Kari Hilde French: – Gleden er ubeskrivelig

ENDELIG HJEMME: Etter å ha sittet åtte år fengslet i Kongo, kom Joshua French hjem til Norge 17. mai 2017. Foto: Privat

ENDELIG HJEMME: Etter å ha sittet åtte år fengslet i Kongo, kom Joshua French hjem til Norge 17. mai 2017. Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Joshua French' mor Kari Hilde French takker norske myndigheter for innsatsen etter at sønnen 17. mai ble overført fra Kongo til Norge.

DEL

KONGO/LAMBERTSETER: Statsminister Erna Solberg, sammen med utenriksminister Børge Brende, bekreftet på en pressekonferanse onsdag at French er overført til Norge etter åtte år i fengsel i Kongo.

French' mor, Kari Hilde French fra Lambertseter, takker i et blogginnlegg alle som har hjulpet i saken, blant andre norske myndigheter og statsminister Erna Solberg. French sender også en spesiell takk til utenriksminister Børge Brende.

Hun takker også kongolesiske myndigheter og landets president, Joseph Kabila, for å ha gjort det mulig å komme fram til en løsning. Også støttespillere i Norge får en takk i innlegget.

– Og takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig! skriver moren på sin blogg.

French skriver videre at de også kjenner på sorg, og at tankene går til familien Moland. Hun avslutter innlegget med å be om at familien får ro i tiden framover.

French' mors engasjement og tilstedeværelse i Kongo har gjort inntrykk på kongolesiske myndigheter og sørget for at vi har fått en løsning, sa statsminister Erna Solberg på onsdagens pressekonferanse.

LES OGSÅ:

Ber for sønnen i Kongo

- Verdens beste bror

Ingen dom mot seg her

Utenriksminister Børge Brende understreker at han ikke har noen dom mot seg i Norge. 

– Jeg er svært glad for å kunne bekrefte at kongolesiske myndigheter i går besluttet å overføre Joshua French til Norge. French kom til Norge i dag og får nå nødvendig medisinsk oppfølging. Belastningen for French og hans nærmeste har vært svært stor, saken har vakt sterkt engasjement og jeg er lettet over at han nå er i Norge, sa Solberg.

French ble transportert ut av Kongo med egnet fly og kompetent helsepersonell. Brende opplyser at French ankom Norge i 11-tiden 17. mai.

Ifølge NTBs kontakt i Kongo, opplyser landets fengselsmyndigheter at French ble hentet ut av fengselet ved 23-tiden tirsdag.

– Humanitære forhold

– Kongolesiske myndigheter har i sin beslutning lagt vekt på de humanitære forhold i saken og særlig hensynet til moren, Kari Hilde French. Hennes innsats og omsorg for sin sønn har gjort inntrykk på oss alle, sa Solberg.

Kari Hilde French har de senere årene brukt mesteparten av sin tid i Kongo, der hun har sørget sønnens livsopphold i fengselet og arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge.

LES OGSÅ:

Håper det blir siste jul uten Joshua

Støttegruppen for French er tidoblet

– Krevende sak

Solberg sa det har vært en svært krevende sak for Kongo og Norge, og at hun er glad for at det ble funnet en løsning.

Utleveringsbeslutningen kom ifølge Brende på plass på kontoret til Kongos president, Joseph Kabila, 16. mai. Utenriksministeren sa videre at saken er svært spesiell, og derfor har blitt høyt prioritert.

– Han er den eneste nordmannen som soner en dødsdom i utlandet. Vi er opptatt av å få norske borgere hjem, særlig hvor en straffeutmåling ikke ville vært mulig i Norge, sa Erna Solberg til Dagbladet.

Brende sa at det ikke er utbetalt penger i forbindelse med overføringen eller under prosessen. Ei heller i form av løfter om framtidig bistand.

Ikke soningsoverføring

Brende understreket at det ikke er en avtale om soningsoverføring eller benådning, men at den er basert på helsemessige vurderinger.

– Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge, sa Brende.

French trenger helsehjelp og får oppfølging av smittevernshensyn, sa Solberg, uten å gå i detaljer om helsetilstanden hans. Hun sa også at hun ikke har vært i direkte kontakt med French, fordi han blir tatt hånd om av helsemyndighetene.

LES OGSÅ:

- Mamma, det er ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

- Joshua holdes i live av moren

«Kongo-saken»

Det er åtte år siden French ble pågrepet i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Kort tid etter ble hans reisefølge Tjostolv Moland også pågrepet. I 2009 ble begge dømt til døden av kongolesiske myndigheter. Nordmennene anket, men etter en ny rettssak i 2010 ble dødsdommen stående. Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen videre i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

18. august 2013 ble Moland funnet død på cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. På tross av at Kripos konkluderte med at det ikke fantes noen indikasjoner på drap, ble French i 2014 dømt for å ha drept kameraten.

Onsdag sendte både Solberg og Brende sine tanker til Tjostolv Molands etterlatte.

LES OGSÅ:

Tenner fakler for French

Flere hundre i fakkeltog for French

Artikkeltags