsto ikke så mye av samfunnet rundt seg, men han fant seg til rette på fotballbanen i Lusetjerndalen.

- Heldigvis kom jeg til Holmlia der det er lett å få venner. Bakgrunnen blir aldri satt i fokus, man er opptatt av hvem man er som person. Jeg spilte fotball i Holmlia sportsklubb, og der teller ikke hvor mange år man har bodd i Norge, men hva man gjør på banen, sier prisvinneren i en uttalelse.

Som tenåring savnet han forbilder med innvandrerbakgrunn. Ifølge Vær Stolt-stiftelsen overså media personer med spennende historier og god kompetanse, det samme gjorde arbeidsmarkedet, og dette var bakgrunnen for at hans engasjement ble vekket.

I stiftelsens prisbegrunnelse kan vi lese at Yvan Bayisabe lærte alt om organisasjonsarbeid i Ungdomsfabrikken. Deretter startet han ungdomsorganisasjonen Vibro, hvor de unge selv lærer å beherske media, lager egne TV-produksjoner og magasiner og gjennom ulike plattformer viser frem talenter som har jobbet hard og kommet langt.

Vibro har igjen startet Vibro Internship for å vise frem verdien av global kompetanse i norsk arbeidsliv. Her får ungdommer med flerkulturell bakgrunn et springbrett mot drømmejobben, samt at de bidrar med sin global kompetanse og sitt mangfold på arbeidsplassen.

Ledertalent

I 2012 ble Yvan Bayisab kåret til Årets unge leder og han ble valgt inn i Global Shapers, et verdensomspennende initiativ i regi av World Economic Forum.

I tillegg til frivillig arbeide har prisvinneren også utdannet seg til jurist.

- Yvan er fortsatt engasjert i VIBRO, og han er et stort forbilde for alle ungdommene som deltar i det viktige arbeidet med å nedkjempe myter og fordommer og løfte frem talenter med ulik bakgrunn og hudfarge -  noe som virkelig trengs i disse dager, heter det i begrunnelsen signert festivalsjef Ove Bevolden i Vær Stolt, som avslutter med følgende:

- Å komme til Norge som 13-åring for å starte livet på nytt er en vanskelig øvelse. Det kan gå galt. Men Yvan hadde tidlig en drøm om gjøre en forskjell. Det har han klart ved å gjøre smarte valg, jobbe hardt og starte på fotballbanen hvor ballen rullet i riktig retning. Yvan er et godt forbilde og en god ambassadør for Holmlia. Han får årets Vær stolt-pris fordi han utgjør en forskjell!