Gå til sidens hovedinnhold

Gjør suksess med t-skjorter tegnet av kreftsyke barn

Artikkelen er over 3 år gammel

Ved hjelp av t-skjorter tegnet av kreftsyke barn på Rikshospitalet, har en ungdomsbedrift ved Kongshavn videregående skole donert store beløp til Barnekreftforeningen. Med på laget har de blant andre Yosef fra Madcon.

KONGSHAVN/RIKSHOSPITALET: – Visjonen vår er å hjelpe barn med kreft. Vi er med på å skape en folkeaksjon med vårt konsept, slår Mathias Norheim fast. Han er daglig leder i ungdomsbedriften «Kunsten å glede», med elever fra Kongshavn videregående skole.

Penger rett til Barnekreftforeningen

På sin nettside selger «Kunsten å glede» 100 prosent økologiske t-skjorter, med motiv tegnet av kreftsyke barn. Tegningene er redesignet av Anette Lindstad, som er student ved motefagskolen Esmod Oslo.

Allerede har bedriften omsatt for 200.000 kroner. Målet er å runde 300.000 kroner før 1. mars. 

– For hver t-skjorte går 150 kroner direkte til Barnekreftforeningen, i tillegg går 80 prosent av overskuddet til et event for barna i slutten av skoleåret 2018, sier Norheim.

8. desember 2017 overrakte ungdomsbedriften den første sjekken på 75.000 kroner til Barnekreftforeningen på Rikshospitalet. Og mer skal det bli.

– Vi er bare kjempeimponerte over engasjementet, stå-på-viljen og kreativitieten disse ungdommene har. Ikke minst er det flott at de appellerer så bredt med produktet. Og navnet «Kunsten å glede» er veldig flott – for det er virkelig det de gjør. De gleder barna som får være med å tegne, de som kjøper t-skjortene, og Barnekreftforeningen, sier Trine Nicolaysen, leder av Barnekreftforeningen.

Pengene kommer godt med. 

– Med pengene kan vi få til mange morsomme aktiviteter, opplevelser og kurs for barna som er rammet av kreft, og deres pårørende. Dette er en gave som virkelig gleder, sier Nicolaysen.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Fraværet stuper i Osloskolen

Kjendisene står i kø

Kongshavn-elevene har mobilisert mange støttespillere. Flere store aktører er med på laget, og de er i samtaler med enda flere, ifølge Norheim. «Kunsten å glede» tilbyr for eksempel også eksklusive design til bedrifter, og både Sparebank 1 og Eiendomsspar har kjøpt t-skjorter til sine ansatte.

På Facebook-sidene er mange kjendiser med på å promotere t-skjorta: Jan Thomas, Christian Ringnes, Bent Høie, Else Kåss Furuseth, Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik.

Det mest spennende er kanskje at ungdomsbedriftens neste kolleksjon er et samarbeid med artisten Yosef Wolde-Mariam fra Madcon.

– Yosef har en hjertesak for kreft, og da vi spurte om han var interesert i å jobbe med oss, sa han ja. Nå samarbeider vi om å designe hettegensere. De vil få en litt røffere stil, sepesielt rettet mot ungdom, sier Norheim.

Han forteller om et hyggelig møte da Yosef var med til barnekreftavdelingen på Rikshospitalet for å jobbe med designet av genseren. To timer tilbrakte artisten sammen med barna på avdelingen. 

– Først var de litt sjenerte og stille, men så løsnet stemningen, og de hadde mange spørsmål til Yosef, blant annet om hvordan det er å være kjendis, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Startet med det motsatte

Ungdomsbedriften kunne blitt noe ganske annet, da de fem Kongshavn-elevene etablerte den som en del av valgfaget Entreprenørskap, i fjor høst. 

– Vi idémyldret og hadde en haug med forslag. Flere på gruppa er interessert i design av egne klær, så vi ønsket noe i den retningen, forteller Norheim.

På nett kom de over et stoff som ikke beskytter mot UV-stråling, slik at man kan sole seg selv med en t-skjorte på.

– Først syntes vi det var en god idé, men så begynte vi å tenke på at sola er farlig i store mengder i kreftsammenheng. Hva om noen spurte oss om produktet vårt kunne føre til hudkreft? Da fant vi ut at vi måtte snu på hele ideen.

Først tenkte de på å lage UV-beskyttende t-skjorter for barn, så kom ideen om Barnekreftforeningen, og fokuset på å lage et bærekraftig produkt.

– T-skjortene er laget av økologisk bomull, de transporteres i el-biler, og vi har fokus på å reparere produkter hvis de går i stykker, fremfor å erstatte dem, forklarer Norheim.

LES OGSÅ: Ungdomsbedrift ved Kongshavn vgs. kåret til Oslos beste!

Vil utvide

– Det er moro å se utviklingen av bedriften, som startet som noe helt annet. Det er gøy å ha utviklet det til et så godt konsept, legger han til.

Selv om entreprenørskapfaget legger opp til avvikling av ungdomsbedriften når skoleåret er omme, ser de unge gründerne på mulighetene for å kunne fortsette enda et år, og eventuelt drive det videre som et eget AS. Men først er det Ungt Entreprenørskaps-konkurranse i mars. Der er «Kunsten å glede» påmeldt i flere kategorier, blant annet for samarbeid med næringslivet, og bærekraftprisen.

Men Kongshavn-elevene ønsker også å glede flere steder i landet. 

– Vi håper å kune lage en kolleksjon i samarbeid med kreftavdelingen på Haukeland i Bergen. T-skjorta som nå er i salg er en Rikshospitalet Edition. Men det går an å lage egne kolleksjoner fra sykehus over hele landet. 

Det er en tanke Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen liker. 

– Jeg tror de kan finne på mye spennende, og synes det er veldig gøy at de vil utvide, og muligens fortsette driften utover skoleprosjektet. De er flinke ungdommer, og vi er veldig glad for samarbeidet, sier hun.

Les flere saker om Kongshavn videregående skole på noblad.no