EKEBERG/OSLO: Fra søndag 2. april skal det blir slutt på "sild i tønne"-tilstander på buss 34 Tåsen-Ekeberg hageby. Busslinjen skal nemlig få leddbusser, samt flere avganger.

Bussen skal starte en time tidligere på morgenen og gå 45 minutter senere på kvelden.

En av dem som jubler er lokalpolitiker Einy Langmoen (MDG) som bruker bussen to ganger om dagen.

- Den busslinjen er veldig trafikkert, dette har jeg ventet lenge på, sier Langmoen.

Langmoen sier at bussen stort sett har vært stappfull store deler av driftsdøgnet, og nå gleder hun seg til en mer behagelig reisehverdag.

LES OGSÅ: Jubel for Jomfrubråten!

Ruteendringer i hele byen

Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) forteller at det blir mange flere avganger og bedre kapasitet i hele Oslo når rutene legges om den 2. april.

- Det blir 1116 flere avganger i uken, forteller Berg.

- I fjor var det for første gang flere som reiste kollektivt enn med bil, sier hun og legger til at byrådets linje er at de vil gjøre det enklere for flere å reise kollektivt.

Hun får støtte fra partifelle Einy Langmoen.

- På Nordstrand har mange bil, men mange ønsker også å bidra til miljøet. Flere vil reise kollektivt hvis det er enkelt, sier Langmoen.

LES OGSÅ: 19-trikken tilbake i Prinsens gate

Endringer på linje 34

  • Alle avgangene kjøres med leddbusser slik at kapasiteten blir bedre.
  • Kjører tidligere om morgenen fra Tåsen lørdag og søndag. Siste avgang fra Tåsen kjører 45 minutter senere enn i dag, alle dager i uken.
  • Kjører en time tidligere om morgenen fra mandag til fredag, 90 minutter tidligere på lørdager og 2 timer tidligere på søndager fra Simensbråten. Siste avgang kjører 30 minutter senere alle dager.
  • Tilpasses linje 54 slik at frekvensen i Uelandsgate blir bedre.
  • Holdeplassen Calmeyers gate endrer navn til Jakob kirke.

Bussene som kommer linje 34 er nye, de har miljøvennlige motorer (EuroVI) og kjører med bærekraftig biodrivstoff på tanken. Det vil også være USB-ladepunkter ved alle seteradene, opplyser Ruter.

LES OGSÅ:

Snart kommer elbussene til Nordstrand

Vil ha førerløse minibusser i Oslo

Endringer på andre linjer

Mange busslinjer i vårt distrikt blir påvirket av ruteomleggingen 2. april.

Blant annet skjer det endringer på 79-bussen, som fra søndag skal hete Grorud T – Åsbråten.

Ruten skal nemlig forlenges fra Holmlia stasjon til Åsbråten, og erstatter linje 80 på denne strekningen.

79-bussen får også kvartersrute mesteparten av driftsdøgnet, alle dager. I rushtiden vil det fremdeles gå ruter mellom Furuset T og Holmlia stasjon, og tidlig lørdag og søndag morgen blir det halvtimesrute.

Asperudveien holdeplass nedlegges på grunn av nærheten til Hauketo.

Linje 85 Jernbanetorget - Ulvøya via Malmøya får Jernbanetorget K i Fred. Olsens gate som start- og sluttpunkt i sentrum. I dag bruker den Tollboden. Bussen kommer ikke til å stoppe ved Tollboden i begge retninger, grunnet lite kapasitet på holdeplassen.

Sjekk alle ruteendringene på ruter.no

Trikken og T-banen

De 1116 nye avgangene i Oslo er fordelt som følger:

  • T-bane         171 flere avganger per uke
  • Trikk             159 flere avganger per uke
  • Buss Oslo     786 flere avganger per uke

Det blir cirka en halvtime lengre driftstid på trikken på kvelden, samt at T-banen starter dagen en halv time tidligere og avslutter en halv time senere enn i dag.

- Vi har normalt ruteendringer gjennom året for å gjøre tilpassinger og forbedringer av rutetilbudet, men tilbudsøkningen denne gangen kommer av økte billettinntekter og økte bevilgninger fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune som gjør at vi kan bruke 150 «friske» millioner kroner på kollektivtrafikken, sier Øystein Dahl Johansen i Ruter.

Han forteller at det kan være lurt å sjekke din rute før jobbreisen neste uke.

- Ruteendringen 2. april er omfattende og gir mange nye muligheter. Sjekk reiseplanleggeren vår for å se om din linje er endret eller om du har fått nye reisemuligheter, oppfordrer Dahl Johansen.

Les flere saker om kollektivtrafikk på noblad.no