Moren til Joshua French: – Han blir bedre og bedre for hver dag

Hjertelig gjensyn: Lege Jens Brovold fra Fredrikstad er en av få som har fått besøke Joshua French i fengselet i Kongo. Han var også med på å få ham hjem til Norge. På Litteraturhuset ble det et varmt møte med Kari Hilde French.

Hjertelig gjensyn: Lege Jens Brovold fra Fredrikstad er en av få som har fått besøke Joshua French i fengselet i Kongo. Han var også med på å få ham hjem til Norge. På Litteraturhuset ble det et varmt møte med Kari Hilde French. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Litteraturhuset i Fredrikstad ble stedet for den første offentlige opptredenen til Kari Hilde French etter at sønnen Joshua kom hjem fra Kongo. – Han har det bedre og bedre.

DEL

Det sier Kari Hilde French til Fredriksstad Blad etter arrangementet på Litteraturhuset i Fredrikstad torsdag kveld.

– Joshua er glad for at det hele er over. Han blir bedre og bedre for hver dag som går. Jeg har det også bra, smiler hun og holder et fast grep rundt undertegnedes hender.

LES OGSÅ: Moren til Joshua French gir ut bok

Ville skjerme familien

I en drøy time har French i samtale med TV2-reporter og forfatter Fredrik Græsvik fortalt sin historie fra den maidagen i 2009 da sønnen Joshua ble arrestert i Kongo og senere dødsdømt for blant annet drap og spionasje.

Salen var fullsatt, med 350 personer til stede, deriblant flere journalister og fotografer fra riksmedier som VG, Dagbladet og NRK.

Denne oktoberkvelden er nemlig første gang Kari Hilde French snakker offentlig etter at Joshua kom tilbake til Norge 17. mai i år.

I sin blogg har både hun og datteren Hannah uttrykt et sterkt behov for å skjerme hele familien i kjølvannet av alt som har skjedd.

– Jeg vil ikke gi intervjuer før boken min kommer ut (i november, journ.anm.), sa Kari Hilde French før hun gikk på scenen.

LES OGSÅ: Støttegruppen for Joshua French etter løslatelsen: - Det er som et mirakel

Varmt møte med Fredrikstad-legen

Til FB erkjenner hun at hun ikke helt visste hva hun sa ja til da hun ble invitert til Fredrikstad.

Hun trodde ikke at hun skulle være hovedpersonen, men arrangementets tittel «En mors kamp» sier det meste.

– Det har vært veldig hyggelig å være her i dag. Jeg synes det gikk greit, forteller French.

Svært mange går frem for å ta bilde av og med henne når seansen med Græsvik er slutt.

En av dem som vil hilse, er Fredrikstad-mannen og legen Jens Brovold som har hatt kontakt med French-familien i flere år. I et stort intervju torsdag fortalte han hvordan han var med på å få Joshua French ut av Kongo.

– Det er så deilig å se deg slik du er nå, sier Brovold til Kari Hilde French, med klar henvisning til at alt hun har opplved, har vært en enorm påkjenning.

– Det var flott å høre deg fortelle, fortsetter han før de utveksler noen fortrolige ord.

Legen er en av de få som fikk besøke Joshua French i fengselet i Kongo.

LES OGSÅ: Kari Hilde French: - Gleden er ubeskrivelig

Fryktet henrettelse

I samtalen med Fredrik Græsvik, som denne uken ga ut boken «Dømt til døden i Kongo», avslørte Kari Hilde French at hun ikke ble overrasket da hun fikk beskjed om at Joshua skulle få komme hjem.

Hun hadde i lang tid hatt tett og nær kontakt med norske myndigheter, deriblant utenriksminister Børge Brende med direkte ordre fra statsminister Erna Solberg, og diplomatiet som jobbet intenst for å overføre sønnen hennes til Norge.

– Jeg var ganske forberedt på det. Men jeg ble jo overglad, om man kan si det, og nummen. Det var mange følelser i sving, sa hun og la ikke skjul på at hun har fryktet sønnen skulle bli henrettet i Kongo.

– Da Joshua og Tjostolv (Moland, journ.anm.) ble tiltalt for drapet på sjåføren deres i juli 2009, var det vanskelig å ta alvoret inn over seg. Det var uvirkelig, ubegripelig. Jeg tenkte at saken ville løse seg fort, jeg trodde ikke det ville gå åtte år. Men alt som kunne gå galt, gikk galt i denne saken.

LES OGSÅ: Joshua French utskrevet fra sykehus

Daglige fengselsbesøk

Kari Hilde French fortalte om selvmordet til Tjostolv Moland, sorgen det medførte, og tiltalen mot Joshua for dødsfallet.

Hun snakket om bekymringene for sønnen, alvorlig sykdom, belastende medieomtale, korrupsjon, bestikkelser, rykter, anklager og frykt. Og ikke minst om møtet med Kongo og en kultur som er totalt forskjellig fra den norske.

– Men jeg ble også møtt med mye vennlighet - og respekt, sa hun, som i juli i fjor fikk et personlig møte med Kongos president Joseph Kabila.

French bodde i det afrikanske landet i fire år for å ta best mulig vare på sønnen. Hver dag besøkte hun Joshua i fengselet, hun hadde med mat, medisiner og hemmelige mobiltelefoner.

– I begynnelsen gjorde tanken på at jeg skulle være i Kongo, at noe strittet imot inni meg. Men så tenkte jeg at dette er også livet. Dette er mitt liv. Det tok bare en omvei. Da måtte jeg gjøre det beste ut av det. Man må omfavne livet som det er.

LES OGSÅ:

Ber for sønnen i Kongo

- Verdens beste bror

- Mamma, det er ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

Støttegruppen: - Joshua holdes i live av moren

Håper det blir siste jul uten Joshua

Tenner fakler for French

Flere hundre i fakkeltog for French

Artikkeltags