Renovasjonsetaten: Spar på fint julegavepapir og ikke hell ribbefett i vasken

GLANSET papir skal i restavfallet, men kan også gjenbrukes neste år.

GLANSET papir skal i restavfallet, men kan også gjenbrukes neste år. Foto:

Renovasjonsetaten anmoder oslofolk om ikke å hoppe julebukk over kildesorteringen.

DEL

Det blir mye av det meste i julen. Både på middagsbordet og rundt juletreet oppstår det alltid masse avfall som må kastes i rett pose. Slik innleder Renovasjonsetaten en pressemelding nå rett før julen starter.

Ribbefett er rottemat

Etaten minner om at alt matavfall selvfølgelig skal i grønn pose.

«Julen er en god tid for restemat, så husk å spare på det du kan, så du kan forlenge kosen i noen dager til. Ribbefett, smult og liknende skal ikke helles i vasken. Det tetter rør og mater rottene som bor i byens avløp. Fjern fettet med tørkepapir og kast det som matavfall».

Glanset papir i restavfallet

I fjor gikk Oslo kommune bort fra praksisen om at alt gavepapir skal i papiravfallet. Nå skal glanset papir i restavfallet.

«Slikt papir inneholder leire, og mangler papirfibrene som må til for at det kan gjenvinnes. Gråpapir er papiravfall, og et godt tips er å spare på fint papir så du kan bruke det på nytt neste år», oppfordrer etaten.

Juletreinnsamling

Også denne julen skal Renovasjonsetaten samle inn juletrær fra over tusen hentesteder i Oslo. Innsamlingen foregår fra 4. til 11. januar, og du kan søke opp ditt nærmeste hentested her.

Sist vinter ble det samlet inn over 35.000 juletrær. Det var ny rekord.

– Nå går vi for nok en økning. Juletreet ditt blir gjort om til jord- og kompostprodukter, så vi vil ha inn så mange som mulig. Dette er sirkulær økonomi i praksis, sier etatsdirektør Hans Petter Karlsen i pressemeldingen.

Forskjøvet avfallsinnsamling

På grunn av helligdagene blir avfallsinnsamlingen i julen forskjøvet. Renovasjonsetaten skriver at de kommer innom alle, men ikke nødvendigvis på vanlig tømmedag.

Gjenbruksstasjonene holder åpent alle virkedager i julen, men med kortere åpningstider.

«Husk blanke sekker til jule-kildesorteringen. Mange velger å ha legge gavepapir og annen emballasje i sekker på julaften, og avfallet du leverer på stasjonen, må være «sortert og synlig», skriver etaten i pressemeldingen.

Artikkeltags